«Θα ειμαι κι εγω εκει»
Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Γυμνασίου Θηλέων Κομοτηνής πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Λία Αρβανιτίδου, προσέγγισε το θέμα «Αθήνα 2004: το χθες και το σήμερα» ξεκινώντας από τη ρήση του Πίνδαρου «Όπως τη μέρα δεν υπάρχει πιο ζεστό και πιο φωτεινό αστέρι στον ουρανό από τον ήλιο, ομοίως δεν υπάρχει μεγαλύτερη αθλητική συνάντηση από αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων». Μετά από μια εμπεριστατωμένη διαδρομή στο πνεύμα και τους υποστηρικτές των Ολυμπιακών Αγώνων τα μέλη και οι φίλες του συνδέσμου απόλαυσαν μουσική και μεζεδάκια.
Από τις ρίζες των Ολυμπιακών Αγώνων, το 776 π.Χ. ή το 884 π.Χ. κατ’ άλλους, άρχισε η διαδρομή της κ. Αρβανιτίδου: «Ήταν αφιερωμένοι στο Δία και την Ήρα και τελούνταν στον ιερό χώρο της Ολυμπίας, όπου υπήρχαν και οι μεγαλοπρεπείας ναοί τους. Αρχικά συνδύαζαν θρησκευτικές τελετές με αθλητικά αγωνίσματα, εμπνευσμένα από αρχαίους ελληνικούς μύθους. Το αγώνισμα του Στάδιου Δρόμου, αγώνας ταχύτητας σε απόσταση 192,7 μ. ήταν το μοναδικό και κυρίαρχο για 13 ολόκληρες ολυμπιάδες. Οι αθλητές του αγωνίσματος ονομάζονταν σταδιοδρόμοι και οι νικητές σταδιονίκες». Η κ. Αρβανιτίδου αναφέρθηκε στα αγωνίσματα δρόμου που προστέθηκαν, το δίαυλο, το δόλιχο, αλλά και στα υπόλοιπα αθλήματα: το άλμα εις μήκος, το δίσκο, το ακόντιο, την πάλη, την πυγμή – πυγμαχία, το παγκράτιο, το πένταθλο, που περιλάμβανε σειρά αγωνισμάτων. «Εκτός από τα αγωνίσματα στο ολυμπιακό στάδιο ίσης βαρύτητας ήταν και τα αγωνίσματα του ιππόδρομου, που ήταν χτισμένος ακριβώς δίπλα».
Για ένα κλαδί ελιάς
«Οι αρχαίοι ολυμπιακοί αγώνες είχαν τόση μεγάλη σπουδαιότητα ώστε τα 4 χρόνια μεταξύ της κάθε ολυμπιάδας αποτελούσαν και τη μονάδα μέτρησης του χρόνου. Συμμετείχαν αθλητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας αρκεί να ήταν ελεύθεροι άντρες πολίτες – οι γυναίκες αποκλείονταν – και να μην είχαν διαπράξει μιαρές πράξεις. Ευσεβής πόθος όλων ήταν να κερδίσουν τον κότινο, στεφάνι ελιάς κομμένο από νεαρό αγόρι, του οποίου έπρεπε να ζουν και οι δύο γονείς. Η Ελιά ήταν ένα ιερό δέντρο κοντά στο ναό του Δία και τα κλαδιά για τα στεφάνια κόβονταν μια μέρα πριν τους αγώνες και καθαγιάζονταν μέσα στο ναό. Οι ολυμπιονίκες έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης και σεβασμού εφ’ όρου ζωής στις πόλεις – κράτη από τις οποίες προέρχονταν, γιατί η δόξα που τους χάριζαν ήταν η μεγαλύτερη. Χαρακτηριστικό ήταν ότι γκρέμιζαν τα τείχη τους για να εισέλθουν οι νικητές τους, θέλοντας να δείξουν πως με τέτοιους άξιους άντρες δεν χρειάζονταν τείχη να τους προστατέψουν». Η Λία Αρβανιτίδου μίλησε για την αρχή της εκεχειρίας, που επέβαλε την κατάπαυση των εχθροπραξιών και για τη διαρκή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων επί 12 αιώνες. «Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος εξέδωσε διάταγμα με το οποίο τους απαγόρευε ως παγανιστικές τελετές, κόβοντας κάθε πνευματικό και πολιτιστικό νήμα με τον αρχαίο πολιτισμό της ευγενούς άμιλλας και της ειρηνικής συνύπαρξης νου και σώματος, παιδείας και αγάπης για τη ρώμη και τη φιλοκαλία».
Μάρτιος 1896
Η επανεκκίνηση που επετεύχθη χάρις στο γάλλο βαρόνο Pierre de Coubertin έδωσε στους Ολυμπιακούς την ιδέα της παγκόσμιας γιορτής ειρήνης. Στους ανθρώπους που στήριξαν το ολυμπιακό πνεύμα κατατάσσονται μεταξύ άλλων ο Κωστής Παλαμάς που έγραψε τον ολυμπιακό ύμνο και ο Σπυρίδων Σαμαράς που τον μελοποίησε. «Στις 25 Μαρτίου 1896 στην Αθήνα έλαβαν χώρα οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Σε συνδυασμό με την 75η επέτειο ανεξαρτησίας της Ελλάδας και τη θρησκευτική γιορτή έλαμψε στο Παναθηναϊκό Στάδιο η ολυμπιακή ιδέα. Περίπου 300 αθλητές από 13 χώρες συμμετείχαν λαμβάνοντας μέρος σε 9 αθλήματα και σε 43 αγωνίσματα… Η Ελλάδα με τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία αθλητών (230) κέρδισε 10 χρυσά μετάλλια. Ανάμεσά τους ο Σπύρος Λούης, ο οποίος χωρίς ουσιαστική προπόνηση κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο μαραθώνιο δρόμο και αποτέλεσε θρύλο στον ελληνικό και παγκόσμιο χώρο».
Η κ. Αρβανιτίδου έκλεισε την εισήγησή της με μια στάση στους αγώνες που προετοιμάζει η Ελλάδα, «καλούμενη να αναδείξει τα ολυμπιακά ιδεώδη και θέτοντας τον αθλητισμό στην υπηρεσία της ειρήνης. Γι’ αυτό το λόγο καλούμαστε όλοι μας να συμβάλουμε στη σωστή και άρτια διεξαγωγή τους με το πρόγραμμα του εθελοντισμού».
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
