Θεατρο στην εκπαιδευση: θεωρια και εφαρμογες

Ημερίδα με θέμα «Θέατρο στην Εκπαίδευση: Θεωρία και εφαρμογές» διοργάνωσαν το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής, η ΔΕΠΑΚ και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Η ημερίδα απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έλαβε χώρα στο 1ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής την Κυριακή, 6 Μαΐου. Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλάμβανε εισηγήσεις και παρουσίαση του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος «Πέντε μουντζουρωμένα απογεύματα» του θεολόγου και διδάκτορα κοινωνιολογίας Μάριου Λιάγκη που πραγματοποιείται στην Κομοτηνή. Επίσης στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν και δύο βιωματικά εργαστήρια.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος «Πέντε μουντζουρωμένα απογεύματα» κ. Μάριος Λιάγκης εξήγησε ότι η ημερίδα αφορούσε σε εκπαιδευτικούς και όσους ενδιαφέρονται για την παιδαγωγική του θεάτρου. «Στο πρώτο μέρος έγιναν εισηγήσεις για το τι είναι θέατρο στην εκπαίδευση κι έγινε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς. Συμμετείχαν πάνω από 100 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάτι που είναι πολύ σημαντικό για το νομό Ροδόπης. Στο δεύτερο μέρος έγιναν δύο βιωματικά εργαστήρια, το πρώτο με θέμα τη διαπολιτισμική εκπαίδευση κι εμψυχωτές τον Δαβίδ Άντζελ και τη Σοφία Λαμπρίδου, οι οποίοι είναι ειδικοί θεατροπαιδαγωγοί. Το άλλο βιωματικό εργαστήριο έγινε από την Τζένη Καραβίτη και είχε σχέση με τη δραματοποίηση κειμένων και τη δραματοποίηση της Αντιγόνης».
Οι εκπαιδευτικοί έχουν ανάγκη από πρακτική κι από βιωματικά εργαστήρια είναι το συμπέρασμα που προέκυψε από τη συζήτηση, όπως μετέφερε ο κ. Λιάγκης. «Όλοι έφυγαν ενθουσιασμένοι, προβληματισμένοι για το τι είναι το θέατρο στη εκπαίδευση. Γιατί δεν είναι μόνο το ανέβασμα μιας παράστασης. Είναι το θέατρο μέσα στην τάξη, είναι το θέατρο ως μέσο μάθησης, είναι το θέατρο ως εργαλείο για να πετύχουμε παιδαγωγικούς και διδακτικούς στόχους. Δημιουργήθηκαν έτσι ανάγκες για περαιτέρω επιμόρφωση. Επιμόρφωση που γίνεται από επιστημονικές κοινότητες όπως είναι το Πανελλήνιο Δίκτυο, επιμόρφωση που γίνεται από ανθρώπους που είναι ειδικοί. Νομίζω ότι έγινε το πρώτο βήμα μέσα από αυτήν την ημερίδα κι έπεται συνέχεια».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στις 7 με 11 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή μια καινοτόμα δράση, ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα με τίτλο «Πέντε μουντζουρωμένα απογεύματα», για πρώτη φορά στην Ελλάδα οργανωμένα, για όλα τα σχολεία. Το πρόγραμμα το υλοποιεί το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, η ΔΕΠΑΚ, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ με τη στήριξη του Δικτύου. ««Πέντε μουντζουρωμένα απογεύματα» είναι ο τίτλος του, γράφτηκε ειδικά για την Κομοτηνή και θα το παρακολουθήσουν μαθητές γυμνασίων, λυκείων και ΕΠΑΛ. Το θεωρώ πολύ σημαντικό, γιατί το θέμα του είναι η αποδοχή του διαφορετικού και μιλάει για τον θρησκευτικά διαφορετικό, όποιος και αν είναι αυτός, και στοχεύει σε οποιανδήποτε. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό που θα δούμε, τα παιδιά μας θα έχουν αυτή τη θαυμάσια εμπειρία όπως και οι καθηγητές. Μένει μόνο να υλοποιηθεί και φυσικά να ονειρευτούμε ότι θα έχει και συνέχεια. Δηλαδή ότι το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής τα επόμενα χρόνια θα υλοποιεί θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα είτε για την πρωτοβάθμια είτε για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση» κατέληξε ο κ. Λιάγκης.
Να σημειωθεί ότι η ημερίδα διοργανώθηκε με τη χορηγία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων Δήμου Κομοτηνής και του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Ροδόπης.

Σιμπέλ Χατζή Αλή

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.