Τεσσερις μελετες για την μετεγκατασταση του Αλαν Κογιου στο Τεχνικο Προγραμμα του Δημου

Προοπτική να ξεκινήσουν οι εργασίες το 2018

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής παρουσιάστηκε την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου στην επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Κομοτηνής, όπου και κατατέθηκαν προτάσεις και ιδέες για αυτό από φορείς και συλλόγους της πόλης.
Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου φέτος ανέρχεται στα 6.432.385 ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί όταν και εφόσον ξεκινήσουν οι εντάξεις έργων στο νέο ΕΣΠΑ, το οποίο μαζί με άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα αποτελεί την μοναδική πηγή χρηματοδότησης έργων του Δήμου, μιας και η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που πέραν κάποιων βασικών έργων συντήρησης δικτύων υποδομών, μεταφορών και κτιρίων, υπάρχουν ελάχιστες δυνατότητες για την πραγματοποίηση ιδιαίτερων παρεμβάσεων. 

Στάσιμο το νέο ΕΣΠΑ 

Το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής για το 2017 ανέρχεται στα 6.432.385 ευρώ, από τα οποία 288.985 ευρώ αφορούν μελέτες, 4.643.400 ευρώ αφορούν έργα από ιδίους πόρους και ΣΑΤΑ, ενώ τα επιχορηγούμενα έργα είναι αρκετά χαμηλά, στο  1.400.000 ευρώ. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει σε αυτά τα επιχορηγούμενα έργα, μιας και το μοναδικό συνεχιζόμενο είναι το έργο της Τσανακλείου, με δαπάνη 500.000 ευρώ ενώ τα τέσσερα νέα έργα που σχεδιάζονται αφορούν τρία έργα LEADER και το έργο της κατασκευής του Μεθοριακού Νυμφαίας που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
 
Το γεγονός συνάδει με την γενικότερη έλλειψη προόδου στην προκήρυξη και ένταξη έργων στο νέο ΕΣΠΑ, το οποίο αναμένεται να «επιταχύνει» το 2017. 

Καλύπτοντας τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες του Δήμου 

Ρεαλιστικό, προσαρμοσμένο στην σημερινή οικονομική κατάσταση και ιεραρχημένο ανάλογα στις ανάγκες που υπάρχουν σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν, χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο Δήμαρχος Κομοτηνής, σημειώνοντας πως στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν υπάρχουν έργα από το ΕΣΠΑ, μιας και ακόμα δεν υπάρχουν εγκρίσεις.
 
Ο Δήμος έχει καταθέσει προτάσεις σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, και μόλις ξεκινήσουν οι εγκρίσεις στο νέο ΕΣΠΑ, θα προχωρήσει σε αναμόρφωση του προγράμματος και στην ένταξη αυτών των έργων.
 
Προς το παρόν το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα συνεχιζόμενα έργα του τρέχοντος έτους, όπως συντηρήσεις δρόμων, κτιρίων κτλ, αλλά και νέα πάλι συντηρήσεων αλλά και αγροτικής οδοποιίας, παιδικών χαρών κτλ. καλύπτοντας τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες του Δήμου. 

Ξεκινούν οι μελέτες για την μετεγκατάσταση του Αλάν Κογιού 

Έμφαση στο νέο πρόγραμμα δίνεται στις νέες μελέτες, μέσα από τις οποίες ο Δήμος προετοιμάζεται για τις προκηρύξεις των επόμενων ετών, που θα μετουσιωθούν σε έργα. Αυτές συμπεριλαμβάνουν την πολεοδομική μελέτη του Κοσμίου αλλά και τις μελέτες οριοθέτησης των οικισμών Κάλχαντα, Ιάμπολης, Τηχηρού, Ιτέας, οδοποιίες αλλά και τις μελέτες μετεγκατάταστασης του Αλάν Κογιού.
 
Έτσι μέσα στο 2017 θα δημοπρατηθούν η πολεοδομική, η χωροταξική, η περιβαλλοντική και η γεωτεχνική μελέτη της περιοχής μετεγκατάστασης, όπου επιτέλους ολοκληρώθηκε η διαδικασία της απαλλοτρίωση.
 
Μετά την ολοκλήρωση των μελετών, θα γίνει κοινή προσπάθεια με τη ΔΕΥΑΚ, η οποία θα αναλάβει τα έργα υποδομής, ώστε να αναζητηθεί χρηματοδότηση των έργων. «Αν όλα παν καλά μέσα στο 2018 μέσα στο 2019 θα έχουμε τα μηχανήματα στην νέα περιοχή» παρατήρησε σχετικά ο κ. Πετρίδης. 

Περιορίζει τις δυνατότητες η έλλειψη προσωπικού 

Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα, πέρα από την υποχρηματοδότηση για τα έργα (ιδίως στη ΣΑΤΑ η οποία έχει περικοπεί στο ελάχιστο) η οποία πλέον είναι χρόνια και συνεχής, του Δήμου Κομοτηνής είναι ότι δεν διαθέτει το προσωπικό το οποίο θα συντάξει, θα δημοπρατήσει και θα «τρέξει» τις μελέτες ώστε να προχωρήσουν τα έργα.
 
«Πλέον είναι τόσο λίγο, και έχει αν ασχοληθεί με όλα τα τρέχοντα ζητήματα, οπότε στοχευμένα προσπαθούμε να αναθέσουμε μελέτες σε εξωτερικούς συνεργάτες, αλλά και πάλι με φειδώ γιατί δεν υπάρχουν άτομα από το Δήμο για την επίβλεψη και την ανάθεση» παρατήρησε κλείνοντας ο δήμαρχος Κομοτηνής
 
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.