Θεοχαρης Τριανταφυλλιδης: «Οσοι ερχονται στην Κομοτηνη τρωνε πρωτα μια μεριδα μπουγατσα και μετα γνωριζουν την πολη»

Είναι αγαπημένη συνήθεια όλων. Καθημερινά χιλιάδες κάτοικοι απολαμβάνουν σίγουρα μια μερίδα. Αυτό δείχνει τουλάχιστον η μεγάλη κατανάλωση. Υπολογίζεται ότι ούτε λίγο ούτε πολύ 45 τόνοι μπουγάτσα καταναλώνονται μηνιαίως στην Κομοτηνή. Κουβέντα για τις γευστικές μπουκιές σήμερα ο «Κόσμος» με έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά τι σημαίνει μπουγάτσα… Ο Θεοχάρης Τριανταφυλλίδης αποκαλύπτει μυστικά μιας τέχνης που γνωρίζει να κερδίζει μικρούς και μεγάλους.

Πόσα χρόνια ασχολείστε με την πώληση της μπουγάτσας;

Αισίως εικοσιπέντε και συνεχίζω. Η μπουγάτσα έχει γλυκιά γεύση πώς να την ξεχάσεις;

Ποιοι είναι οι φανατικότεροι του είδους;

Φανατικότεροι των μικρών γευστικών μπουκιών είναι άτομα όλων των ηλικιών, γέροι και νέοι, άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά.

Έχετε υπολογίσει πόση μπουγάτσα καταναλώνεται στην Κομοτηνή;

Καθημερινά από τα σαράντα καταστήματα του είδους που λειτουργούν στην Κομοτηνή πωλούνται τουλάχιστον 1,5 τόνοι μπουγάτσα.

Γνωρίζετε πότε έγινε γλυκιά συνήθεια της πόλης;

Η μπουγάτσα «κυριάρχησε» στην Κομοτηνή μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Αν και παλιοί παρασκευαστές κάνουν λόγο και για εργαστήρια παρασκευής μπουγάτσας που λειτουργούσαν στην Κομοτηνή πριν από το 1910.

Πώς πήρε το όνομά της;

Ετυμολογικά, η μπουγάτσα ή μπογάτσα είναι παραφθορά της οθωμανικής λέξης “πογάτσα” που σημαίνει πίτα με γέμιση από κρέμα, περιχυμένη με άχνη ζάχαρη ή πίτα με γέμιση τυρί. Ίσως να ισχύει και αυτό που λένε άλλοι, ότι δηλαδή η “πογάτσα” αποτελεί παραφθορά της ιταλικής λέξης “foccacia” που σημαίνει γλυκιά πίτα, το βέβαιο πάντως είναι ότι εξακολουθεί να αρέσει πιστά όλα αυτά τα χρόνια.

Ποιοι έχουν την φήμη των καλύτερων παρασκευαστών;

Οι Πολίτες ήταν γνωστοί «μπουγατσατζήδες». Και μάλιστα λέγεται ότι αυτοί μετέφεραν την τέχνη στον ελλαδικό χώρο και στην Θράκη. Κάποιοι απ’ αυτούς ρίζωσαν στην Κομοτηνή, παρασκεύαζαν και πωλούσαν μπουγάτσα ως πλανόδιοι πωλητές, αργότερα άνοιξαν και τα πρώτα εργαστήρια παρασκευής και πώλησης.

Σήμερα πόσα είναι τα καταστήματα παρασκευής και πώλησης μπουγάτσας;

Σήμερα είμαστε σαράντα και σε όλα, απ’ όσο ξέρω, σημειώνεται ικανοποιητική κίνηση. Παρά την κρίση στην αγορά η πώληση μπουγάτσας ανθεί και μαζί μ΄ αυτή και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στο χώρο.

Οι νέοι δείχνουν ενδιαφέρον να μάθουν τα μυστικά της τέχνης και να ασχοληθούν με το επάγγελμα;

Κυρίως νεαροί μουσουλμάνοι.

Ποια είναι τα μυστικά παρασκευής μιας καλής μπουγάτσας;

Σημαντικός παράγοντας για μια πετυχημένη μπουγάτσα είναι το τέλειο φύλλο για το οποίο απαιτείται αλεύρι και λάδι καλής ποιότητας. Το φύλλο της μπουγάτσας ανοίγεται στο χέρι και θέλει μεγάλη μαστοριά και μεράκι. Μετά το πλάσιμο της ζύμης χωρίζεται σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια, τα οποία αλείφονται με λάδι και αφήνονται μερικές ώρες για να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν. Από ένα μικρό μπαλάκι ζύμης, ο τεχνίτης, χάρη στην ικανότητά του, δημιουργεί το τέλειο φύλλο. Πρώτα ανοίγει φύλλο στο μέγεθος της πίτας, αρχίζει να το πετάει στον αέρα σηκώνοντάς το από το πάγκο, 3-7 φορές για κάθε φύλλο, ώσπου να γίνει λεπτό και να πάρει τις επιθυμητές διαστάσεις. Η παρασκευή της μπουγάτσας με αγνά υλικά είναι και το μυστικό επιτυχίας.

Έχει φίλους η μπουγάτσα της Κομοτηνής στην υπόλοιπη χώρα;

Όσοι έρχονται στην Κομοτηνή τρώνε πρώτα μια μερίδα μπουγάτσα και μετά γνωρίζουν την πόλη.

Και η τιμή; Μήπως την «τσιμπήσατε» λιγάκι αξιοποιώντας την αδυναμία μας;

Όχι, κάθε άλλο. Η τιμή από το 2002 είναι καθηλωμένη στα 7 ευρώ το κιλό, όχι τυχαία, οι καλύτεροι καταναλωτές είναι οι εργαζόμενοι που στις πέντε το πρωί, πριν να βρεθούν στον εργασιακό τους χώρο, περνούν απαραίτητα από ένα κατάστημα παρασκευής μπουγάτσας. Πώς λοιπόν να αυξήσουμε την τιμή;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.