«Θα οικοδομησουμε ενα ισχυρο δημο»

O δήμαρχος και υποψήφιος δήμαρχος Αιγείρου Βαγγέλης Λίτσος κατά την προχθεσινή τελετή εγκαινίων του εκλογικού κέντρου της Αιγείρου ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας «σήμανε η μεγάλη ώρα της δημοκρατίας». Παρουσίασε το έργο της τελευταίας τετραετίας, μίλησε για τα σχέδιά τους μέσα από το Δ΄ ΚΠΣ, ενώ επιτέθηκε σε όσους επιχείρησαν ν’ ανακόψουν την αναπτυξιακή πορεία του δήμου με μηνύσεις. Ανάμεσα στο κοινό και κοντά στους δημότες της Αιγείρου βρέθηκαν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για να δηλώσουν τη στήριξή τους στο πρόσωπο του κ. Λίτσου.

Ο κ. Λίτσος παρέπεμψε στην ιστορία που έχει πίσω του ο συνδυασμός τους «Δημιουργία – Ενότητα – Ανάπτυξη», αναφερόμενος στον αείμνηστο δήμαρχο και ιδρυτή του συνδυασμού Πέτρο Αλμπανίδη. «Τον μεγάλο αυτόν πολιτικό της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τον οποίο όλοι αισθανόμαστε υπερήφανοι που τον γνωρίσαμε και μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις, τις ιδέες και τα οράματά του». Έκανε λόγο για «ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών αυτού του δήμου» λέγοντας ότι στόχος τους ήταν «ο δήμος Αιγείρου να βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους δήμους της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των δημοτών». Ερμήνευσε την ονομασία του συνδυασμού «η δημιουργία μπορεί να γίνει πράξη μόνο εφόσον βασίζεται στην ενότητα και έχει ως στόχο την ανάπτυξη».

Ο κ. Λίτσος έκανε λόγο για ξεκάθαρη νίκη πριν τέσσερα χρόνια που επέτρεψε την εφαρμογή του σχεδίου τους, φέρνοντας τα παραδείγματα των ΚΕΠ, του νέου δημαρχείου, της απόκτησης στόλου οχημάτων και μηχανημάτων, τον εξοπλισμό της Υπηρεσίας Καθαριότητας με νέο απορριμματοφόρο 200 κάδων, τη λειτουργία 3 νέων γεωτρήσεων και την αντικατάσταση πολλών χιλιόμετρων εσωτερικού και εξωτερικού δικτύου ύδρευσης.

• «Ξεκινήσαμε ένα τεράστιο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων, το οποίο θα συνεχιστεί και τη νέα τετραετία.

• Θέσαμε τα θεμέλια της αναπτυξιακής πορείας του δήμου αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης.

Για την ικανότητά μας αυτή βραβευτήκαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το χρυσό αστέρι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο Β. Λίτσος
θύμισε ότι διοργάνωσαν ημερίδες για την ενημέρωση των αγροτών και στην ίδια κατεύθυνση ίδρυσαν το πρώτο δημοτικό Εδαφολογικό Εργαστήριο στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα διευκόλυναν τους αγρότες να μπουν στα προγράμματα του υπουργείου Γεωργίας. «Κατασκευάσαμε πολλά τεχνικά έργα. Κατασκευάστηκε ήδη ο πρώτος από τους πέντε ταμιευτήρες νερού και για πρώτη φορά εκπονήθηκε ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Πρώτοι εμείς ως δήμος κλείσαμε όλους τους σκουπιδότοπους και μεταφέρουμε όλα τα απορρίμματά μας στο ΧΥΤΑ Κομοτηνής. Όλοι οι παλιοί σκουπιδότοποι καταργούνται, αποκαθίστανται, περιφράζονται και δενδροφυτεύονται. Ένα τεράστιο έργο ύψους 1.800.000 ευρώ μέσα από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια Α. Μ- Θ ο εκσυγχρονισμός του λιμανιού Φαναρίου και η δημιουργία μαρίνας τουριστικών σκαφών».


