«Θα κερδισουμε το στοιχημα της εξυπηρετησης του πολιτη»

Την ενίσχυση του διωκτικού ρόλου του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κατά τα πρότυπα του ΣΔΟΕ ανακοίνωσε την Τρίτη η υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας νομοθετική ρύθμιση με την οποία ανατίθενται στο σώμα νέες αρμοδιότητες.

Ταυτόχρονα στα πλαίσια του προγράμματος «Πολιτεία» για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης προωθείται η θεσμοθέτηση της αυτοπιστοποίησης με σχέδιο νόμου που παρουσίασε η Υπουργός Εσωτερικών, το οποίο αποσκοπεί στην βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη από το δημόσιο.

Η αυτοπιστοποίηση εφαρμόζεται ήδη επιτυχώς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και παρέχει την δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλλει, αντί για την πληθώρα των δικαιολογητικών ή πιστοποιητικών που ζητούν οι δημόσιες υπηρεσίες, μια απλή υπεύθυνη δήλωση.

Για τις δράσεις αυτές αλλά και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου προκειμένου να αρθεί το αίσθημα των πολιτών για ύπαρξη διαφθοράς στο δημόσιο τομέα που υπονομεύει τους θεσμούς και τροφοδοτεί με δυσφορία την κοινωνία, μιλά σήμερα στον ΠτΘ ένας παλιός γνώριμος της περιοχής, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και πρώην Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Σταύρος Καμπέλης.

Αναφορικά με την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ο κύριος Καμπέλης τονίζει ότι έχει σε εξέλιξη μεγάλα έργα και μεγάλες προοπτικές και ασφαλώς θα πρέπει να έχει θέση στον προγραμματισμό της κυβέρνησης, όπως αυτός θα ανακοινωθεί στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τις προσεχείς ημέρες.

ΠτΘ: κ. Καμπέλη, χθες η Υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ανακοίνωσε την ενίσχυση του διωκτικού και ελεγκτικού ρόλου των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κατά τα πρότυπα του ΣΔΟΕ. Ήθελα να μου αναφέρετε ακροθιγώς τι ακριβώς είναι το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και σε τι συνιστάται αυτή η ενίσχυση του Διωκτικού και Ελεγκτικού ρόλου;

Σ.Κ.:
Το Σώμα Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης είναι ένα σώμα επιλεγμένων υπαλλήλων το οποίο ασχολείται με τον έλεγχο και την προώθηση της διαφάνειας και της νομιμότητας της διοίκησης στο δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ. και στους ΟΤΑ. Είναι διαρθρωμένο στην Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου, έχει επικεφαλής Ειδικό Γραμματέα και έχει παραρτήματα εκτός από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη προς το παρόν στη Λάρισα, στη Θεσσαλία και στην Τρίπολη στην Πελοπόννησο. Ενδεχομένως αργότερα θα υπάρξει και άλλη γεωγραφική επέκταση του Σώματος. Μέχρι τώρα το Σώμα είχε σαφώς ελεγκτικές αρμοδιότητες και μετά από τους ελέγχους είτε πρότεινε την προώθηση κάποιων διοικητικών και πειθαρχικών μέτρων, είτε πρότεινε στο Υπουργείο Εσωτερικών, στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης ορισμένες κινήσεις προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας την οποία είχε ελέγξει. Από τα πράγματα φάνηκε ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Βούληση της Υπουργού είναι να υπάρξει μια διοίκηση όπου ο υπάλληλος είναι αναβαθμισμένος και αισθάνεται και απελευθερωμένος από όλα όσα καταμαρτυρούν αυτή τη στιγμή για τη δημόσια διοίκηση. Ενισχύθηκε η πειθαρχική, διαδικασία με την δημιουργία του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου το οποίο εδρεύει και λειτουργεί ήδη στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης το οποίο ελέγχει και τα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Όργανα και αυτό έχει ήδη κλονίσει το αίσθημα ατιμωρησίας που υπήρχε σε ορισμένες περιπτώσεις σε ορισμένους λίγους, αλλά, χαρακτηριστικούς δημόσιους υπαλλήλους και η δεύτερη κίνηση η οποία γίνεται τώρα είναι ακριβώς η ενίσχυση της αρμοδιότητας του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Αυτές οι αρμοδιότητες επεκτείνονται εκτός από τον ελεγκτικό και στον διωκτικό ρόλο του Σώματος που έχει σαν ειδικότερη αποστολή την διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη παραπτωμάτων και εγκλημάτων που διαπράττουν ή συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

