Θανασιμη σφαιρα στην ωμοπλατη για επιδοξο ληστη στη Δραμα

Θανατηφόρα κατάληξη είχε η προσπάθεια μιας πενταμελούς ομάδας να αφαιρέσει μετασχηματιστές από περιφραγμένο χώρο αντλιοστασίου Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Βοϊράνης Δράμας. Θύμα ένας από τους πέντε δράστες που έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού όταν επιχείρησε να διαφύγει κινούμενος εναντίον τους με τζιπ, ενώ κρατούσε και πρότασσε πλαστικό πιστόλι, το οποίο οι αστυνομικοί εξέλαβαν ως αληθινό.

Ο υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, γενικός αστυνομικός διευθυντής της περιφέρειας ΑΜ-Θ, Χρύσανθος Τσαντρίζος αναφέρθηκε σ’ ένα θανατηφόρο περιστατικό που συνέβη την προηγούμενη μέρα στη Δράμα, με θύμα έναν από τους ληστές που επιχείρησαν να κλέψουν μετασχηματιστές από τον ΤΟΕΒ ΒοϊράνηςΔράμας. «Η Αστυνομία ήταν υποχρεωμένη μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των περιοίκων της περιοχής να λύσει το πρόβλημα γι’ αυτό και αύξησε τις εποχούμενες περιπολίες με αποτέλεσμα να εντοπίσει μια οργανωμένη εγκληματική ομάδα αποτελούμενη από ημεδαπούς που πήγαν με δυο οχήματα για να σηκώσουν τους μετασχηματιστές. Οι αστυνομικοί τους κάλεσαν να υποστούν τον έλεγχο, αυτοί αντέδρασαν, ο οδηγός του ΙΧ κινήθηκε απειλητικά για τη ζωή τους και κρατούσε ένα όπλο που αποδείχθηκε πλαστικό. Πυροβόλησαν με τα υπηρεσιακά τους όπλα και μία από τις βολίδες βρήκε έναν άτυχο στην αριστερή ωμοπλάτη, με αποτέλεσμα το χτύπημα να είναι θανατηφόρο». Ο κ. Τσαντρίζος εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο και σχολίασε ότι «η ενέργεια των αστυνομικών ήταν στα πλαίσια του νόμου και της άμυνας που προβλέπει ο ποινικός κώδικας». Για το αν μπορούσαν να διακρίνουν το όπλο οι αστυνομικοί, ο κ. Τσαντρίζος εξήγησε ότι υπήρξε φωτισμός από τους προβολείς του περιπολικού. «Κάναμε αναπαράσταση και διαπιστώσαμε ότι μπορεί να δει κάποιος το όπλο, το οποίο είδε ένας από τους αστυνομικούς κι ενημέρωσε το συνάδελφό του». Ο κ. Τσαντρίζος βρέθηκε στο χώρο του συμβάντος, όπως και ιατροδικαστής.

Σχετικά με την αξία των μετασχηματιστών, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής της περιφέρειας ΑΜ-Θ εξήγησε ότι είναι μεγάλη. «Συζήτησα με τον πρόεδρο που σχετίζεται με το θέμα και μού μετέφερε ότι ένας μετασχηματιστής κοστίζει 16 με 20 χιλιάδες ευρώ. Νωρίτερα, είχαν αφαιρέσει δύο από ένα άλλο αντλιοστάσιο» είπε, προσθέτοντας ότι ο οδηγός του φορτηγού και τέσσερα άτομα διέφυγαν αρχικά τη σύλληψη, στη συνέχεια συνελήφθησαν από υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης και οι μετασχηματιστές βρέθηκαν. «Οδηγήθηκαν οι συλληφθέντες στη Δράμα για να μεταφερθούν στον εισαγγελέα». Ανέφερε ότι είναι τσιγγάνοι, αλλά εξήγησε ότι δεν γνωρίζει αν είναι από το Δενδροπόταμο.

Ο κ. Τσαντρίζος εξήγησε ότι μαζί με τους μετασχηματιστές αφαιρούσαν και καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος τα οποία τα λιώνουν και παίρνουν το χαλκό.

