Τεταρτη συνεχομενη χρονια θετικος ο Ισολογισμος του Δημου Κομοτηνης

Θετικό αποτέλεσμα 566.917 ευρώ είχε ο Ισολογισμός του 2018, με τα ταμειακά διαθέσιμα να ανέρχονται στα 8.222.050 ευρώ

Θετικά αποτελέσματα, για τέταρτη συνεχή χρονιά, είχε ο Ισολογισμός του Δήμου Κομοτηνής για το 2018, ο οποίος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την Τρίτη.
 
Εισαγάγοντας το θέμα ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης υπενθύμισε στο σώμα πως ο ισολογισμός είναι η κύρια οικονομική κατάσταση που απεικονίζει σε μια δεδομένη στιγμή,  με αριθμούς την  κατάσταση μιας μονάδας μια και αναφέρεται σε πραγματικά στοιχεία, σε αντίθεση με τον προϋπολογισμό όπου γίνεται πρόβλεψη μεγεθών.
 
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, και μετά  από πολλά χρόνια, ο Δήμος Κομοτηνής παρουσιάζει ισολογισμό με θετικό αποτέλεσμα, αλλά και όλα τα μεγέθη παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση  και  είναι από  τα καλύτερα της τελευταίας εικοσαετίας, αποτέλεσμα, όπως τόνισε, της προσπάθειας που έγινε να συμμαζέψουν  τα οικονομικά του δήμου.
 

Θετικά τα βασικά οικονομικά μεγέθη

Από την σύγκριση των βασικών μελετών, σημείωσε ο κ. Πολιτειάδης, εξάγονται τα εξής αποτελέσματα:
 
Στο ενεργητικό, αύξηση κατά 0,59% παρουσιάζει η αξία των ακινήτων, ενώ για τις  απαιτήσεις που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα χρόνια  δημιούργησαν επί  πλέον προβλέψεις και έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι μειωμένο κατά 8,7% .
 
Κύρια αιτία η οικονομική κρίση και η έλλειψη ρευστότητας που παρατηρείται στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά παρά  τα μέτρα που έχουν λάβει για τον περιορισμό τους, όπως ρυθμίσεις οφειλών, μέτρα είσπραξης κ.α. 
 
Επίσης μείωση κατά 5,9% παρουσιάζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, μια και όπως είχαν προγραμματίσει μετά την επίτευξης της οικονομικής ευρωστίας του δήμου, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία μέσω των προϋπολογισμών να μετακυλήσουν και να επενδυθούν σε έργα, υπηρεσίες  και παροχές προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. 
 
Στο παθητικό, σταθερή μείωση παρουσιάζουν οι υποχρεώσεις τους από τραπεζικό δανεισμό. Έτσι σε σχέση με το 2017 παρουσιάζουν μείωση 23% μια και οι  οφειλές μας πληρώνονται κανονικά και ως εκ τούτου όλα μας τα δάνεια είναι ενήμερα. Τα δανειακά τους υπόλοιπα προέρχονται από χρηματοδοτήσεις τους έτους 2009 και από τότε και μέχρι σήμερα  δεν έχουμε προχωρήσει στην σύναψη νέων δανείων.
 
Στις 31-12-2018  τέσσερα δάνεια εξοφλούνται ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να προκύψει πρόσθετη ρευστότητα 309.500 ευρώ ανά έτος και να υπάρχει μόνο  ένα δάνειο με υπόλοιπο 945.764 ευρώ αρχικού ποσού 3.000.000 ευρώ που λήγει στις 26-3-2024.Τέλος μείωση της τάξεως του 48,6% παρουσιάζουν  οι οφειλές σε τρίτους μια και οποιαδήποτε δαπάνη που αναλαμβάνει ο Δήμος πληρώνεται αμέσως.
 
Ο κ. Πολιτειάδης σημείωσε πως πάντα στις 31/12 το ποσό αυτό  παρουσιάζεται αυξημένο σε σχέση με τους υπόλοιπους μήνες, μια και κάποια τιμολόγια πρέπει υποχρεωτικά να εκδοθούν μέσα στο έτος  που λήγει, προσκομίζονται  τις  τελευταίες ημέρες και η πληρωμή τους  γίνεται  τις πρώτες ημέρες του  επόμενου έτους.

Θετικό αποτέλεσμα για τέταρτη συνεχή χρονιά

 Από τα  στοιχεία του πίνακα των αποτελεσμάτων χρήσης, το σπουδαιότερο  και σημαντικότερο στοιχείο είναι το θετικό αποτέλεσμα για τέταρτη  συνεχή χρονιά ποσού 566.917 ευρώ.
 
Όλα αυτά αποδεικνύουν, σημείωσε ο κ, Πολιτειάδης, με αριθμούς, ότι ο Δήμος Κομοτηνής   οικονομικά βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, βελτιώνει  τα οικονομικά του, αυξάνει την ακίνητη περιουσία του,   κατορθώνει  να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του,  πληρώνει χωρίς την παραμικρή  καθυστέρηση δάνεια και  προμηθευτές και επιτυγχάνει πολύ καλές εκπτώσεις στους διαγωνισμούς.
 
«Το σπουδαιότερο όμως, καλύπτει τα έξοδα του από τα έσοδα, δεν παράγει ζημίες από την λειτουργία του, δεν επιβαρύνει τους δημότες του, η δε πιστοληπτική του   ικανότητα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, αντανακλώντας την θετική εικόνα των οικονομικών του».
 
Όλα τα παραπάνω  είναι η απόδειξη του ότι στο δήμο Κομοτηνής έγινε μια πολύ σοβαρή δουλειά,  που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, σημείωσε, εκφράζοντας την σιγουριά ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια,  γιατί πολύ απλά  ο Δήμος Κομοτηνής έχει αλλάξει σελίδα.
 
Ο κ. Πολιτειάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις των συμβούλων, σημείωσε πως συνήθως τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, είναι αυξημένες στο τέλος του χρόνου, μιας και πολλές φορές δεν έχουν εκδοθεί τιμολόγια για να εξοφλήσει ο Δήμος.
 
Άλλωστε αυτό το ποσό αυξομειώνεται ανάλογα με τα έργα και τις ανάγκες του Δήμου, με τα ταμειακά διαθέσιμα αυτή τη στιγμή να βρίσκονται στα 6 εκ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πως ξοδεύουν αυτά τα χρήματα που πηγαίνουν στην πόλη.
 
Να σημειωθεί πως τον ισολογισμό καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση, με τον κ. Γιάννη Λεβέντη να καταθέτει την βασική πολιτική διαφωνία του για το αντιδραστικό πλαίσιο των Δήμων, γιατί εξυπηρετεί τη διαχείριση της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών κερδών εις βάρος των δημοτών.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.