Θα συνεχιστουν και το 2020 οι υπογειοποιησεις απο τη ΔΕΔΔΗΕ στην Κομοτηνη

Απαραίτητη η ενίσχυση με προσωπικό, τονίζει η Διευθύντρια Γεωργία Ανδρέου

Σε ένα εορταστικό κλίμα, όπως κάθε χρονιά, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Φεβρουαρίου η κοπή της πίτας της ΔΕΔΔΗΕ Κομοτηνής, με τα στελέχη της να βρίσκουν αφορμή για να συγκεντρωθούν και να γιορτάσουν.

Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο π. Χρυσοβαλάντης Δήμου, ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Διοικητής της ΧΧΙ ΤΘΤ Ταξίαρχος Ιωάννης Μπόγδος, εκπρόσωπος της 29ης Ταξιαρχίας αλλά και αντιπρόσωποι από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Υψηλής στάθμης, αλλά μικρού αριθμού το στελεχιακό δυναμικό

Η ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί πάντα να ανταποκριθεί στο ρόλο της για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλους τους χρήστες του δικτύου, διατηρώντας το σε καλή κατάσταση, με τις αντίστοιχες βελτιώσεις και ενισχύσεις, σημείωσε η Διευθύντρια Περιοχής Κομοτηνής κ. Γεωργία Ανδρέου, που έκανε ένα μικρό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, μιλώντας και για τον προγραμματισμό της νέας χρονιάς. «Το 2019 ήταν μια δύσκολη χρονιά για εμάς, γιατί από τη μία έχουμε την υποστελέχωση, και από την άλλη είχαμε προβλήματα με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και στη ροή των υλικών» ανέφερε, με την όλη κατάσταση να επιβαρύνει η έξαρση αιτημάτων ιδιωτών παραγωγών για σύνδεση, τόσο αγρότες όσο και επενδυτές.

Το προσωπικό, σημείωσε, ανέρχεται στα 33 άτομα, από τα οποία 4 Διπλ/χοι Μηχανικοί, 2 Μηχανικοί Τ.Ε., 12 τεχνίτες, 2 εργοδηγοί, 2 αρχιτεχνίτες, 3 τεχνικοί επιμελητές, 7 διοικητικοί και 1 εργατοτεχνικός και παρόλο που είναι λίγοι σε αριθμό, ανταποκρίθηκαν επάξια στο ρόλο τους.

Παρόλα αυτά η μέση ηλικία του προσωπικού ανέρχεται στα 55 έτη, κάτι που θεωρεί πως κάνει την ανάγκη της ενίσχυσης της υπηρεσίας διπλά αναγκαία, αφενός γιατί σε μικρό διάστημα θα προχωρήσουν οι συνταξιοδοτήσεις, αφετέρου γιατί δεν γίνεται μεταφορά της τεχνογνωσίας σε νεότερους εργαζόμενους.

Προσπάθειες για την ανάσχεση των αδυναμιών

Το πρώτο δυνατό σημείο της περιοχής είναι, σύμφωνα με την κ. Ανδρέου, το στελεχιακό δυναμικό υψηλής στάθμης με τα στελέχη της περιοχής να διακρίνονται για την εμπειρία, την τεχνική τους κατάρτιση και για το ομαδικό πνεύμα εργασίας, με έμπειρο προσωπικό, με καλή τεχνική και υπηρεσιακή κατάρτιση.

Επίσης υπάρχει καλό εργασιακό κλίμα, συνεργασία των τομέων της Περιοχής, συστηματική προσπάθεια ανάπτυξης οικονομοτεχνικής θεώρησης για τη λειτουργία της μονάδας αλλά και ποιοτικά σχεδιασμένο Δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Τάσης, ενώ εφαρμόζονται νέες σύγχρονες μέθοδοι εργασίας για καλύτερη απόδοση.

