Θεατρικη παρασταση στην Κωνσταντινουπολη απαγορευτηκε επειδη ηταν στα κουρδικα

Οι αρμόδιες αρχές δεν ανέφεραν κανέναν λόγο για να δικαιολογήσουν αυτή την απόφασή

Η χρήση της κουρδικής γλώσσας σε ένα θεατρικό έργο κρίθηκε απαγορευτική από τις τουρκικές αρχές, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κουρδική μεταφορά του έργου «Κλάξον, Τρομπέτες και Πλάκες» του Ιταλού συγγραφέα Ντάριο Φο, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να ανέβει σε δημοτικό θέατρο της Κωνσταντινούπολης. Οι αρμόδιες αρχές δεν ανέφεραν κανέναν λόγο για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους.

Το «Beru» (κουρδικός τίτλος του έργου του Φο) συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα του Οκτωβρίου του δημοτικού θεάτρου της Κωνσταντινούπολης, το όποιο διαθέτει περίπου δέκα αίθουσες σε όλη την πόλη. Ήταν η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας που έργο στην κουρδική γλώσσα θα ανέβαινε στο ιδρυθέν το 2014 δημοτικό θέατρο της Κωνσταντινούπολης.

«Βρισκόμασταν στη σκηνή, πανέτοιμοι να υποδεχθούμε τους θεατές, όταν μας παραδόθηκε η απόφαση απαγόρευσης της περιφέρειας», περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ηθοποιός Ρουγκές Κιριτζί.

Απαγορευμένη για πολύ καιρό, η χρήση της κουρδικής γλώσσας δημοσίως είχε εν μέρει επιτραπεί τη δεκαετία του 1990 και ευρύτερα από τις αρχές του 2000. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν ήταν ακόμη πρωθυπουργός το διάστημα 2002-2014, είχε επιτρέψει μια πιο ελεύθερη χρήση της κουρδικής γλώσσας δημοσίως.

«Δεν περιμέναμε μια τέτοια απαγόρευση. Είχαν υπάρξει παρόμοιες περιπτώσεις τη δεκαετία του 1990, όμως πιστεύαμε ότι όλο αυτό είχε ξεπεραστεί», δήλωσε ο ηθοποιός Ομέρ Σαχίν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.