Το δελτίο τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας

Το δελτίο τύπου που εξεδόθη από την Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας έχει ως εξής:

«Την 27-12-2006 και ώρα 21:50 στην Αγροτική περιοχή Καλαμπακίου Δράμας δυο (2) αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Δοξάτου Δράμας που εκτελούσαν εποχούμενη περιπολία ασφαλείας, αντελήφθησαν πέντε (5) άτομα με γερανοφόρο όχημα και ένα άτομο με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο (τύπου Τζιπ), να εισέρχονται, με πρόθεση να αφαιρέσουν μετασχηματιστές, εντός περιφραγμένου χώρου αντλιοστασίου Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) Βοϊράνης Δράμας, από τον οποίο πρόσφατα σε τέσσερις τουλάχιστον περιπτώσεις αφαίρεσαν μετασχηματιστές, πηνία χαλκού, καθώς και χάλκινα καλώδια μεταφοράς ρεύματος, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και τους κάλεσαν να παραδοθούν, δηλώνοντας την ιδιότητά τους.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το σύνολο των δραστών δεν υπάκουσε στην πρόσκληση ελέγχου των αστυνομικών. Οι πέντε από τους δράστες επιβιβάστηκαν στο γερανοφόρο όχημα και διέφυγαν προς άγνωστη αρχικά κατεύθυνση, ενώ ταυτόχρονα ο 35χρονος οδηγός του Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο του (τύπου Τζιπ), επιβιβάσθηκε σ’ αυτό και το έθεσε σε λειτουργία, κινούμενος εναντίον των αστυνομικών, προτάσσοντάς τους πιστόλι, το οποίο όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ήταν πλαστικό, πλην όμως έφερε όλα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά πραγματικού πιστολιού.

Οι παραπάνω αστυνομικοί προ αυτού του σοβαρού κινδύνου κατά της ζωής τους, έκαναν χρήση των νομίμων κατεχομένων όπλων τους, ρίχνοντας, κατά του οχήματος, τουλάχιστον έξι βολίδες, με αποτέλεσμα μία από αυτές να τραυματίσει θανάσιμα τον οδηγό του Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, με σημείο εισόδου της βολίδας τη δεξιά ωμοπλάτη.

Μέσα στο όχημα του θανάσιμα τραυματισθέντος, ο οποίος φορούσε γάντια, βρέθηκαν, ένα πιστόλι πλαστικό όπως προαναφέρεται, στο δεξιό μέρος της θέσης του οδηγού, μία κουκούλα στη θέση του συνοδηγού και διαρρηκτικά εργαλεία (ένας τροχός κοπής μετάλλων, μια φορητή γεννήτρια και μια μεγάλη ψαλίδα κοπής μετάλλων) στο χώρο των αποσκευών.

Οι δυο αστυνομικοί συνελήφθησαν και με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία θα προσαχθούν στην κυρία Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ενώ τα χρησιμοποιηθέντα όπλα τους κατασχέθηκαν προκειμένου να αποσταλούν αρμοδίως για εξέταση.

Από τους πέντε (5) διαφυγόντες δράστες, οι δυο (2) εντοπίστηκαν, και συνελήφθησαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, επιβαίνοντες στο γερανοφόρο όχημα με το οποίο μεταφέρθηκαν δυο (2) μετασχηματιστές, που είχαν αφαιρέσει νωρίτερα χθες (27-12-2006) από αντλιοστάσιο του ιδίου Οργανισμού (Τ.Ο.Ε.Β.), ενώ οι άλλοι τρεις (3) αναζητούνται.

Από την Υπηρεσία μας ενημερώθηκε άμεσα η κύρια Εισαγγελέας Πρωτοδικών Δράμας και από τον κ. Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών. Επίσης, ενημερώθηκε άμεσα ο αρμόδιος ιατροδικαστής, ο οποίος αφίχθηκε στο χώρο και προέβη στην εξέταση του νεκρού. Τη διερεύνηση του χώρου πραγματοποίησε η Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Δράμας». Να σημειωθεί ότι τα όπλα έχουν κατασχεθεί και το Τμήμα Ασφαλείας Δράμας θα σχηματίσει δικογραφία.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.