«Θελουμε να γυρισουμε στα πιο μαυρα χρονια της χρεοκοπιας και της καταστροφης η θελουμε να συνεχιστουν τα σταθερα βηματα της χωρας προς τα μπρος;»

Ανοικτή επιστολή του συντονιστή της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Στ. Σακελλίωνα

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι ίσως οι πλέον κρίσιμες εκλογές από την μεταπολίτευση και ύστερα. Στις εκλογές αυτές συγκρούονται δυο πολιτικά σχέδια. Το σχέδιο της Ν.Δ. προβλέπει ένα νέο μνημόνιο μέσω της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. Άρα σημαίνει νέα αιματηρή λιτότητα.
 
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης έχει δημόσια πει ότι θα δώσει τομείς του δημοσίου στους ιδιώτες. Αυτό σημαίνει επαναφορά των εργολάβων στα σχολεία και στα νοσοκομεία με διπλό κόστος για το δημόσιο και άθλιες συνθήκες για τους εργαζόμενους. Είπε επίσης ότι δεν μπορεί το δημόσιο να πληρώνει μια μαγνητική με 200 ευρώ. Άρα το ακριβό κομμάτι της υγείας θα το πληρώνει ο ασφαλισμένος από την τσέπη του. Αν δεν έχει; Ας πρόσεχε. Αυτός φταίει που είναι φτωχός όπως είπε και η Μιράντα Ξαφά σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη.
 
Ας σκεφτεί ο κάθε πολίτης επίσης τι σημαίνει το 1 προς 5 που λέει ο κ. Μητσοτάκης για το δημόσιο. Δηλαδή πέντε γιατροί θα βγαίνουν στην σύνταξη ένας θα προσλαμβάνεται πέντε καθηγητές και δάσκαλοι θα βγαίνουν στη σύνταξη ένας θα προσλαμβάνεται. Μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει αυτό για την μέση ελληνική οικογένεια.
 
Η Ν.Δ. δεν δεσμεύεται για την 13η σύνταξη αντ’ αυτού θέλει να παραδώσει την επικουρική σύνταξη στους ιδιώτες. Αυτό σημαίνει περικοπή της επικουρικής σύνταξης και μείωση της κύριας ώστε να καλυφθεί το κόστος μετάβασης στο ασφαλιστικό της Ν.Δ. που θα φτάσει τα 55 δις ευρώ.
 
Σήμερα ο αγρότης έχει ακατάσχετο 7.600 ευρώ, αφορολόγητο στο εισόδημα 9.500 ευρώ και 12.000 ευρώ αφορολόγητες επιδοτήσεις. Η Ν.Δ. δηλώνει ότι θα φορολογείται με 9% όποιος έχει εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ το χρόνο. Δηλαδή θα χάνει 1.000 ευρώ το χρόνο ο πολίτης που έχει αυτό το εισόδημα.
 
Σήμερα οι ανασφάλιστοι έχουν δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία, τα παιδιά έχουν δωρεάν γεύματα στα δημοτικά σχολεία. Όλα αυτά θα καταργηθούν.
 
Η Ν.Δ. χρωστά πάνω από 200.000.000 ευρώ. Ετοιμάζουν την διαγραφή των χρεών τους ώστε να πληρώσουμε εμείς τα χρέη της. Η Ν.Δ. μιλά για γενικευμένη μείωση των φόρων. Ας πούμε ότι κάποιος γλιτώνει 300 ευρώ φόρο το χρόνο. Μπορεί να χαρεί προσωρινά αλλά ας σκεφτεί πόσα μετά θα πληρώνει παραπάνω για την υγεία του, ή για όποιο άλλο δημόσιο αγαθό. Ας σκεφτεί τι θα σημαίνει για τον ίδιο να είναι ιδιωτική η ΔΕΗ. Μια τάξη μεγέθους; Οι βόρειοι γείτονες μας πληρώνουν σχεδόν το ένα τρίτο του εισοδήματος τους για το ρεύμα. Το ίδιο θα συμβεί και με το νερό. Ακριβό νερό κακή ποιότητα και αν δεν το πληρώνεις αμέσως θα σου κόβεται όπως έχει συμβεί σε χώρες που δοκίμασαν αυτό το μοντέλο και τώρα επιστρέφουν στον δημόσιο χαρακτήρα. Η Ν.Δ. ήδη έχει κάνει συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για τα άλλα ζητήματα, υγεία, ενέργεια κ.λ.π.
 
Όσον αφορά τα εργασιακά οι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον δημόσιο θα γνωρίσουν μειώσεις στους μισθούς τους και εργασιακή ανασφάλεια. Το παρωχημένο κατά Μητσοτάκη οκτάωρο θα γίνει δεκάωρο ή ακόμη και δωδεκάωρο όπως έγινε στην Αυστρία. Το να μην πηγαίνει το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ στις επιχειρήσεις όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης αυτό αφενός σημαίνει μείωση εσόδων του δημοσίου άρα επιβάρυνση των πολιτών και κανένα δικαίωμα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δεν θα προστατεύεται.
 
Στον αντίποδα το σχέδιο του Συριζα εγγυάται σταδιακή αύξηση συντάξεων και μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα στο νερό και στην ενέργεια αλλά και στην υγεία και την παιδεία. Προβλέπει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις για την μεσαία τάξη και τα ωφελήματα της ανάπτυξης θα πηγαίνουν σε όλους και όχι σε συγκεκριμένους λίγους.
 
Στις εκλογές της Κυριακής το ερώτημα είναι απλό και σαφές. Θέλουμε να γυρίσουμε στα πιο μαύρα χρόνια της χρεοκοπίας και της καταστροφής ή θέλουμε να συνεχιστούν τα σταθερά βήματα της χώρας προς τα μπρος; Θέλουμε ένα διαρκές μνημόνιο για τους πολλούς ή μια πορεία βελτίωσης των πολλών; Αυτό είναι το ερώτημα των εκλογών. Ο καθένας και η καθεμιά από εμάς έχει πια την τύχη της ζωής του στα χέρια του. Θα επιτρέψουμε να επιστρέψει η χώρα στα μαύρα χρόνια της μαζικής ανεργίας και της διαφθοράς ή όχι. Αυτό είναι πια το ζήτημα. Γιατί αυτοί που μας χρεοκόπησαν δεν μπορούν να ζητούν να ξεχάσουμε. Μαζικά την Κυριακή να δώσουμε την απάντηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.