Θεανω Φωτιου: «Η κυβερνηση της ΝΔ εκμεταλλευεται υφισταμενο εργο για να παρει ψηφους σε εναν ευαισθητο τομεα και συγχρονως επιχειρει να παραποιησει τον νομο»

«Η ΝΔ “πέταξε” τα μαθήματα που έχει φτιάξει το ΔΠΘ και έφτιαξε νέα για τα οποία δεν ξέρουμε τίποτα μέχρι στιγμής»

«Στην επιτροπή επεξεργασίας των δύο τροπολογιών, η κ. Γιαννάκου προέτρεψε  για την απόσυρσή τους, και την τιμώ προσωπικά για την κουβέντα της αυτή, γιατί ξέρει»

 

Την προσπάθεια επικοινωνιακής καπήλευσης του έργου του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτό αποτυπώθηκε στο νόμο  4538/2018 για την αναδοχή και την υιοθεσία, και παράλληλα την παράκαμψη ευαίσθητων τροπολογιών που εκχωρούν και σε ιδιωτικούς φορείς την ευαίσθητη διαδικασία του «ταιριάσματος» παιδιών και γονέων» κατήγγειλε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», το πρωί της Τετάρτης, η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας κ. Θεανώ Φωτίου.

 

Η κ. Φωτίου η οποία ήδη τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα είχε εκφράσει τις ενστάσεις της επί της διαδικασίας, έκανε λόγο για « δεύτερα “εγκαίνια” του Νόμου για την Αναδοχή και Υιοθεσία από τον κ. Μητσοτάκη», ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του, αναφερόμενη στη χθεσινή τελετή στο Μαιευτήριο «Μητέρα», κάνοντας μία σύντομη αναφορά στις καινοτομίες που εισήγαγε ο νόμος του 2018 αλλά και τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και η αντικατάσταση των μαθημάτων για την αξιολόγηση των υποψηφίων ανάδοχων ή θετών γονέων που είχε υλοποιήσει το ΔΠΘ.

 

Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός κατήγγειλε τη ΝΔ για προσπάθεια «να εμφανίσει έργο πριν πάει σε εκλογές», υπογραμμίζοντας και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν κατά την ολοκλήρωση μίας διαδικασίας αναδοχής ή υιοθεσίας,  αν οι διαδικασίες γίνουν βεβιασμένα.

 

«Όχι απλά οι τροπολογίες επιχειρούν να αλλάξουν τον διαφανή και πολύ σημαντικό νόμο αναδοχής και υιοθεσίας, αλλά γίνονται και  άλλα επικοινωνιακά κόλπα»

 

ΠτΘ: κ. Φωτίου ένα από τα ζητήματα, και της κοινοβουλευτικής, επικαιρότητας οι αλλαγές στο νόμο αναδοχής και υιοθεσίας…

Θ.Φ.: Πέφτετε πάνω σε μια χρονικότητα που όχι απλά οι τροπολογίες επιχειρούν να αλλάξουν τον διαφανή και πολύ σημαντικό νόμο αναδοχής και υιοθεσίας, αλλά γίνονται και  άλλα επικοινωνιακά κόλπα, όπως τα εγκαίνια σήμερα (Τετάρτη), του νόμου και της ηλεκτρονικής διαδικασίας που λειτουργεί από πέρυσι, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο μεν νόμος έχει μπει σε εφαρμογή από τον Δεκέμβρη του 2018, το δε ηλεκτρονικό σύστημα έχει μπει σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2019 και έχει εγκαινιαστεί και επίσημα από εμένα και την κ. Αχτσιόγλου, στο «Μητέρα». Σ’ αυτό το ίδιο μέρος που πάει ξανά ο κ. Μητσοτάκης, αφού έχει εγκαινιάσει τον νόμο ήδη δύο φορές. Μία στο Ζάππειο στις 11 Δεκέμβρη, και τώρα το ηλεκτρονικό σύστημα στο «Μητέρα», το οποίο λειτουργεί από πέρυσι τον Ιανουάριο. Τέτοιο τραγέλαφο δεν έχουμε ξαναδεί. Θέλω να καταγγείλω από τη μια τον τραγέλαφο αυτό μιας κυβέρνησης που εκμεταλλεύεται υφιστάμενο έργο για να πάρει ψήφους σε έναν ευαίσθητο τομέα και από την άλλη την ίδια κυβέρνηση η οποία επιχειρεί να παραποιήσει αυτόν τον νόμο.

