Θελουν, αλλα φοβουνται να επενδυσουν οι Τουρκοι στη Ροδοπη

Τον Δήμαρχο Κομοτηνής και το Βιομηχανικό Επιμελητήριο επισκέφτηκε αντιπροσωπεία Τούρκων Βιομηχάνων από την Προύσα - Επαφές με Έλληνες επιχειρηματίες με στόχο την κοινή ανάπτυξη είχε η αντιπροσωπεία - Ηλεκτρονική «γέφυρα» με την Προύσα και άλλες περιοχές των Βαλκανίων σχεδιάζει το ΕΒΕ Ροδόπης

Ανοιχτοί σε συνεργασίες και επενδύσεις στην περιοχή φάνηκαν οι Τούρκοι επιχειρηματίες που επισκέφτηκαν την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου την Κομοτηνή, όπου και είχαν συναντήσεις τόσο με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη, όσο και με τη διοίκηση και μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
Τα μέλη της αντιπροσωπείας του συνδέσμου βιομηχάνων Προύσας Rumelisiad,  ο οποίος αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα τόσο στην Τουρκία όσο και σε όλα τα Βαλκάνια, τόνισαν ότι η υψηλή φορολόγηση στην χώρα μας, η έλλειψη κινήτρων, όπως και το χρόνιο πρόβλημα της κατάργησης της βίζας είναι αποτρεπτικά για επενδύσεις, τουλάχιστον αυτή τη χρονική περίοδο.

 
Οι επιχειρηματίες, με επικεφαλής τον πρόεδρο του συνδέσμου κ. Erol Kılıkçıer, συνοδευόταν από την Δημοτική Σύμβουλο Κομοτηνής κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου και τον Αντιδήμαρχο Κομοτηνής κ. Αχμέτ Εμρέ, ενώ στο ΕΒΕ Ροδόπης έγιναν αποδέκτες μιας πρότασης συνεργασίας ώστε να δώσουν στοιχεία από τις επιχειρήσεις τους σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που σχεδιάζει το Επιμελητήριο το επόμενο διάστημα, την οποία και δέχτηκαν με ενθουσιασμό.
 
 

Αναπτύσσοντας τη συνεργασία μεταξύ των δύο περιοχών

 
Στο Επιμελητήριο τους καλεσμένους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος κ. Νίκος Αγγελίδης, ο οποίος τόνισε πως η περιοχή μας είναι αρκετά «κοντά» με την Προύσα, μιας και εκτός από τις παράλληλες επιχειρηματικές δραστηριότητες των δύο περιοχών, ένα μεγάλο κομμάτι της μουσουλμανικής μειονότητας έχει επαφές με αυτή.
 
«Πιστεύω ότι η συνεργασία των δύο περιοχών θα πρέπει όχι μόνο να υπάρχει αλλά και να αναπτυχθεί στο μέλλον» τόνισε.
 
Αφού έκανε μια μικρή παρουσίαση τόσο του επιμελητηρίου όσο και της Ροδόπης και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, όπως οι καλλιέργειες και το ΔΠΘ, σημείωσε πως οι υπηρεσίες μαζί με τον τουρισμό μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό πλεονέκτημα για αυτή. Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως το επόμενο διάστημα η περιοχή μας, κατά την μετάβαση από την κρίση στην ανάπτυξη,  θα παίξει σημαντικό ρόλο, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνεργασία με τους γείτονές μας και ιδιαίτερα την Τουρκία. «Σαφώς και τα βαλκάνια είναι ένας χώρος που μας ενδιαφέρει επαγγελματικά, όμως μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι η Τουρκία, μια αγορά σε ιλιγγιώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Έχουμε αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια, και πιστεύω ότι μπορούν να θεωρούν αυτό το επιμελητήριο δικό τους σημείο αναφοράς» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ.
 
 

Ηλεκτρονική γέφυρα σχεδιάζει το ΕΒΕ Ροδόπης

 
Ο κ. Αγγελίδης τόνισε παράλληλα προς τους επισκέπτες πως το ΕΒΕ Ροδόπης αυτή τη στιγμή σχεδιάζει ένα ηλεκτρονικό επιμελητήριο στο οποίο μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στα μέλη του σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες άλλων χωρών.
«Επειδή το επόμενο χρονικό διάστημα θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα που θα παρέχει ό,τι υπηρεσίες μπορεί να δώσει το διαδίκτυο σε μια επιχείρηση, θα είναι πολύ σημαντικό με ανθρώπους σαν και εσάς που έχουμε έρθει σε επαφή από κάθε επιμελητήριο να το βελτιώσουμε ως προς την πληροφόρηση και τη συνεργασία με τα δικά τους δεδομένα» ανέφερε. Για αυτό και σε σύντομο χρονικό διάστημα πρότεινε να έρθουν σε επαφή για να θέσουν αυτή τη συνεργασία πέρα των επισκέψεών τους και σε αυτή τη βάση, μια πρόταση την οποία έκανε δεκτή με ικανοποίηση ο πρόεδρος του συνδέσμου κ. Erol Kılıkçıer.
 

Σύσφιξη των σχέσεων για το καλό των δύο χωρών 

Ο κ. Kılıkçıer τόνισε ότι η Κομοτηνή είναι πολύ κοντά σε αυτούς, όμως για να επενδύσουν πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, τονίζοντας πως τα μέλη τους δραστηριοποιούνται στην Βουλγαρία, τα Σκόπια, τη Σερβία και άλλες περιοχές της βαλκανικής. «Βλέπω ότι οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει ακόμα για να κάνουμε επενδύσεις εδώ, αφού ο κατώτατος μισθός είναι σε σχέση με εμάς πολύ υψηλός, η φορολόγηση είναι υψηλή, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να κάνουμε συναλλαγές» τόνισε, σημειώνοντας πως επιθυμούν τη σύσφιξη των σχέσεων και την προώθηση της ειρήνης στην περιοχή. «Οι επιχειρηματίες είναι ουμανιστές, για αυτό στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε τις σχέσεις μας και να αφήσουμε τον πόλεμο» παρατήρησε κλείνοντας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.