Θαρραλεοι βουτηξαν σε Φαναρι και Μαρωνεια
Παρά το τσουχτερό κρύο που χαρακτηρίζει και τη Ροδόπη, στη Μαρώνεια όπου έγινε η επίσημη τελετή αγιασμού των υδάτων ανήμερα των Φώτων αλλά και στο Φανάρι υπήρξαν αρκετοί τολμηροί νέοι που αψήφισαν το κρύο και βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να ανασύρουν το σταυρό. Το δέσιμο με τα έθιμα κάποιες φορές είναι πιο ισχυρό και από τα δυσμενέστερα καιρικά φαινόμενα.
Στη Μαρώνεια, στο λιμάνι του Άγιου Χαράλαμπου, έγινε φέτος ο επίσημος αγιασμός των υδάτων, ανήμερα των Φώτων, από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Δαμασκηνό, παρουσία του βουλευτή της Ν.Δ., κ. Στυλιανίδη, του νομάρχη Ροδόπης, κ. Σταυρόπουλου, του δημάρχου Μαρώνειας, κ. Παπαναστασίου, του αστυνομικού διευθυντή Ροδόπης, κ. Μπραντζουκάκη, του ταξίαρχου κ. Μαστραντώνη, του υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής κ. Ξυλοπινάκα.
Ο καιρός δυσκόλεψε ιδιαίτερα την τελετή του αγιασμού λόγω του ψύχους αλλά και των ισχυρών ανέμων. Παρά τις αντιξοότητες, τρία θαρραλέα παιδιά έπεσαν στο νερό για ν’ ανασύρουν το σταυρό, τον οποίο έπιασε ένας δωδεκάχρονος. Τους θαρραλέους επιβράβευσε το κοινό με χειροκρότημα, ενώ στο νικητή έδωσε ένα σταυρουδάκι ο δήμαρχος Μαρώνειας.
Μεγαλύτερη προσέλευση κοινού υπήρξε στο Φανάρι, όπου η θερμοκρασία ήταν ελαφρώς πάνω απ’ το μηδέν. 10 παλικάρια του χωριού βούτηξαν στο παγωμένο νερό, και το σταυρό έπιασε ο περσινός «νικητής» Γιάννης Δρακίδης.
«Το παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Αιγείρου, κ. Λίτσος και το δημοτικό συμβούλιο, στρατιωτικοί και ιερείς. Την ερχόμενη χρονιά τη «σκυτάλη» θα παραλάβει εκ νέου το Φανάρι.
Στην πόλη της Κομοτηνής ο αγιασμός των υδάτων έγινε στο υδραγωγείο, παρουσία του αντιδημάρχου, κ. Πετρίδη, του διευθυντή της ΔΕΥΑΚ κ. Τσαούση και άλλων πολιτικών προσώπων.
Μ.Α.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
