«Θαψτε τους νεκρους» επαναστατωντας στους «πολεμους» της καθημερινοτητας μας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το τριήμερο παραστάσεων του τμήματος ενηλίκων του θεατρικού εργαστηρίου «Επί σκηνής»

Από «οργασμό» θεατρικής παραγωγής χαρακτηρίζεται το τέλος του Ιουνίου για την Κομοτηνή, διόλου τυχαία βέβαια καθώς το τέλος του πρώτου μήνα του καλοκαιριού, σηματοδοτεί και το τέλος της «ακαδημαϊκής» χρονιάς για τους μαθητές και τους φοιτήσαντες στα θεατρική εργαστήρια που λειτουργούν στην πόλη μας, οι οποίοι καλούνται να αποδείξουν επί σκηνής τα αποτελέσματα των προσπαθειών και της δουλειάς που έκαναν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
 
Αυτό ακριβώς κλήθηκαν να κάνουν και οι μαθητές του δεύτερου τμήματος ενηλίκων του Θεατρικού εργαστηρίου «Επί σκηνής» της κ. Μυρσίνης Λαντζουράκη, ήτοι οι κ.κ. Χρήστος Δαλκυριάδης, Βασίλης Δέλλας, Θεοπούλα Ευαγγέλου, Ραφαηλία Γενήουστα, Δημήτρης Ζούζουλας, Σωτηρία Ιγγλέζου, Θάνος Κυρούσης, Νίκος Μαυρίδης, Μάνος Νταντανίδης, Σάκης Νταντανίδης, Φωτεινή Πασχαλίδου και Γωγώ Φακιρίδου, όχι σε μία αλλά σε τρεις συνολικά παραστάσεις που έλαβαν χώρα στην Καπναποθήκη της Κομοτηνής το τριήμερο 19 έως και 21 Ιουνίου.
 
Οι προαναφερθέντες συμπολίτες μας ξετύλιξαν επί σκηνής στην κυριολεξία το ταλέντο τους, πρωταγωνιστώντας στο έργο του Ίρβιν Σόου «Θάψτε τους νεκρούς», μία μαύρη κωμωδία για τον πόλεμο και τα δεινά του, έχοντας στο πλευρό τους τόσο την κ. Λαντζουράκη η οποία είχε και την σκηνοθετική επιμέλεια αυτού, όσο και τον κ. Χρήστο Σαλίκα, που είχε την επιμέλεια του ήχου και του φωτισμού, αλλά και την σημαντικότατη συμβολή των κ.κ. Σάκη Βαργεμτζίδη, Στάθη Γκεβρέκη και Γιάννη Καραγκιουλμέζη, ο καθένας από την τέχνη την οποία υπηρετεί. 

Μυρσίνη Λαντζουράκη «Ο καθένας μας πρέπει να βρει μέσα του τον τρόπο να επαναστατήσει σε αυτό που η κρίση και γενικότερα όλα αυτά που βιώνουμε σήμερα έχουν δημιουργήσει»

Ένα δύσκολο, όπως το χαρακτήρισε η κ. Λαντζουράκη, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», εγχείρημα, καθώς πρόκειται για ένα απαιτητικό έργο, τόσο σε ό,τι αφορά την μετάφρασή του- γιατί χρησιμοποιεί καθαρεύουσα και διαλέκτους πιο λαϊκών ανθρώπων- όσο και ως προς τους πολλαπλούς και διαφορετικούς ρόλους που έχει.
 
 Ένα έργο για το οποίο όπως υπογράμμισε η ίδια χρειάστηκαν πολλές ώρες δουλειάς και μεγάλος ζήλος από πλευράς του συνόλου των συντελεστών, οι οποίοι εργάστηκαν και έφεραν εις πέρας τις απαιτήσεις της παράστασης σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα. Μία προσπάθεια η οποία πέραν του καλλιτεχνικού αποτελέσματος που είδαμε από σκηνής, είχε και ως αποτέλεσμα το δέσιμο μεταξύ των συντελεστών της, οι οποίοι όπως τόνισε και η κ. Λαντζουράκη «ξεκίνησαν παράλληλα, όντας πολλοί και διαφορετικοί χαρακτήρες, και άρχισαν σιγά σιγά να συγκλίνουν προς έναν κοινό στόχο που δεν ήταν άλλος από την επιτυχία της παράστασης».
 
Ένα χαρακτηριστικό των ομάδων εκείνων που ανεξαρτήτως της ηλικίας, της νοοτροπίας, του χαρακτήρα που κουβαλάει το κάθε μέλος τους «μοιραία ενώνονται» αποζητώντας κάτι καλύτερο. Ένα χαρακτηριστικό που όπως επεσήμανε η σκηνοθέτης της παράστασης θα έπρεπε να αποζητά κάθε άνθρωπος τη σήμερον ημέρα.
 