ΠτΘ: Είπατε ότι έχει καμφθεί το αίσθημα ατιμωρησίας στο Δημόσιο. Εισπράττετε κ. Καμπέλη εκεί στο Υπουργείο αυτή την πραγματικότητα και ως μια κατάσταση που την αντιλαμβάνεται και ο μέσος Έλληνας πολίτης; Αυτό, δηλαδή, που λέμε ότι υπάρχει διαφθορά και ρεμούλα στις δημόσιες υπηρεσίες και σε οποιοδήποτε συναλλαγή του πολίτη με το δημόσιο έχει πάψει και σε ποιο βαθμό να υφίσταται;

Σ.Κ.:
Κατ’ αρχήν αυτό δεν χαρακτηρίζει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Επειδή κάνουμε συνεχείς έρευνες της κοινής γνώμης που είναι ένας έγκυρος τρόπος να προσδιορίσει κανείς που υπάρχουν προβλήματα, τα προβλήματα αυτά εντοπίζονται σε συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Και μπορώ να τις αναφέρω διότι αποτελούν πορίσματα των ερευνών της κοινής γνώμης, είναι δηλαδή υπόψη του κόσμου. Προβλήματα εντοπίζονται στις Πολεοδομίες, στις Υπηρεσίες Συγκοινωνιών που δίνονται οι άδειες οδήγησης, στα ΚΤΕΟ, στις Εφορείες, στα νοσοκομεία, με το γνωστό φακελάκι. Κυρίως σε αυτές τις υπηρεσίες επικεντρώνει ο κόσμος αυτή την άποψη. Αυτές τις υπηρεσίες κατά προτεραιότητα ξεκινά να ελέγχει το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης από εδώ και πέρα έχοντας αυξημένες αρμοδιότητες.

ΠτΘ: κ. Καμπέλη, υπάρχει βέβαια και η άλλη πτυχή της συζήτησης που άνοιξε η κ. Παπανδρέου και αφορά το χαρτοβασίλειο, αυτό που λέγεται πιστοποιητικό και χαρακτηρίζεται με τον εύγλωττο τίτλο, «τέλος στο κυνήγι πιστοποιητικών». Είναι έτσι και πως ακριβώς θα εφαρμοσθεί το συγκεκριμένο μέτρο;

Σ.Κ.:
Αυτό είναι ένα από τα μέτρα τα οποία προωθούνται. Είναι το λεγόμενο μέτρο της «αυτοπιστοποίησης». Έχουμε ήδη καταγράψει περίπου 800 διαδικασίες στο δημόσιο. Τις ελέγχουμε σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία μία προς μία. Ορισμένα από τα χρησιμοποιούμενα μέχρι σήμερα δικαιολογητικά καταργούνται, σε άλλες περιπτώσεις μειώνεται ο χρόνος υλοποίησής τους, σε άλλες απλουστεύονται οι διαδικασίες με την έννοια ότι αποκόπτονται κάποια παρακλάδια αυτών των διαδικασιών που δεν είναι απαραίτητα να πραγματοποιηθούν. Σε άλλες περιπτώσεις είναι δυνατόν όμως να αντικατασταθούν πιστοποιητικά από μία υπεύθυνη δήλωση του πολίτη.

Αυτή τη διαδικασία θεσμοθετεί η συγκεκριμένη διάταξη νόμου που δίνει δικαίωμα στην Υπουργό να καθορίζει ποια πιστοποιητικά μπορούν να αντικατασταθούν από άλλες υπεύθυνες δηλώσεις. Αυτό είναι ένα μέτρο που εφαρμόσθηκε και στην Ιταλία πριν μερικά χρόνια και είχε μεγάλη επίπτωση στο να μειωθούν οι καθυστερήσεις των πολιτών στις διάφορες ουρές που υπήρχαν στις δημόσιες υπηρεσίες.