 

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια διπλή διπλοπροσωπία της κυβέρνησης, με διπλά εγκαίνια ενός “νέου”, υποτίθεται, νόμου και μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί όμως εδώ και ενάμιση χρόνο!»

 

ΠτΘ: Έχετε εκφράσει ήδη ενστάσεις επί συγκεκριμένων τροπολογιών που κατατέθηκαν στο σχετικό νομοσχέδιο, ενώ την ίδια ώρα η κ. Μιχαηλίδου, δηλώνει ότι «το όραμα παραμένει και αφορά σε ένα εξ ολοκλήρου παιδοκεντρικό σύστημα».

Θ.Φ.: Και η σημερινή μας συζήτηση γίνεται από ένα ραδιόφωνο της Θράκης, έδρα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που έπαιξε πολύ κεντρικό ρόλο. Και πρέπει να ευχαριστήσω  όλους τους ακαδημαϊκούς που μας βοήθησαν και ήταν στο πλευρό μας όλο το ’18 και το ’19 φτιάχνοντας ένα corpus μαθημάτων τόσο για τους γονείς, όσο και για τους εκπαιδευτές των γονιών, ώστε αυτοί να αξιολογηθούν ως κατάλληλοι για αναδοχή ή υιοθεσία. Τα μαθήματα αυτά που έχει φτιάξει το ΔΠΘ, με επικεφαλής τότε της προσπάθειας τον κ. Πουλόπουλο, η Νέα Δημοκρατία τα άφησε ανενεργά, τα «πέταξε» εν ολίγοις και έφτιαξε νέα μαθήματα για τα οποία δεν ξέρουμε τίποτα μέχρι στιγμής. Άρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια διπλή διπλοπροσωπία της κυβέρνησης. Από τη μια ομνύει υπέρ του νόμου, θέλει πάρα πολύ να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ότι είναι δικός της ο νόμος αυτός, εξ ου και τα εγκαίνια στο Ζάππειο τον Δεκέμβριο του ’19 και εξ ου και τα νέα εγκαίνια σήμερα στο «Μητέρα» από τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Μιχαηλίδου που υποτίθεται εγκαινιάζουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα που δουλεύει  εδώ και ενάμιση χρόνο. Γιατί ο νόμος είναι πακέτο με την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Δεν υπάρχει νόμος χωρίς ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αυτή ήταν η μεγάλη δική μας καινοτομία, ώστε να μην μπαίνουν ύποπτες συναλλαγές.

 

 «Από τον Μάρτιο υπήρχαν ήδη 1660 ηλεκτρονικοί φάκελοι παιδιών για αναδοχή ή υιοθεσία στο σύστημα, και 1300 αιτήσεις γονιών που είχαν πάρει ηλεκτρονικό αριθμό προτεραιότητας»

 

ΠτΘ: Από τις μεγαλύτερες διευκολύνσεις του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ αφορά και το χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, που έφταναν μέχρι τότε έως και τα έξι χρόνια…

