Τεσσερις οι κατηγοριες του διασυνοριακου εγκληματος

Με την παρουσία πολιτικών, οικονομικών, αστυνομικών και στρατιωτικών φορέων και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής εκδήλωση με θέμα «Το διασυνοριακό έγκλημα» που συνδιοργάνωσε το Τμήμα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του Δ.Π.Θ. και η Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης.

Η εισαγωγή στο θέμα έγινε από τον Προεδρεύοντα αντιπρύτανη κ. Χαραλαμπάκη Αριστοτέλη με τίτλο «Η διακρίβωση του προβλήματος ιδιαίτερα στο χώρο της Θράκης» ενώ εισηγητές ήταν ο αστυνομικός διευθυντής Χρίστος Μπραντζουκάκης με θέμα «Λαθρομετανάστευση», ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Δερμενούδης Νικόλαος με θέμα «Ναρκωτικά», ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ντομάζης Κωνσταντίνος με θέμα «Εμπορία Ανθρώπων». Ακολούθως δόθηκε η νομική διάσταση του θέματος από τον αναπληρωτή καθηγητή Νομικής Δ.Π.Θ. κ. Παύλου Στέφανο. Ο Αστυνομικός Διευθυντής Χρίστος Μπραντζουκάκης σε δηλώσεις του που αφορούσαν το στόχο της διοργάνωσης τόνισε:

«Στόχος μας μέσα από αυτή τη διοργάνωση είναι να έρθουμε κοντά στην τοπική κοινωνία, να αναδείξουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από το διασυνοριακό έγκλημα και βέβαια από τις παραμέτρους του, όπως η λαθρομετανάστευση, η διακίνηση ναρκωτικών, η εμπορία ανθρώπων. Βασικός στόχος είναι όλα αυτά τα προβλήματα, τα συμπεράσματα που θα προκύψουν να τα μελετήσουμε και βέβαια να βάλουμε κάποιους στόχους καινούργιους, αναθεωρημένους για την πάταξη, από πλευράς αστυνομικής βέβαια, αυτής της μορφής εγκληματικότητας».

Για την επίτευξη του στόχου ο κ. Μπραντζουκάκης τόνισε: «Αυτός είναι ο λόγος που γνωστοποιούμε το πρόβλημα στην κοινωνία, ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε και την συναίνεση της κοινωνίας. Χωρίς αυτήν νομίζω ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε όπως και με τη συνεργασία με άλλες όμορες χώρες. Έχουν υπογραφεί διακρατικές συμφωνίες και με την Τουρκία και με την Βουλγαρία, παλαιότερα και με την Ρουμανία για την επανέκδοση των λαθρομεταναστών, αλλά υπάρχουν ορισμένα τεχνικά προβλήματα και δεν εφαρμόζονται στο σύνολό τους».

Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης κ. Χαραλαμπάκης τόνισε: «Οι τρόποι αντιμετώπισης του διασυνοριακού εγκλήματος είναι θα έλεγα το τελευταίο πράγμα το οποίο λογικά θα πρέπει να εξεταστεί. Θα πρέπει πρώτα να διαπιστώσουμε την έκταση, το είδος, τον βαθμό, την ένταση και τα αποτελέσματα του διασυνοριακού εγκλήματος αφού πρώτα συμφωνήσουμε μάλιστα όλοι στο τι θα πρέπει να θεωρούμε ως διασυνοριακό έγκλημα, γιατί αν του δώσουμε μια ευρύτερη έννοια κάθε σχεδόν έγκλημα μπορεί να καταστεί διασυνοριακό, αν διαπραχθεί από μια χώρα στην άλλη.

Μιλώντας όμως σήμερα για διασυνοριακό έγκλημα ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, μας απασχολούν συνήθως και κυρίως οι λαθρομετανάστες, η διακίνηση προσώπων με σκοπό την σωματεμπορία, τα ναρκωτικά, τα όπλα και τα πυρομαχικά. Αυτές είναι οι 4 μεγάλες κατηγορίες, βασικά προβληματικές περιπτώσεις αυτού που σήμερα θα ονομάζαμε διασυνοριακό έγκλημα. Πήραμε την πρωτοβουλία σαν τομέας σε συνεργασία με την αστυνομική διεύθυνση Θράκης γιατί πιστεύουμε ότι το έγκλημα -και νομίζω ότι είμαστε οι πλέον αρμόδιοι να το κρίνουμε και να το αναλύσουμε αυτό-, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που δεν θα πρέπει να αναλύεται στις αίθουσες μιας Νομικής Σχολής ή σε κάποια γραφεία καθηγητών αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μέσα στην κοινωνία και μέσα από την κοινωνία. Η σημερινή εκδήλωση πέραν της θεωρητικής και πρακτικής της αξίας έχει και την μεγαλύτερη για μένα αξία ότι για πρώτη ίσως φορά συνεργάζονται περισσότεροι αρμόδιοι φορείς. Το Πανεπιστήμιο, η αστυνομία, θα μπορέσουμε να φέρουμε και άλλους φορείς, δικαστική εξουσία, δικηγορικός σύλλογος και ούτω καθ’ εξής, ομάδες κοινωνικών λειτουργών και τα λοιπά, σιγά – σιγά όλα αυτά, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα συμπαγές μείγμα ανθρώπων με αρμοδιότητες, γνώσεις και ικανότητες που θα έχουν την ευκολία να συνεννοούνται και να συνεργάζονται άμεσα και αποτελεσματικά μεταξύ τους και να προωθούν λύσεις για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος».

N.X.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.