Θα γινει βιωσιμη πολη η Κομοτηνη;

Η τελική πρόταση του προγράμματος «Κομοτηνή: Βιώσιμη πόλη για όλους 2001-2006», παρουσιάστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, από τον κύριο Σπύρο Κάνουρα, Διευθυντή εταιρίας συμβούλων τοπικής αυτοδιοίκησης από τη Θεσσαλονίκη, η οποία ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης.

Όπως είπε ο κύριος Κάνουρας, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα παρέμβει σε ένα τμήμα της πόλης, στο οποίο ζούνε 22.000 κάτοικοι.

Στο πρόγραμμα υπάρχουν πέντε τομείς παρέμβασης, που αφορούν την αστική ανάπλαση, το περιβάλλον, τις τεχνολογίες και την κοινωνία των πολιτών.

Μέσα από την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, επιδιώκεται η αναζωογόνηση περιοχών, με βασικότερες δράσεις το πολύ λειτουργικό κέντρο της πόλης, ο διαπολιτισμικός παιδικός σταθμός, οι δικτυώσεις μέσω των οποίων θα τονωθεί η εξωστρέφεια της πόλης και η διάχυση των νέων τεχνολογιών.

Επίσης θα υπάρξουν δράσεις υποστήριξης αποκλεισμένων τμημάτων του πληθυσμού, ώστε να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην κοινωνική ζωή και την αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ όσον αφορά τα έργα, οιπρώτες συμβάσεις θα υπογραφούν στα τέλη του χρόνου.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει μια ευκρινή πολιτική διάσταση, και καλείται να βάλει ψηλά τον πήχη, για τους δημοτικούς άρχοντες, για το προσωπικό του δήμου και για τους κατοίκους που απευθύνεται το πρόγραμμα και οι οποίοι καλούνται με τη σειρά τους, να δουλέψουν μαζί με το Δήμο για την επιτυχία του προγράμματος, αφού τελικοί αποδέκτες άλλωστε είναι οι κάτοικοι της πόλης.

Αναφερόμενος στην υπογραφή της σύμβασης για το έργο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών προπονητηρίων, που πήρε την μορφή του κατεπείγοντος, ο κύριος Πετρίδης ανέφερε, ότι πρόκειται για πρωτοβουλία της Περιφέρειας εν όψει της τέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, η οποία επέλεξε τον Δήμο Κομοτηνής, ως καταλληλότερο, φορέα για να συνεργαστεί και με την επιπλέον συμμετοχή των Αναπτυξιακών Εταιριών της Ροδόπης και της Δράμας, και αφορά τη δημιουργία επιτροπής που θα καταγράψει τις ανάγκες των αθλητικών υποδομών της Περιφέρειας και θα υποδείξει πως αυτές οι υποδομές μπορούν να δεχτούν παράλληλες αποκεντρωμένες δράσεις, που έχουν σχέση με τους Ολυμπιακούς αγώνες- κυρίως σε προπονητικό επίπεδο.

Παράλληλα χθες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η σύσταση νομικού προσώπου με την επωνυμία «Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Κομοτηνής» για την οποία ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, εξεδήλωσε ενδιαφέρον να αναλάβει την προεδρία της, με την προϋπόθεση όμως, να τον απαλλάξει ο Δήμαρχος από τα καθήκοντα του Αντιδημάρχου, «αφού δεν χωράνε δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη».

Η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης θα έχει 22 δράσεις που αφορούν μια ευρεία γκάμα πρωτοβουλιών του Δήμου Κομοτηνής.

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.