Θ.Φ.: Εμείς βρήκαμε μια κατάσταση όπου μια οικογένεια για να γίνει ανάδοχη οικογένεια ή θετή, χρειαζόταν 4-6 χρόνια. Στο τέλος απογοητευόταν χρησιμοποιούσε άλλους δρόμους, έβρισκε παιδί απ’ έξω, κλπ. Αυτός ο νόμος διασφάλιζε πως σε 8-12 μήνες από τη στιγμή που θα ξεκίναγε ένας θετός υποψήφιος ή ανάδοχος γονιός θα είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία για να πάρει το παιδί σπίτι του. Η δεύτερη καινοτομία αφορά στο ότι έδωσε τη δυνατότητα να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή πόσα παιδιά είναι για αναδοχή και πόσα για υιοθεσία. Το τρίτο που ξεκαθάρισε αφορά στον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε παιδιού, που ένας εισαγγελέας φέρνει σε ένα ίδρυμα, οπουδήποτε, ή βρίσκεται σε ένα μαιευτήριο ή εγκαταλελειμμένο ή βρίσκεται σε ένα νοσοκομείο παίδων εγκαταλελειμμένο. Αυτό το παιδί αποκτά υποχρεωτικά με βάση τον νόμο ηλεκτρονικό φάκελο, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πια «αόρατα παιδιά» που μπορείς μετά να τα μεταχειριστείς όπως θες, π.χ. κυκλώματα. Επιπλέον όταν εγώ γίνω 18 χρονών ενήλικας και ψάχνω ξαφνικά να βρω τις ρίζες μου, τώρα με τον ηλεκτρονικό φάκελο του παιδιού αυτό το δράμα τελειώνει. Το τέταρτο σημείο αφορά στην επαγγελματική αναδοχή με αναπηρίες για πρώτη φορά και υπάρχει ένα κεντρικό συμβούλιο που εποπτεύει όλη αυτή την ιστορία και όταν φρακάρει κάπου η ιστορία ή υπάρχει πρόβλημα, παρεμβαίνει.

Άρα αυτός ο νόμος, που νομίζω ότι είναι πρωτότυπος σε όλη την Ευρώπη, εφαρμόστηκε από μας, δουλεύτηκε από μας παραπάνω από δυο χρόνια και ήδη από τον Μάρτιο υπήρχαν 1660 ηλεκτρονικοί φάκελοι παιδιών στο σύστημα, και 1300 αιτήσεις των γονιών οι οποίες είχαν πάρει ηλεκτρονικό αριθμό προτεραιότητας και παρακολουθούσαν, είτε βρισκόντουσαν στη Θράκη, είτε στην Κρήτη κ.ο.κ., σε σχέση με την αδιαφάνεια του παρελθόντος.

 

«Αυτές οι δύο τροπολογίες κατατέθηκαν στη βουλή, επειδή πρέπει ο Μητσοτάκης να εμφανίσει έργο πριν πάει σε εκλογές»

 

ΠτΘ: Και σε σχέση βέβαια και με τις ελλείψεις που υπήρχαν διαχρονικά στο κομμάτι των κοινωνικών λειτουργών, που ήταν και υπαίτια για τις πολύχρονες ενδεχομένως καθυστερήσεις που παρατηρούνταν στο σύστημα. 

Θ.Φ.: Πολύ σωστά. Γιατί καθυστερούσαν οι κοινωνικές έρευνες, το αν δηλαδή ένας γονέας ήταν κατάλληλος ή όχι.  Δεν υπήρχαν κοινωνικοί λειτουργοί, και για όλη σχεδόν την Ελλάδα, είτε κάποιος ερχόταν από την Κρήτη, είτε από τη Θράκη, είτε από τα Ιόνια Νησιά, πήγαινε στο «Μητέρα», γιατί αυτό ήταν γνωστό. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο κ.Μητσοτάκης πάει στο «Μητέρα» να εγκαινιάσει ξανά για δεύτερη φορά τον νόμο σήμερα. Αυτό όμως είναι λάθος καθώς υπάρχουν παιδιά και σε άλλα δημόσια ιδρύματα, αλλά και σε ιδιωτικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού», τα οποία δεν ήταν ποτέ καταγεγραμμένα. Οι γονείς λοιπόν δεν ήξεραν να πάνε να απευθυνθούν σε αυτά τα ιδρύματα, παρά μόνο αν είχαν ιδιαίτερες σχέσεις. Ενώ τώρα μέσα από το αδιάβλητο αυτό σύστημα αμέσως όλα τα παιδιά της Ελλάδας που βρίσκονται σε οποιοδήποτε ίδρυμα ή σε οποιοδήποτε νοσηλευτήριο ή σε οποιοδήποτε νοσοκομείο που έχει γεννήσει μια γυναίκα, αποκτούν ηλεκτρονικό φάκελο, δια μέσου του οποίου γίνεται το σε πρώτο επίπεδο συνταίριασμα με τον υποψήφιο ανάδοχο γονέα, που ήταν και το πολύ δύσκολο. Αυτό πάει να αλλάξει ο Μητσοτάκης. Από τη μια «αγάπες» και « τι ωραία που όλα τα παιδιά θα βρουν γονείς κλπ.» και από την άλλη αλλαγές στα ευαίσθητα σημεία του νόμου ακριβώς, όπως σας τις περιέγραψα παραπάνω.

