Θεατρικη παρασταση με πολλα μηνυματα

Τέσσερα χριστουγεννιάτικα παραμύθια ξεδίπλωσαν μπροστά στο κοινό τους τη Δευτέρα το απόγευμα στο Θρακικό Πνευματικό Κέντρο- Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής οι μικροί ηθοποιοί του Εργαστηρίου Θεατρικής Αγωγής και Τέχνης επί Σκηνής στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου Κομοτηνής.

Οι μικροί ηθοποιοί ξεδίπλωσαν τις ικανότητές τους και ενθουσίασαν το πολυπληθές κοινό τους που ήταν εκεί και τους καταχειροκρότησε. Τα ίδια δε έμειναν ευχαριστημένα και διασκέδασαν πολύ.

Η παράσταση όπως τονίζει η σκηνοθέτιδα και υπεύθυνη του Εργαστηρίού Θεατρικής Αγωγής και Τέχνης Επί Σκηνής» κ. Μυρσίνη Λαντζουράκη «ουσιαστικά ήταν μια συρραφή από τέσσερα χριστουγεννιάτικα παραμύθια, τα οποία προσωπικά ονομάζω εναλλακτικά παραμύθια γιατί πέρα από την ιστορία και την ύπαρξη του παλιού χρόνου, του νέου χρόνου, της γέννησης του Χριστού αναφέρονται σε κάποια θέματα που προβληματίζουν τη σύγχρονη κοινωνία. Ήταν τέσσερα παραμύθια δεμένα μεταξύ τους με δύο εμβόλιμα καλικαντζαράκια που ουσιαστικά έδεναν τις δράσεις».

Στην γιορτή συμμετείχαν τέσσερα τμήματα του εργαστηρίου και το κάθε τμήμα παρουσίαζε το δικό του παραμύθι. Συγκεκριμένα συμμετείχαν σαράντα παιδιά τα οποία φοιτούν στα μεσαία και μεγάλα τμήματα του Εργαστηρίου Θεατρικής Αγωγής και Τέχνης Επί Σκηνής και τα οποία είναι μαθητές της πρώτης δημοτικού μέχρι και πρώτης γυμνασίου.

Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν πριν ένα μήνα ακριβώς. «Η παράσταση ουσιαστικά βγήκε γιατί τα παιδιά είχαν μεγάλη συνέπεια. Δουλέψαμε περίπου δέκα ώρες και σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν μπορεί να ανεβεί μια παράσταση. Παρόλα αυτά αμέσως ανταποκρίθηκαν, έμαθαν τα λόγια τους και ήταν συνεπή στις πρόβες, οπότε έτσι λειτούργησε η παράσταση» τονίζει η κ. Λαντζουράκη.

Το πρώτο παραμύθι είχε τον τίτλο «Τα καλύτερα Χριστούγεννα του νάνου Τεμπελάκου» και αναφερόταν «στην στήριξη των συνανθρώπων μας όχι μόνο αυτές τις γιορτινές ημέρες αλλά γενικότερα ότι πρέπει να προσφέρουμε την βοήθειά μας και να μη βαριόμαστε, το δεύτερο έχει τίτλο «Ο Χιονούλης» και αφορά στην διαφορετικότητα, την αποδοχή και την φιλία. Σε αυτό ο Χιονάνθρωπος αισθάνεται ότι μέσα σε μια χιονισμένη πολιτεία επειδή είναι άσπρος δεν φαίνεται οπότε αισθάνεται λίγο παραμελημένος ενώ δεν είναι, τα παιδιά τον αποδέχονται για αυτό που είναι και για αυτό δεν θέλουν να χάσει αυτή τη διαφορετικότητά του και με ένα τρόπο του δείχνουν αυτό να το καταλάβει. Το τρίτο παραμύθι μιλά για τη βουλιμία και γενικότερα των ημερών αυτών, βέβαια αναφέρεται γενικότερα στη βουλιμία και στη βαρυστομαχιά του Αϊ Βασίλη, ενώ το τέταρτο τιτλοφορείται «Η απαγωγή του νέου χρόνου» και αφορά στην ειλικρίνεια στις σχέσεις και στην τήρηση των υποσχέσεων γιατί διαφορετικά μπορούν να προκύψουν ευτράπελες καταστάσεις όπως για παράδειγμα να κλέψουν οι καλικάντζαροι το νέο χρόνο γιατί ο παλιός δεν τήρησε την υπόσχεσή του στον αρχικαλικάντζαρο».

Να σημειώσουμε ότι η διασκευή των παραμυθιών έγινε από την κ. Λαντζουράκη, «ώστε να υπάρχουν για όλα τα παιδιά ρόλοι, γιατί όπως είναι κατανοητό δεν μπορούμε να πάρουμε κατά παραγγελία ένα παραμύθι που να έχει τόσους ρόλους όσοι είναι οι μαθητές του τμήματος. Έκανα τη διασκευή ώστε όλα τα παιδιά να έχουν όλα από ένα ρόλο».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.