«Θα δουμε» απο Κουρουμπλη για την ιδρυση Σχολης του Λιμενικου στην Αλεξανδρουπολη

Σε απάντηση επιστολών του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου και του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης

Δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους φορείς της Αλεξανδρούπολης η απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, για το θέμα της ίδρυσης σχολής του Λιμενικού Σώματος στην Αλεξανδρούπολη, μιας και ενώ αφήνει την πόρτα ανοιχτή, σημειώνει πως η ύπαρξη της έκτασης, η δέσμευση της τοπικής κοινωνίας και η ανάγκη στήριξης των ακριτικών περιοχών αποτελούν σημαντικά στοιχεία, που θα ληφθούν «σοβαρά υπόψη κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των σχετικών προτάσεων» χωρίς όμως κάποια περαιτέρω δέσμευση.
 
Να θυμίσουμε πως για το θέμα είχαν αποστείλει επιστολές τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, όσο και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, με τις οποίες παρέθεταν το πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Αλεξανδρούπολης για την ίδρυση της Σχολής εκεί.
 
Η ιστορία μάλιστα ξεκινά από το καλοκαίρι του 2000, όταν ο τότε Υπουργός  Εμπορικής  Ναυτιλίας  κ. Χρήστος  Παπουτσής, είχε ανακοινώσει από την Αλεξανδρούπολη τη δημιουργία σχολής σε αυτή.
 
Παρόλο που στη συνέχεια έγιναν κινήσεις για την ίδρυσή της, μεταξύ των οποίων η παραχώρηση στο Υπουργείο έκτασης 148 στρεμμάτων, στην περιοχή Νέας Χιλής για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων το θέμα παρέμεινε στις καλένδες.
 
Με το Υπουργείο να προτίθεται, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που δόθηκε σε διαβούλευση, να ιδρύσει σχολές Λιμενικού, οι φορείς της Αλεξανδρούπολης επανακατέθεσαν το αίτημά τους προς το υπουργείο. 

Στην αναμονή από το Υπουργείο 

Στην απάντησή του ο Υπουργός σημειώνει πως η συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης βασικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αποτελεί στρατηγικό στόχο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για αυτό και ήδη προωθείται η θεσμοθέτηση εισαγωγής στις Παραγωγικές Σχολές Δοκίμων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών Λ.Σ. και Λιμενοφυλάκων με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων από το Ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.
 
Προς το παρόν, οι ανάγκες διαμονής και φοίτησης των νέων δοκίμων θα εξακολουθήσουν να καλύπτονται από τις υπάρχουσες υποδομές, δηλαδή τις Σχολές Ναυτικών Δοκίμων και Μονίμων Υπαξιωματικών Π.Ν καθώς και αυτές της Σχολής Λιμενοφυλάκων, καθόσον καλύπτουν τις σχετικές ανάγκες και δεν έχουν δημοσιονομική επιβάρυνση.
 
Ο υπουργός στην απάντησή του τονίζει πως η ίδρυση Ακαδημίας Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στην κατ' έτος απρόσκοπτη εισαγωγή νέων στελεχών και στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των στελεχών όλων των βαθμίδων του Λ.Σ. – ΕΛ ΑΚΤ, και οποιαδήποτε πρόταση για τη χωροταξική εγκατάστασή της θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ιδιαίτερης μελέτης προκειμένου να διαπιστωθεί η ικανοποίηση συγκεκριμένων εκπαιδευτικών και λοιπών κριτηρίων σε συνάρτηση με τη χρηματοοικονομική επένδυση που θα απαιτηθεί για την ανέγερση των εγκαταστάσεων και τη λειτουργία της.
 
Πάντως αναφέρει πως η ύπαρξη ήδη παραχωρηθείσας έκτασης 148.000 τ.μ. στην περιοχή Νέας Χιλής Αλεξανδρούπολης για το σκοπό αυτό, σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα στήριξης των ακριτικών μας περιοχών και την έμπρακτη δέσμευση υλοποίησης του έργου από το σύνολο των φορέων αυτοδιοίκησης και τη τοπική κοινωνία, αποτελούν σημαντικά στοιχεία που θα ληφθούν σοβαρά υπόψη κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των σχετικών προτάσεων. 

Σαφείς απαντήσεις ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης 

Σε σχόλιό του για την απάντηση του Υπουργού στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς σημειώνει πως η απάντηση του Υπουργού ναι μεν κρίνεται θετική, δεν αποτελεί όμως ξεκάθαρη τοποθέτηση της Κυβέρνησης αναφορικά με το χρόνιο και δίκαιο αίτημά μας.
 
«Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απαιτούμε σαφείς απαντήσεις με ποσά χρηματοδότησης του έργου και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Η Σχολή για τη βασική εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος δικαιωματικά πρέπει να ιδρυθεί και να λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη» κλείνει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.