 

Αυτές οι δύο τροπολογίες κατατέθηκαν στη βουλή, επειδή πρέπει ο Μητσοτάκης να εμφανίσει έργο πριν πάει σε εκλογές, με το να κλείσει ένα χρόνο που είναι στην εξουσία και δεν έχει κάνει τίποτα σε αυτό το ευαίσθητο θέμα; Και τον πάγωσε τον νόμο; Τι σκέφτηκαν οι φοβεροί επιτελείς; Σκέφτηκαν, αντί να περιμένουμε να γίνει όλο αυτό, δηλαδή να μιλάει ο ένας κοινωνικός λειτουργός με τον άλλο, να γίνει όλη αυτή η διαδικασία δεν βρίσκουμε μια ΜΚΟ που θα κάνει αυτή τη δουλειά μόνη της και άρα θα επιταχύνουμε και να μπορούμε να πούμε κάναμε τόσες αναδοχές ή υιοθεσίες και άρα να το πουλήσουμε στον ελληνικό λαό, υποτιμώντας αυτό που είδαμε σε άλλες χώρες.

 

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και ξεπουλάει την αναδοχή – υιοθεσία και την πουλάει επικοινωνιακά»

 

Αν αυτό το στάδιο γίνει γρήγορα, χωρίς μεγάλη προσοχή, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το παιδί δυστυχώς επιστρέφει στο ίδρυμα. Αν συμβεί αυτό, η ζημιά που γίνεται στο παιδί είναι τρομακτική. Θέλω να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι απλά ότι πονάει η ψυχή μου για έναν νόμο που φτιάξαμε και είχαμε μια τεράστια επιτροπή με ειδικούς στον τομέα του παιδιού, που δουλεύαμε δυόμιση χρόνια για να βγάλουμε άκρη. Δεν είναι μόνο το ότι είναι ένας νόμος διαφανής και καινοτόμος και όλοι είναι ήσυχοι ότι δεν θα γίνουν παρανομίες στον δρόμο, δεν είναι μόνο ότι τον άφησαν στο ψυγείο έναν χρόνο, δεν είναι μόνο ότι το καπηλεύονται και λένε ότι είναι δικός τους νόμος, αλλά το γεγονός ότι πάνε πάλι με ψεύτικες διαδικασίες να κάνουν πράγματα πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού και αυτό είναι που εμένα προσωπικά στο πιο ευαίσθητο κομμάτι των παιδιών με κουρελιάζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκέφτηκε να φέρει τον Τσίπρα στο «Μητέρα», όταν πήγαινα με την κ. Αχτσιόγλου για να εγκαινιάσουμε το ηλεκτρονικό σύστημα που ήδη δούλευε από τον Ιανουάριο, αλλά για να το δείξουμε και στους κοινωνικούς λειτουργούς. Δεν σκεφτήκαμε ότι έπρεπε να πουλήσουμε στον ελληνικό λαό την αναδοχή-υιοθεσία. Βλέπετε ότι αυτή η κυβέρνηση την πουλάει. Αλλά την πουλάει και με τους δύο τρόπους. Και την ξεπουλάει, αλλά και την πουλάει επικοινωνιακά.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι στην επιτροπή όπου γίνεται η επεξεργασία των δύο τροπολογιών, η κ. Γιαννάκου, σηκώθηκε και είπε «πάρτε αμέσως πίσω τις δύο αυτές τροπολογίες». Δεν είναι τυχαίο το γεγονός αυτό, η κ. Γιαννάκου ξέρει. Υπήρξε στη θέση που ήμουν εγώ για χρόνια, σε ενιαίο υπουργείο και άρα γνωρίζει όλο το πακέτο. Εγώ την τιμώ προσωπικά για την κουβέντα της αυτή.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.