Στα αδύναμα σημεία της περιοχής είναι οι ελλείψεις σε υλικά και εξοπλισμό, όπου χρειάζεται έγκαιρος προγραμματισμός από κεντρικές υπηρεσίες και πιο ευέλικτο σύστημα προμηθειών, η ανάγκη ενίσχυσης του στόλου οχημάτων, αλλά και το γεγονός ότι σημαντικό μέρος του προσωπικού υποχρεούται να ασχολείται με πρωτογενή εργασία και νομικές διαδικασίες, λόγω αυξημένου όγκου ρευματοκλοπών.

Με δεδομένη την έλλειψη τεχνικού και διοικητικο-οικονομικού προσωπικού, απαιτούνται προσλήψεις, μιας και η Περιοχή με μεγάλη  δυσχέρεια εκτελεί με ίδια μέσα  εργασίες, λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως συντήρηση ξύλινων στύλων, έλεγχο μετρητών, έλεγχο ρευματοκλοπών, επίβλεψη εργολάβων, αποκατάσταση βλαβών, διαχείριση αλληλογραφίας, διαχείριση θεμάτων ανθρώπινου δυναμικού, συμβάσεις.

Η δε έλλειψη προσωπικού καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση σεμιναρίων εκτός του τόπου εργασίας, για αυτό και αναζητούνται εναλλακτικοί μέθοδοι εκπαίδευσης, όπως η τηλεεκπαίδευση.

Η έλλειψη προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα επίσης να υπάρχει η απειλή απώλειας τεχνογνωσίας σε βασικές εργασίες, όπως εργασίες μελετών, ελέγχου μετρητών, επιθεώρησης, κατασκευής δικτύων και παροχών.

Παράλληλα γίνονται προσπάθειες αυτοματοποίησης του δικτύου, ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτή η παρέμβαση από τρίτους στις εγκαταστάσεις για να μειωθούν οι κλοπές Μ/Σ και άλλων στοιχείων του δικτύου.

Πολλαπλές δυνατότητες για την περιοχή

Πέρα από τα προβλήματα όμως, σύμφωνα με τον απολογισμό την κ. Ανδρέου, υπάρχουν και ευκαιρίες για την περιοχή. Σημαντικός παράγοντας μπορεί να αποτελέσει ο εκσυγχρονισμός του δικτύου, με τη συνέχεια των έργων τηλεμέτρησης πελατών, την ενίσχυση του δικτύου με τηλεχειριζόμενους διακόπτες φορτίου, με σύγχρονα, τηλεχειριζόμενα ενδεικτικά διέλευσης σφάλματος σε υπόγειο και εναέριο δίκτυο, με σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης των Υποσταθμών 150KV και των αναχωρήσεων γραμμών Μέσης Τάσης.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε δύο συστήματα βιομηχανικού αυτομάτου ελέγχου και τηλεμετρίας, για το οποίο χρειάζεται πίεση για ολοκλήρωση από ΑΔΜΗΕ, και συνεννόηση με ΔΕΕΔ, το SCADA ΒΙ.ΠΕ.ΚΟ. καθώς και το SCADA Ιάσμου.

Επίσης χρειάζεται μέριμνα να λειτουργήσει ο τηλε-έλεγχος του ΤΑΣ Ιάσμου, εγκατάσταση πιλοτικά του προγράμματος βελτιώσεων ενισχύσεων δικτύου MENU, ολοκλήρωση μελετών προστασίας γραμμών Μέσης Τάσης.

Τέλος η ένταξη στο GIS θα βελτιώσει την παρακολούθηση και την ανάπτυξη του δικτύου, ενώ η τοποθέτηση GPS στα οχήματα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή GIS, θα μειώσει νεκρούς χρόνους.

Οι παρεμβάσεις και το μέλλον του δικτύου

Οι χρήστες Δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ, στο τέλος του 2019, ήταν 62.864 Ενεργοί χρήστες, με το σύνολο ενεργών και μη χρηστών να ανέρχεται στις 67.322.

Η ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε το 2019 σε εγκατάσταση 27.360 μέτρων νέων δικτύων, από τα οποία 5.300 μέτρα ήταν εναέρια Δίκτυα Mέσης Tάσης, 260 μέτρα ήταν υπόγεια Δίκτυα Mέσης Tάσης, 3.800 μέτρα ήταν υπόγεια Δίκτυα Χαμηλής Τάσης και 18.000 μέτρα ήταν συνεστραμμένα Δίκτυα Χαμηλής Τάσης.

