Θασος και Σαμοθρακη στη «μαυρη λιστα» των νησιων της Ελλαδας

«Οι “ειδικοί” του Υπουργείου έχουν μαύρα μεσάνυχτα» τονίζει η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία

Ευθύνες στη διοίκηση της Περιφέρειας επιρρίπτει η Περιφερειακή Σύνθεση

Την αντίδραση της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας προκάλεσε η ένταξη της Θάσου και της Σαμοθράκης στα νησιά υψηλού κινδύνου ως στερούμενα υποδομών υγείας και ευρισκόμενα σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο ωρών από μεγάλα Νοσοκομεία ή νοσοκομεία αναφοράς και στερούμενα υπηρεσιών ΕΚΑΒ.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση που πραγματοποίησε το υπουργείο Υγείας στη Ζώνη Α’ (επίπεδο επικινδυνότητας 3 – «χαμηλού κινδύνου») εντάσσεται η ηπειρωτική Ελλάδα και η Κρήτη που διαθέτει επαρκές σύστημα Υγείας, και όσοι προορισμοί βρίσκονται σε απόσταση δύο ωρών (με πλοίο ή αυτοκίνητο) σε τριτοβάθμιες δομές Υγείας. Στη Ζώνη Β’ (επίπεδο επικινδυνότητας 2 – «μετρίου κινδύνου») εντάσσονται όλα τα νησιά που διαθέτουν κλίνες Covid-19. Και τέλος στη Ζώνη Γ’ (επίπεδο επικινδυνότητας 1 – «υψηλού κινδύνου») βρίσκονται όλοι οι προορισμοί που διαθέτουν απλές υποδομές υγείας (όχι covid-19), καθώς και όσοι δεν έχουν καθόλου υποδομές υγείας (πχ ακριτικά νησιά).
«Προφανώς οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας που κατέταξαν τα νησιά μας στην ίδια κατηγορία με την Ανάφη, την Αστυπάλαια, την Κάσο, το Καστελόριζο, τον Άη Στράτη, τους Οθωνιούς και τη Γαύδο, δεν τα έχουν δει ούτε στο χάρτη» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, για να προσθέσει πως «προφανώς δεν γνωρίζουν, ως όφειλαν, ότι τα νησιά έχουν πολύ καλά εξοπλισμένα Κέντρα Υγείας με πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα. Η Θάσος απέχει από δύο μεγάλα Νοσοκομεία απόσταση λιγότερη από 1 ώρα και 30 λεπτά και η Σαμοθράκη λιγότερο από δύο ώρες από Νοσοκομείο Αναφοράς (Πανεπιστημιακό Αλεξ/πολης)».

Καυτηριάζοντας το γεγονός, η περιφερειακή παράταξη υπογραμμίζει πως «η ζημιά ήδη έγινε και τώρα πρέπει να τρέξουμε να την περιορίσουμε. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η ενέργεια του Υπουργείου ήταν σκόπιμη αλλά αναπόφευκτα θεωρούμε ότι όσοι επιλήφθηκαν την κατάταξη των νησιών είναι ανεπαρκείς, ανεύθυνοι και επικίνδυνοι, η δε πολιτική ευθύνη της ηγεσίας τεράστια».
Κλείνοντας η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία καλεί τη διοίκηση της Περιφέρειας αλλά και όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε συστράτευση για την άμεση ανάκληση της κατάταξης και την ουσιαστική στήριξη των νησιών της περιφέρειάς μας με κάθε τρόπο (προβολής, ελαφρύνσεων, επιδοτήσεων κλπ).

«Η διοίκηση της Περιφέρειας παρακολουθεί τις εξελίξεις  που ανακοινώνει το Υπουργείο ως απλός θεατής !»

Εκτός από την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία για την εν λόγω εξέλιξη τοποθετήθηκε και η Περιφερειακή Σύνθεση, επιρρίπτοντας ευθύνες εκτός από το υπουργείο και στη διοίκηση της περιφέρειας.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα θέμα που έχει δύο πτυχές. Τόσο την πραγματική, για την οποία είμαστε βέβαιοι ότι τα δύο νησιά είναι από τα ασφαλέστερα στον τομέα αυτό, όσο και του ανταγωνισμού, όπου είναι προφανές ότι το Υπουργείο «ρίχνει» τη Θάσο και τη Σαμοθράκη προς όφελος όλων των υπολοίπων τουριστικών περιοχών της Βόρειας Ελλάδος» επισημαίνει η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο για να προσθέσει πως «την ίδια στιγμή που το Υπουργείο διαπράττει αυτό το μεγάλο λάθος, η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες, παραμένουν ως αμέτοχοι θεατές μπροστά στο φλέγον αυτό ζήτημα. Έτσι ούτε απέτρεψαν την δυσμενή αυτή κατάταξη, ούτε αντέδρασαν άμεσα ώστε να διορθωθεί. Αποδεικνύεται, όμως, ότι παρά τις πολυδιαφημιζόμενες «άκρες» που διαθέτουν στην κυβέρνηση, δεν είχαν καμία ενημέρωση! Εκτός και αν δεν αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα του θέματος».

«Τους καλούμε, αντί να ασχολούνται με την πολιτική των φωτογραφιών, των ανέξοδων δηλώσεων, των αυτονόητων θεμάτων  της καθημερινότητας και της εναγώνιας προσπάθειάς τους να καπηλευθούν τη δουλειά σοβαρών επιχειρήσεων και φορέων του τουρισμού να συνέλθουν και να απαιτήσουν από το Υπουργείο να αποκαταστήσει την κατάταξη της Θάσου και της Σαμοθράκης, σχετικά με το ζήτημα της ζώνης κατάταξης για λόγους επικινδυνότητας εξαιτίας του COVID – 19» τονίζει κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.