ΠτΘ: Εκτιμάτε κ. Καμπέλη, ότι η Κυβέρνηση θα κερδίσει το στοίχημα της εξυπηρέτησης του πολίτη ή της βελτίωση της καθημερινότητας του, το οποίο αναφέρει σε τακτά χρονικά διαστήματα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός;

Σ.Κ.:
Να σας πω κατ’ αρχήν ότι σε αυτό το Σχέδιο Νόμου δεν υπάρχει μόνο αυτό το κομμάτι της «αυτοπιστοποίησης». Υπάρχει και αυτό που ονομάζεται «σιωπηρή έγκριση», δηλαδή μετά την πάροδο ορισμένου χρονικού διαστήματος που δεν μπορεί να ξεπεράσει τους δύο μήνες, αν δεν υπάρχει στις περιπτώσεις που ζητείται γνωμοδότηση μιας υπηρεσίας,η απάντηση σε αυτήν την περίπτωση θεωρείται ότι είναι θετική και μπορεί να προχωρήσει η επόμενη διοικητική διαδικασία. Επίσης εαν έχουμε μια περίπτωση που χρειάζονται πολλές γνώμες και αποφάσεις πολλών Υπουργείων προκειμένου να υπάρξει μία απόφαση- π.χ., έχουμε καταγράψει στην περίπτωση ενός λιμενικού έργου ότι πρέπει να γνωματεύσουν 14 φορείς- τότε υπάρχει η δυνατότητα να κληθούν οι εκπρόσωποι αυτών των φορέων σε μια συνδιάσκεψη και σε μία ημέρα να πάρουν αυτήν την απόφαση και να απεμπλακεί το έργο.

Αυτό μπορεί να εφαρμοσθεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Είναι η λεγόμενη δυνατότητα «Συνδιάσκεψης των Υπηρεσιών». Και μια σειρά άλλων μέτρων τα οποία έχουν προωθηθεί οδηγούν σε αυτό που είπατε. Στο Υπουργείο υπάρχει η πεποίθηση ότι αργά αλλά σταθερά μπορεί να κερδηθεί το παιχνίδι της καθημερινότητας για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Όπως με το «Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών» που κάναμε στο Σύνταγμα, όπου καθημερινά 400 τουλάχιστον πολίτες εξυπηρετούνται και εκπλήσσονται από την ποιότητα και ταχύτητα της εξυπηρέτησης.

ΠτΘ: Το πρόγραμμα «Πολιτεία» πως προχωρά, κ. Καμπέλη;

Σ.Κ.:
Όλα αυτά είναι, δράσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμα «Πολιτεία», το οποίο υλοποιείται. Εκτός από τα «Κέντρα Πληροφόρησης» υπάρχουν τα τηλεφωνικά Κέντρα. Το 2000, ένα εκατομμύριο πολίτες δεν χρειάσθηκε να πάνε στις Υπηρεσίες για να εξυπηρετηθούν, εξυπηρετήθηκαν από το 1464 και το 1502. Αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 25% το 2001 και πιστεύουμε ότι με την επέκταση αυτών των Κέντρων, κυρίως όμως με την ενημέρωση των πολιτών ώστε να κάνουν χρήση αυτών των διαδικασιών, να αυξηθεί πολύ ο αριθμός των πολιτών που δεν χρειάζεται καν να μετακινηθούν από το σπίτι τους για να εξυπηρετηθούν από την Δημόσια Διοίκηση.

ΠτΘ: Πριν κλείσουμε και μια ερώτηση για την ΑΜ-Θ. Σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση θα μετακομίσει στην Θεσσαλονίκη για την έναρξη της Διεθνούς Εκθέσεως. Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως αναφέρεται στα έργα που θα γίνουν στη Βόρεια Ελλάδα, πολύ περισσότερο, στη Θεσσαλονίκη. Εκτιμάτε ότι υπάρχει χώρος σε αυτά που θα πει ο Πρωθυπουργός και για την ΠΑΜ-Θ για τα αιτήματα που υπάρχουν αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική της;

Σ.Κ.:
Δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το περιεχόμενο της ομιλίας του Πρωθυπουργού, αλλά νομίζω ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει μεγάλα έργα και μεγάλες προοπτικές και ασφαλώς έχει θέση σε ένα τέτοιο προγραμματισμό και σε μια αναφορά έργών αυτού του επιπέδου.

ΠτΘ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Σ.Κ.:
Κι εγώ.

Δάμων Δαμιανός- Άννα Πατρωνίδου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.