Θελω, ξερω, μπορω

Εκδήλωση με θέμα «Εθελοντές Ενεργοί Πολίτες» θα λάβει χώρα το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα τελετών της νομαρχίας Ροδόπης, υπό την αιγίδα του Κέντρου Υποστήριξης Εθελοντισμού του Δήμου Αιγείρου, του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων Κομοτηνής και 13 εθελοντικών οργανώσεων του Ν. Ροδόπης. Την πρόθεση για την ενεργοποίηση των πολιτών, με στόχο σε κάθε σπίτι να υπάρχει και ένα εθελοντής ανέπτυξαν ο δήμαρχος Αιγείρου κ. Λίτσος, η υπεύθυνη του Infopoint κ. Σαλτσίδου – Ματεοσιάν και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών κ. Κεπελής.

Με το σχόλιο «η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η πιο κοντινή στον πολίτη μορφή οργανωμένης εξουσίας και στηρίζεται στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών», ο κ. Λίτσος διατύπωσε ότι «οι πιο ενεργοί πολίτες είναι αυτοί που συμμετέχουν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».

Στη συνέχεια εξήγησε την πρακτική της ιδέας για ενεργοποίηση και συνεργασία των εθελοντών. «Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας Πρόνοιας, αλλά και τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού που διαθέτουν ειδικά γραφεία υποστήριξης του εθελοντισμού, ο Δήμος Αιγείρου μέσα από μια προγραμματική σύμβαση με το Τμήμα Υποστήριξης Εθελοντισμού του Υπουργείου Υγείας ανέλαβε πιλοτικά για όλη την Ελλάδα ένα πρόγραμμα σύστασης γραφείου υποστήριξης εθελοντικών δραστηριοτήτων. Το γραφείο, σε καμία περίπτωση, δεν θα έρθει να υπερκεράσει ή να μειώσει την αυτονομία και την ανεξαρτησία των δράσεων των εθελοντικών οργανώσεων. Σκοπεύει να τις υποστηρίξει οικονομοτεχνικά και σε κάποιο βαθμό να τις συντονίσει». Ο κ. Λίτσος εξέφρασε στη χαρά του από την ανταπόκριση των εθελοντικών οργανώσεων στην ίδρυση ενός γραφείου υποστήριξης εθελοντικών δραστηριοτήτων. «Το γραφείο θα συστεγαστεί με το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη, θα έχει γραμματειακή υποστήριξη και θ’ αναλάβει να βοηθά το έργο των Εθελοντικών Οργανώσεων».

Επισημαίνοντας ότι δεν θα παρεμβαίνουν στο έργο των οργανώσεων, ο κ. Λίτσος αναφέρθηκε στον ειδικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Η τοπική αυτοδιοίκηση σε επίπεδο δήμου, αλλά και ΤΕΔΚ, θα είναι πολύ κοντά, θα παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον και θα υποστηρίζει όλες τις εθελοντικές οργανώσεις, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος των ενεργών πολιτών, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας αλλά και η ουσιαστική ποιότητα της δημοκρατίας».

Η κ. Σαλτσίδου σχολίασε τη συμμετοχή των νέων στις κινήσεις εθελοντισμού, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν ένα μεγάλο και δυναμικό κομμάτι, του εθελοντικού κινήματος. Χαρακτήρισε ως ευτυχή συγκυρία τη συνάντηση των φορέων, κάνοντας λόγο για ευρύτερη συνεργασία με τις οργανώσεις. «Στο Infopoint δημιουργήθηκε μια εθελοντική ομάδα από νέα παιδιά, ειδικά για να βοηθούν, να υποστηρίζουν και να συνδράμουν τις υπόλοιπες εθελοντικές οργανώσεις. Για τα νέα παιδιά είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να συμμετέχουν στην ενημέρωση».

Ο κ. Κεπελής έδωσε έμφαση στην υπευθυνότητα, τη συνέπεια και την αγάπη αυτών που ασχολούνται με τον εθελοντισμό. «Σκεφτήκαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να γίνουμε μια γροθιά για την ευαισθητοποίηση των πολιτών της περιοχής μας. Η πρωτοβουλία παίρνει σάρκα και οστά μέσα από το πρόγραμμα που υλοποεί ο δήμος Αιγείρου. Στόχος μας είναι ν’ αποκτήσει κάθε οικογένεια κι έναν εθελοντή».

Στη συνέχεια, ο κ. Κεπελής αναφέρθηκε στην εκδήλωση που διοργανώνουν στις 27 Ιανουαρίου, με θέμα «Εθελοντές Ενεργοί Πολίτες» και ομιλητές: την παιδοψυχολόγο Χριστίνα Λεπίδου, την κοινωνική λειτουργό Λαμπρινή Τυχάλα από το «Χαμόγελο του Παιδιού» καθώς και την Βασιλική Αλεξούδη, υπεύθυνη εθελοντών την Αρρέ Αργυρώ, εθελόντρια – νοσηλεύτρια των «Γιατρών χωρίς Σύνορα».

Οι εθελοντικές οργανώσεις που συμμετέχουν από τη Ροδόπη στη διοργάνωση είναι: οι Εθελοντές Αιμοδότες Ροδόπης, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Ροδόπης, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Κομοτηνής, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Κομοτηνής, η Εθελοντική Ομάδα, του Infopoint ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Κομοτηνής «Αρμονία», ο Σύλλογος Μέριμνας Ειδικού Παιδιού Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι», ο Σύλλογος Ατόμων με κινητικά Προβλήματα και Φίλων «Περπατώ», το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το Σωματείο Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Κομοτηνής και το Παράρτημα της ΧΕΝ στην Κομοτηνή. Αναφερόμενος στα βήματα που θα γίνουν από το Γραφείο της Αιγείρου, ο κ. Λίτσος σημείωσε ότι είναι η προβολή των εθελοντικών οργανώσεων, η στελέχωση του γραφείου και σε τρίτη φάση η δημιουργία Σχολής Υποστήριξης και Υποδοχής Νέων Εθελοντών, ενώ έδωσε και παραδείγματα ενεργοποίησης των πολιτών σ’ ένα δήμο όπως της Αιγείρου, όπου κατοικούν 1.200 οικογένειες.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.