Συνεχίζοντας τον απολογισμό, ο Βαγγέλης Λίτσος μίλησε για την αξιοποίηση των τουριστικών πόρων του δήμου. «Διεκδικήσαμε δυναμικά και πήραμε στον έλεγχο του δήμου ολόκληρη τη ζώνη του αιγιαλού και της παραλίας μήκους 22 χιλιομέτρων, διοικούμε το camping και τα bungalows του Φαναρίου. Καθαρίζουμε και εξοπλίσαμε με ομπρέλες πολλά χιλιόμετρα παραλίας. Κατασκευάσαμε και ενοικιάζουμε με δημοπρασία τουριστικά αναψυκτήρια σε όλες τις παραλίες. Διαφημίσαμε τις ομορφιές του τόπου μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Καταφέραμε την τροποποίηση των όρων της συνθήκης Ramsar, έτσι ώστε να προωθήσουμε μαζί με την προστασία των υδροβιοτόπων και την ανάπτυξη των παραλίμνιων και παραλιακών περιοχών».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη στήριξη προς τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους του δήμου. Στον τομέα της παιδείας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχουν εξοπλίσει όλα τα σχολεία με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, συντηρούν κάθε χρόνο τα σχολικά κτίρια και καθιέρωσαν την ετήσια βράβευση των αριστούχων μαθητών του Γυμνασίου της Ν. Καλλίστης.

Περνώντας στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, ο κ. Λίτσος σχολίασε «στόχος της πολιτικής μας είναι πάντα ο άνθρωπος. Η υγεία, η πρόνοια και η κοινωνική μέριμνα ήταν η βασική μας προτεραιότητα.

•Ιδρύσαμε αγροτικά εξεταστήρια σε όλους τους οικισμούς.

•Λειτουργούμε δύο μονάδες «Βοήθεια στο Σπίτι» (μόνοι εμείς από τους 55 δήμους της περιφέρειας ΑΜΘ).

•Προσλάβαμε δύο δημοτικούς γιατρούς. Το αγροτικό ιατρείο Αιγείρου αναβαθμίστηκε σε περιφερειακό με δύο οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών. Η προκήρυξη των θέσεων αυτών θα γίνει αμέσως μετά τις εκλογές.

•Ιδρύθηκε και λειτουργεί εδώ και μερικές εβδομάδες το Ιατροκοινωνικό Κέντρο του Δήμου με γιατρό, νοσηλεύτρια, κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο, ειδικό παιδαγωγό και διαμεσολαβητή.

•Λειτουργούμε δύο ΚΕΦΟ για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Εντάχτηκαν στο δήμο οι δύο Παιδικοί Σταθμοί στους οποίους διπλασιάσαμε την επιχορήγησή τους από το Δήμο.

•Λειτουργούμε εδώ και χρόνια στη Μελέτη Παιδικό Σταθμό. Τον πρώτο στο Ν. Ροδόπης που λειτούργησε σε καθαρά μειονοτικό οικισμό. Στο ίδιο χωριό λειτουργεί το ΚΔΑΠ για παιδιά από 6 έως 12 ετών».

Ο κ. Λίτσος
ανέβασε τους τόνους όταν αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλαν αλλά βρήκαν ως αντιπάλους «ντόπια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Από το 2003 εγώ και οι συνεργάτες μου γίναμε στόχος. Ατέλειωτες δικαστικές διαδικασίες στήθηκαν εναντίον μας. Κάποια αρπακτικά άρχισαν να ακονίζουν τα νύχια τους για να μάς κατασπαράξουν. Έκαναν όμως ένα τεράστιο λάθος. Η αδικία αυτή αντί να μάς πτοήσει, μάς πείσμωσε. Μάς έκανε να σφίξουμε ακόμη περισσότερο τα δόντια και να δώσουμε το μεγάλο όρκο να συνεχίσουμε το έργο μας για το καλό του τόπου. Περάσαμε μέσα από τη φωτιά και το ατσάλι και πετύχαμε. 115 δίκες, 115 δικαστικές νίκες».

