« Θελουμε οργανωμενους χωρους για να παιζουμε ανετα και με ασφαλεια»

Δυο μικροί συμπολίτες μας μιλούν σήμερα στον «Κόσμο». Οι Γαβριήλ Θωμάς και Κατερίνα Κουρκούτα φίλοι του ποδηλάτου και του παιχνιδιού αναζητούν ανοιχτούς χώρους για να απολαύσουν την παρέα τους και τις ορθοπεταλιές. Αναζήτηση δύσκολη σε μια πόλη που συνεχώς αναπτύσσεται. Μιλούν στον «Κόσμο» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και καταθέτουν τις προτάσεις τους, υποβάλλοντας από τώρα αιτήματα στη νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει μετά την 15η Οκτωβρίου. «Να θεσπίσει κανόνες, ώστε οι οδηγοί των αυτοκίνητων να βλέπουν τα ποδήλατα και να σταματούν» δηλώνουν και επισημαίνουν: «Πρέπει να έχουν προτεραιότητα τα ποδήλατα και οι πεζοί στην πόλη κι όχι τα φορτηγά και τα αυτοκίνητα».

Γιατί με ποδήλατο;

Γαβριήλ Θωμάς:
Είναι ωραία να κινείσαι με το ποδήλατο. Όταν κάνεις βόλτες έχεις μιαν άλλη αίσθηση, είσαι πιο ελεύθερος.

Κατερίνα Κουρκούτα: Μπορείς να πηγαίνεις όπου θέλεις. Σε όποιο στενό δρομάκι επιθυμείς και να χαίρεσαι την παρέα με τα άλλα παιδιά.

Δεν είναι επικίνδυνο να κινείσαι με ποδήλατο στους δρόμους;

Κατερίνα Κουρκούτα:
Είναι μερικές φορές και επικίνδυνο γιατί βρισκόμαστε σε πόλεις. Περνούν πολλά αυτοκίνητα και μηχανάκια και πρέπει να προσέχουμε. Αν δεν προσέχουμε εμείς, θα έχουμε προβλήματα, καθώς οι άλλοι δεν προσέχουν.

Θέλεις δηλαδή να μου πεις ότι οι οδηγοί των αυτοκινήτων κινούνται επικίνδυνα;

Κατερίνα Κουρκούτα:
Μερικοί δεν προσέχουν και γίνονται πολλά ατυχήματα. Κάποιοι λίγοι βέβαια προσέχουν. Πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι υπάρχουν και μικρά παιδιά στην πόλη.

Οι γονείς σας τι σας λένε όταν φεύγετε από το σπίτι με τα ποδήλατα για παιχνίδι;

Κατερίνα Κουρκούτα:
Να προσέχω στο δρόμο μου λέει η μαμά. Ανησυχεί πάρα πολύ όταν βγαίνω με το ποδήλατο. «Μην παίρνεις το ποδήλατο» μου λέει συνέχεια. Γίνονται πολλά ατυχήματα.

Γαβριήλ Θωμάς: Έχουν δίκαιο, γίνονται πολλά ατυχήματα και ανησυχούν.

Μπορείτε να μου πείτε πού παίζετε;

Κατερίνα Κουρκούτα:
Όχι στους κεντρικούς δρόμους, αλλά σε κάποιους άλλους, όπου δεν σημειώνεται τόση μεγάλη κίνηση. Στις παιδικές χαρές, στις πυλωτές. Εκεί πηγαίνουμε για παιχνίδι.

Γαβριήλ Θωμάς: Στις γειτονιές και στους δρόμους. Κάτω από τις πολυκατοικίες όπου υπάρχουν παιδιά, δηλαδή παρέα.

Μα καλά, παιχνίδι στις πυλωτές των πολυκατοικιών γίνεται;

Κατερίνα Κουρκούτα:
Είναι μικρός ο χώρος, δεν είναι εύκολο να κάνεις καλό παιχνίδι.

Από το δήμαρχο που θα εκλεγεί στις 15 Οκτωβρίου τι ζητάτε;

Γαβριήλ Θωμάς:
Να θεσπίσει κανόνες, ώστε οι οδηγοί των αυτοκίνητων να βλέπουν τα ποδήλατα και να σταματούν. Να έχουν προτεραιότητα τα ποδήλατα και οι πεζοί στην πόλη κι όχι τα φορτηγά και τα αυτοκίνητα.

Λείπουν λες οι κανόνες;

Γαβριήλ Θωμάς:
Κανόνες έχουμε , αλλά δεν τους τηρούν. Να βρει τρόπους, να πείσει τους κατοίκους ότι πρέπει να σέβονται τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους. Να κατορθώσει να το περάσει στους κατοίκους αυτό.

Κατερίνα Κουρκούτα: Όποιος δήμαρχος κι αν εκλεγεί να φροντίσει να φτιάξει χώρο για τους ποδηλάτες. Να μπορούν να κινούνται άνετα όσοι θέλουν να κάνουν ποδήλατο στην πόλη μας και τώρα δεν μπορούν.

Τι άλλο χρειάζονται οι μικροί δημότες της Κομοτηνής;

Γαβριήλ Θωμάς:
Κι άλλες παιδικές χαρές. Οργανωμένους χώρους για να παίζουμε άνετα και με ασφάλεια.

Κι από απαγορεύσεις, τι να προωθήσει η νέα Δημοτική Αρχή;

Γαβριήλ Θωμάς:
Στην κεντρική πλατεία να μην μπαίνουν φορτηγά. Να αφήνουν ό,τι θέλουν στα καταστήματα με τα χέρια. Η πλατεία να είναι αποκλειστικά χώρος των πεζών και των ποδηλάτων.

Κατερίνα Κουρκούτα: Με τα «απαγορεύεται» δεν γίνεται! Πρέπει να το καταλάβουν όλοι ότι σε μια πόλη δεν είμαστε μόνοι, υπάρχουν κι άλλοι και πρέπει να τους σεβόμαστε.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.