Θα ιδρυθει πανεπιστημιο αποκλειστικα για τις γυναικες στην Τουρκια

Σύμφωνα με το Προεδρικό Ετήσιο Πρόγραμμα για το 2021

Αφού απονεμήθηκε στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Γυναικών Mukogawa στην Ιαπωνία τον Ιούνιο του 2019, ο ίδιος δήλωσε ότι τα πανεπιστήμια των γυναικών θα εξεταστούν και θα ληφθούν μέτρα για τη δημιουργία τους στην Τουρκία.

Το πρώτο βήμα για το θέμα αυτό έγινε στο Προεδρικό Ετήσιο Πρόγραμμα του 2021 που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και τις Προεδρικές υπηρεσίες Στρατηγικής και Προϋπολογισμού.

Στην απόφαση της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως , εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα αυξήσει την ποικιλομορφία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αναφέρει ότι «εξετάζοντας το παράδειγμα της Ιαπωνίας, θα δημιουργηθούν γυναικεία πανεπιστήμια όπου θα γίνονται δεκτές μόνο γυναίκες φοιτητές».

Μια έκθεση θα συνταχθεί μετά από μια ανασκόπηση των γυναικείων πανεπιστημίων στην Ιαπωνία. Η συμμετοχή των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Τουρκία θα αξιολογηθεί και θα εντοπιστούν προβληματικές περιοχές και θα κατατεθούν προτάσεις.

Στο πρόγραμμα υπογραμμίζεται επίσης ότι θα ξεκινήσουν εργασίες για τη δημιουργία ακαδημαϊκών μονάδων του πρώτου γυναικείου πανεπιστημίου, το οποίο προβλέπεται να δημιουργηθεί.

Πανεπιστήμιο γυναικών, ένα από τα δέκα πανεπιστήμια στην Ιαπωνία

Υπάρχουν περίπου 800 πανεπιστήμια στην Ιαπωνία, εκ των οποίων περίπου 80 είναι πανεπιστήμια γυναικών. Στο προπτυχιακό επίπεδο, τα πανεπιστήμια των γυναικών στην Ιαπωνία χρονολογούνται από το 1800, και διδάσκουν μεταξύ άλλων σε διάφορα τμήματα,  οικιακή οικονομία, κοινωνικές επιστήμες, νοσηλευτική.

Πηγή: https://www.sozcu.com.tr/2020/egitim/sadece-kadinlarin-gidebilecegi-universite-kurulacak-6101028/

Πηγή φωτογραφίας 3: https://www.sozcu.com.tr/2020/egitim/sadece-kadinlarin-gidebilecegi-universite-kurulacak-6101028/

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.