Ενημέρωσε ότι μέσα από το Γ΄ ΚΠΣ εξασφάλισαν για τους επόμενους 15 μήνες 3,5 εκατ. ευρώ για τους τομείς της οδοποιίας, της ύδρευσης, της παιδείας, της καταπολέμησης της ανεργίας και της υγείας.

Για την επόμενη προγραμματική περίοδο, ο κ. Λίτσος μετέφερε ότι έχουν ένα Ολοκληρωμένο Τοπικό Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης συνολικού ύψους 16.390.000 ευρώ, τεσσάρων αξόνων:

1ος άξονας: Οικονομική Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα.

2ος άξονας: Κοινωνική Συνοχή.

3ος άξονας: Προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος (Χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, Προστασία και ανάδειξη υγροτόπων και ακτών, Διαχείριση υδατικού δυναμικού, Διαχείριση στερεών αποβλήτων).

4ος άξονας: Υποδομές βιώσιμης ανάπτυξης οικισμών.

Στο φινάλε της εκδήλωσης, ο κ. Λίτσος δήλωσε ότι θα συνεχίσουν να είναι στο τιμόνι του δήμου και την επόμενη τετραετία. Η βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Μανωλιά, παρούσα στην τελετή των εγκαινίων μετέφερε: «Είναι χαρά μου να συμμετέχω σ’ αυτή την επιθυμία του κόσμου όπως εκφράστηκε και σήμερα για να συνεχιστεί ένας αγώνας για μια αυτοδιοίκηση που θα επιτύχει μια περισσότερο αναπτυξιακή δυναμική, κοινωνική προσφορά και συμμετοχή του πολίτη.

Διακρίνω τη διάθεση του κόσμου να παλέψει με τη δημοτική παράταξη που είναι και η δημοτική αρχή, για να συνεχιστεί το έργο της, ένα έργο κοντά στον πολίτη. Ο Βαγγέλης Λίτσος είναι ένας δήμαρχος που απέδειξε την αξία του, με μια ομάδα δυνατή και παρούσα που θέλει να τραβήξει μπροστά»
κατέληξε.

Ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διακρίναμε τη Μαρία Καρδίμη, τον Γιώργο Πεταλωτή, την Όλγα Τσετινέ, τον Παναγιώτη Γρηγορόπουλο, τον Κώστα Λιούρτα και τη Σοφία Εκμεκτσή.

Κλείνοντας, ο κ. Λίτσος παρουσίασε τα 55 δυναμικά, όπως τα αποκάλεσε, στελέχη του συνδυασμού.

Μαρία Αμπατζή

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

(επώνυμο) (όνομα) (πατρώνυμο)

1. ΑΛΜΠΑΝΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ του Σταματίου

2. ΑΜΕΤ ΑΝΤΝΑΝ του Χαλήτ

3. ΒΑΣΙΛΚΑΡΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του Ιωάννη

4. ΓΑΝΤΖΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Κωνσταντίνου

5. ΓΚΑΝΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Ιωάννη

6. ΔΡΑΓΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Πασχάλη

7. ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΑ του Κωνσταντίνου

8. ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Δημητρίου

9. ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΔΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ του Χρήστου

10. ΚΑΤΣΑΟΥΝΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ του Χρήστου

11. ΚΟΛΤΣΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Ευθυμίου

12. ΚΟΝΤΟΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του Γεωργίου

13. ΟΣΜΑΝ ΡΕΤΖΕΠ του Σερίφ

14. ΠΑΠΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του Χριστοδούλου

15. ΡΑΧΜΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Χρήστου

16. ΤΣΑΤΣΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Οδυσσέα

17. ΤΣΙΒΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Ευαγγέλου

18. ΤΣΙΤΣΙΝΙΑΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ του Βλασίου

19. ΧΑΛΗΛ ΖΙΝΕΤ του Μουμίν

20. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ του Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.