Θαναση Πανδρευμενου, «Κομοτηνη – Θεσσαλονικη: Ημερολογια ενος ταξιδιου»

Ο Κομοτηναίος συγγραφέας καταγράφει και μοιράζεται μνήμες μιας άλλης εποχής - Στο νέο του βιβλίο που παρουσιάζεται την Τετάρτη 26 Απριλίου στην Κομοτηνή

«Verba volant, scripta manent» … ελληνιστί  «τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν»! Την λατινική αυτή παροιμία φαίνεται πως υιοθετεί ο Κομοτηναίος συγγραφέας κ. Θανάσης Πανδρευμένος, ο οποίος στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Κομοτηνή – Θεσσαλονίκη: Ημερολόγια ενός ταξιδιού», «μεταφέρει» επί χάρτου  τις αναμνήσεις της φοιτητικής του ζωής. Τις αναμνήσεις ή τις εύθυμες περιπέτειες όπως επιλέγει ο ίδιος να τις χαρακτηρίσει μιας παρέας φοιτητών στα τέλη της δεκαετίας του ’60, στη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή.

Ο Θανάσης Πανδρευμένος παρουσιάζει στο φιλοαναγνωστικό κοινό, «σελίδες» του προσωπικού του ημερολογίου, ήτοι της μνήμης του, μέσα από το «Ημερολόγια ενός ταξιδιού» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μέθεξις» και θα παρουσιαστεί στην Κομοτηνή, την προσεχή Τετάρτη, 26 Απριλίου και ώρα 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παπανικολάου.

Το βιβλίο και τον συγγραφέα θα παρουσιάσουν η φιλόλογος κ. Ρένα Μάινα-Σαμαρά και η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου, ενώ  αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός κ. Μυρσίνη Λαντζουράκη.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου…

«Η παρούσα έκδοση είναι μια αναδρομή στη φοιτητι­κή ζωή της Θεσσαλονίκης και στις εύ­θυμες περιπέτειες μιας παρέας φοιτη­τών στα τέλη της δεκαετίας του '60.
Δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60. Κομοτηνή και Θεσσαλο­νίκη. Δυο πόλεις, αφετηρίες και προορισμοί. Ένα μεγάλο ταξίδι που κράτησε έξι χρόνια. Φοιτητικές ιστορίες και εύθυμες – όπως τις βλέπουμε σήμερα – περιπέτειες μιας νεανικής παρέας.

Και η ατμόσφαιρα μιας εποχής όπως την ζήσαμε τότε, στη Θεσσαλονίκη και στην Κομοτηνή.

Ένας καθρέφτης της φοιτητικής ζωής στη Θεσσαλονίκη, όπως την έζησαν χιλιάδες παιδιά από την ελληνική επαρχία, και που ήταν ιδιαίτερη, μια και η φοιτητική ζωή στην Αθήνα ήταν εντε­λώς διαφορετική.

Με τα χρόνια που πέρασαν, η μνήμη γίνεται επιλεκτική. Τονί­ζονται ίσως περισσότερο γεγονότα που πλήγωσαν και ενόχλησαν, ενώ εξωραΐζονται και παρουσιάζονται γοητευτικότερα από αυτό που ήταν, αυτά που μας διασκέδασαν κάποτε.

Οι πόλεις έχουν αλλάξει, υποκύπτοντας στην λαίλαπα της αντι­παροχής, οι γειτονιές που ζούσαμε έχουν αλλοιωθεί, ενώ οι περισ­σότεροι από εκείνους τους υπέροχους κινηματογράφους όπου ζούσαμε το όνειρο, δεν υπάρχουν πια. Πολλοί από τους συμφοιτη­τές μας έχουν διαπρέψει στον επαγγελματικό στίβο, ενώ οι περισ­σότεροι από τους καθηγητές μας έχουν περάσει πια με το έργο τους στον χώρο του θρύλου. Πολλά πρόσωπα αγαπημένα που αναφέρονται σε αυτές τις ιστορίες, έχουν φύγει από την ζωή, η θύμηση τους όμως, παραμένει ζωντανή στα βάθη της ψυχής μας.

Όπως ζωντανή, υπάρχει κάπου στις καρδιές μας, εκείνη η Θεσ­σαλονίκη, που μας δέχτηκε τότε και μας αγκάλιασε με πολλή αγάπη, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε τα μικρά όνειρα μας και να γίνουμε αυτό που είμαστε σήμερα».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Θανάσης Πανδρευμένος γεννήθη­κε στην Κομοτηνή όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αρι­στοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσα­λονίκης και στη συνέχεια εργάσθηκε στην Αθήνα στο Υπουργείο Εσωτερι­κών και στο Υπουργείο Εθνικής Οικο­νομίας, ασχολούμενος με θέματα του­ρισμού καθώς και συντήρησης και αξι­οποίησης παραδοσιακών οικισμών.

Επιστρέφει στην Κομοτηνή, και ερ­γάζεται ως διευθυντής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Αν. Μακε­δονίας Θράκης μέχρι και το 2008, οπό­τε και συνταξιοδοτήθηκε.

Ασχολείται παράλληλα με την ζω­γραφική και την φωτογραφία, εκθέτο­ντας έργα του σε πολλές πόλεις της Ελ­λάδας και του εξωτερικού ( Θεσσαλο­νίκη, Αθήνα, Μόναχο, Βερολίνο, Φράϊζινγκ, Βασιλεία, Γενεύη κ.α.) .

Το 2002 εμφανίζεται και στην λογο­τεχνία με το βιβλίο του Αθανασίου Δι­άκου Αδιέξοδος Β', ενώ το 2004 συμ­μετέχει στην έκδοση του βιβλίου αφιε­ρώματος Τρυφερή είναι η νύχτα στα θερινά σινεμά.

Το 2005 εκδίδεται το λεύκωμα του» Ροδόπης στιγμές», με φωτογραφίες του και κείμενα της κ. Βίκης Τριανταφυλιά.
Το 2007 κυκλοφορεί το βιβλίο του «Νόστιμες αναμνήσεις από τη Θράκη», που επανεκδίδεται το 2012.
Το 2008 κυκλοφορεί το λεύκωμα -τουριστικός οδηγός Νομός Ροδόπης με κείμενα και φωτογραφίες του ιδίου.
Το 2016 κυκλοφορεί το βιβλίο του «Ιστορίες και παραμύθια από την Θρά­κη», με κείμενα και εικονογράφηση του ιδίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.