Όσο για την δαπάνη των έργων βελτιώσεων για το 2019, αυτή ανήλθε σε 369.300 ευρώ.

Συνοπτικά αυτή περιλαμβάνει τη βελτίωση και αναβάθμιση του δικτύου προς οχυρό Νυμφαίας (προστασία δασώδους περιοχής), που είναι έργο σε εξέλιξη, όπως είναι και η βελτίωση και αναβάθμιση του δικτύου προς Κέχρο αλλά και η αναβάθμιση των δικτύων στις παραλίες προς Μαρώνεια, Όσιο Δαυΐδ.

Προς ολοκλήρωση οδεύει η βελτίωση και αναβάθμιση του δικτύου του κάθετου Άξονα προς Βουλγαρία, ενώ έγινε αναβάθμιση του δικτύου προς οικισμό Οργάνης, εξοπλισμός πέντε υποσταθμών εσωτερικού χώρου με αποξήλωση εναέριων.

Τέλος συνεχίζεται η υπογείωση και αναβάθμιση του δικτύου της πόλης της Κομοτηνής και αντικατάσταση γυμνών αγωγών χαμηλής τάσης με συνεστραμμένα σε δέκα οικισμούς του Ν. Ροδόπης.

Συνολικά έγιναν βελτιώσεις σε 10.000 μέτρα από γυμνά καλώδια Χαμηλής Τάσης σε Συνεστραμμένα, 4.400 μέτρα εναέρια Δίκτυα Mέσης Tάσης, 3.800 μέτρα ήταν υπόγεια Δίκτυα Χαμηλής Τάσης και 260 μέτρα ήταν υπόγεια Δίκτυα Mέσης Tάσης

Η κ. Ανδρέου αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό του 2020, καθώς και την ολοκλήρωση έργων του 2019 και μελετηθέντων έργων 2019.

Τα συνολικά μελετηθέντα νέα δίκτυα στο τέλος του 2019, θα έχουν δαπάνη 909.000 ευρώ, και περιλαμβάνουν τοποθετήσεις 3.200 μέτρα στα εναέρια Δίκτυα Mέσης Tάσης, 400 μέτρα στα υπόγεια Δίκτυα Mέσης Tάσης, 4 και 2 compact εξοπλισμούς Υποσταθμών εσωτερικού χώρου, 3.000 μέτρα υπόγεια Δίκτυα Χαμηλής Τάσης και 15.200 μέτρα συνεστραμμένα Δίκτυα Χαμηλής Τάσης.

Εκσυγχρονισμός με νέες τεχνολογίες

Η ΔΕΔΔΗΕ στη Ροδόπη για τη βελτίωση των υπηρεσιών της προχωρά στον εκσυγχρονισμό με νέες τεχνολογίες. Έτσι προχωρά ο εκσυγχρονισμός του δικτύου, με τη συνέχεια των έργων τηλεμέτρησης πελατών, ενίσχυση του δικτύου με τηλεχειριζόμενους διακόπτες φορτίου, με σύγχρονα, τηλεχειριζόμενα ενδεικτικά διέλευσης σφάλματος σε υπόγειο και εναέριο δίκτυο, με σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης των Υ/Σ 150KV και των αναχωρήσεων γραμμών Μεσαίας Τάσης.

Επίσης με την ένταξη στο GIS, ενισχύεται η βελτίωση παρακολούθησης και ανάπτυξης δικτύου.

Παράλληλα υιοθετείται η εφαρμογή νέων σύγχρονων μεθόδων εργασίας για καλύτερη απόδοση, με εγκατάσταση Βλαβοληπτικού Κέντρου και τη χρήση tablets συνδεδεμένων με τις διαδικτυακές εφαρμογές της εταιρείας για εργασία από απόσταση.

Τέλος επεκτείνεται η μηχανοργάνωση με την εισαγωγή GIS μεθόδων στη μελέτη και σχεδίαση του δικτύου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.