Η επιλογή του έργου όπως εξήγησε η ίδια επίσης καθόλου τυχαία μιας και το περιεχόμενο αυτής αφορά στον πόλεμο. «Πέρα από την χρονολογία στην οποία αναφέρεται, κάπου μεταξύ πρώτου και δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, το έργο αυτό αφορά άμεσα την υφιστάμενη πραγματικότητα» τόνισε για να επισημάνει πως « τελικά στις μέρες μας υπάρχει φοβερή πολεμική σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μας. Το μήνυμα της παράστασης έχει να κάνει ακριβώς με αυτό και είναι το ότι ο καθένας από εμάς, αναζητώντας την ειρήνη μέσα του, πρέπει να σκεφτεί πως θα αποτρέψει αυτές τις πολεμικές. Στο συγκεκριμένο έργο για παράδειγμα οι νεκροί σηκώθηκαν από τους τάφους τους και αρνούνται να θαφτούν, ουσιαστικά επαναστατώντας. Αντίστοιχα αυτό που εμείς θέλαμε να περάσουμε μέσα από την παράσταση είναι ότι ο καθένας μας πρέπει να βρει μέσα του τον τρόπο που θα μπορέσει να επαναστατήσει πριν είναι αργά σε αυτό που η κρίση και γενικότερα όλα αυτά που βιώνουμε σήμερα, η τρομοκρατία, η έλλειψη ηθικών αξιών, έχουν δημιουργήσει». 

Φωτεινή Πασχαλίδου «Η συνολική εμπειρία μου στο “Επί σκηνής” ένα μεγάλο μάθημα»

Μαζί με την κ. Μυρσίνη Λαντζουράκη στο στούντιο του «ΠτΘ» βρέθηκαν και δύο από τις πρωταγωνίστριες της παράστασης η κ. Φωτεινή Πασχαλίδου και η  κ.Θεοπούλα Ευαγγέλου, οι οποίες και μίλησαν τόσο για την συμμετοχή τους στην παράσταση αυτή όσο και για την γενικότερη ενασχόλησή τους με το θέατρο.
 
«Για μένα προσωπικά τόσο η παράσταση όσο και όλα όσα κάναμε κατά την διάρκεια της χρονιάς ήταν ένα πολύ μεγάλο μάθημα» τόνισε η κ. Φωτεινή Πασχαλίδου επισημαίνοντας πως «πέραν των όσων πήραμε από την Μυρσίνη και ως δασκάλα και ως άνθρωπο, όσο και το δέσιμο που υπήρξε μεταξύ των μελών της ομάδας είναι κάτι το συναρπαστικό». Όπως συναρπαστική χαρακτήρισε και την όλη εμπειρία της στο θεατρικό σανίδι υπογραμμίζοντας πως η ενασχόληση κάποιου με το θέατρο, τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, είναι κάτι « που σε βγάζει από την καθημερινότητά σου, τα προβλήματά σου και σε βάζει σε έναν ρόλο στον οποίο καλείσαι να ανταποκριθείς ούτως ώστε να περάσεις και τα απαραίτητα μηνύματα στον κόσμο». 

Θεοπούλα Ευαγγέλου:Από το θεατρικό σανίδι του σχολείου της σε αυτό του «Επί σκηνής»

Αντίστοιχα ήταν και τα συναισθήματα της κ. Θεοπούλας Ευαγγέλου, μιας εκ των νεότερων μαθητών- μελών του εργαστηρίου, η οποία δήλωσε ερωτευμένη με την τέχνη του θεάτρου. Η πρώτη της επαφή με το θεατρικό σανίδι ήταν στην 1η Λυκείου όταν και συμμετείχε σε θεατρική παράσταση του σχολείου της, ενώ στη συνέχεια βλέποντας ως θεατής τις παραστάσεις του «Επί σκηνής» η επιλογή της να συνεχίσει την ενασχόλησή της με το θέατρο μέσα στις «τάξεις» αυτού ήταν σύμφωνα με την ίδια εύκολη επιλογή.
 
Η μεγαλύτερη δυσκολία η οποία συνάντησε κατά την διάρκεια της παράστασης όπως τόνισε ήταν ο αντρικός ρόλος που κλήθηκε να παίξει, τον οποίο και δούλεψε επισταμένως, ενώ από τους ρόλους που έπαιξε ξεχώρισε αυτόν της Τζόαν.

Ο «Βιολογικός Μετανάστης» του Αρκά, η τελευταία παράσταση του «Επί σκηνής» για φέτος


Η φετινή χρονιά για το θεατρικό εργαστήρι «Επί σκηνής» ολοκληρώνεται την επόμενη Κυριακή 26 και Δευτέρα 27 Ιουνίου, με την παράσταση «Βιολογικός μετανάστης» του Αρκά, που θα παιχτεί στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης ν.Ροδόπης.
 
Τέσσερις μαθήτριες του εργαστηρίου και συγκεκριμένα η Χριστιάννα Γκίνογλου (Συκώτι) η Κωνσταντίνα Φλώρου (Χολή), η Ραφαηλία Γενήουστα (Σπλήνας) και η Θεοπούλα Ευαγγέλου (Νεφρό)θα ανεβούν στην σκηνή της Πολιτιστικής για να μεταφέρουν ένα άκρως επίκαιρο για την επικρατούσα κατάσταση κείμενο, σε δύο παραστάσεις τα έσοδα των οποίων θα δοθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων ν.Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής».
Είσοδος: 5 ευρώ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.