Τεσσερις αντιπροτασεις απο την ΑΜΘ για την αλλαγη του Καλλικρατη

Διάσταση απόψεων στο περιφερειακό για τις αλλαγές

Τέσσερις θέσεις, οι οποίες προτάθηκαν από τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, υιοθέτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ την Πέμπτη 29 Ιουνίου κατά τη συζήτηση της πρότασης του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Οι προτάσεις αυτές αφορούν την επισημοποίηση της θέσης της κυβέρνησης, την ενίσχυση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την αντίθεση στο σύστημα απλής αναλογικής όπως προτείνεται από την επιτροπή και την αντίθεση στην κατάργηση των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών, με τον κ. Μέτιο να δηλώνει πως θα καταθέσει αυτή τη θέση των 4 σημείων στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος ενόψει της ανακοίνωσης των προτάσεων της κυβέρνησης για το θέμα.
 
Οι θέσεις είναι:
1. Διατύπωση του αιτήματος προς την κυβέρνηση να καταθέσει επίσημα τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
2. Διατύπωση της θέσης υπέρ της ισχυροποίησης του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και ενίσχυσης του Περιφερειακού Συμβουλίου όπως έχει εκφραστεί από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.
3. Διατύπωση της αντίθεσης στην εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής καθώς τίθεται ζήτημα αποτελεσματικότητας στη λειτουργία του θεσμού του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα.
4. Διατύπωση της θέσης υπέρ της διατήρησης του θεσμού των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών.
 
 

Δεν λύνει θέματα της Αυτοδιοίκησης η πρόταση

 
Τη συζήτηση άνοιξε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος εξέθεσε στο συμβούλιο περιληπτικά τις προτάσεις της επιτροπής, η οποία όπως τόνισε έγινε εσωτερικά από το υπουργείο Εσωτερικών με ελάχιστη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, και επ’ ουδενί δεν κάνει  ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κράτους, των περιφερειών και των  δήμων, παρά μόνο αποσπασματικά, και δεν λύνει θέματα που έχουν τεθεί από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
 
Σημείωσε δε πως δεν γίνεται καμία αναφορά στο πάγιο αίτημα τους για κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αλλά και οποιαδήποτε άλλη πρόταση της ΕΝΠΕ.
 
Βέβαια θεωρεί πως η πρόταση έχει θετικά στοιχεία, κύριος στόχος της όμως είναι να περάσει η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς κάποια άλλη ιδιαίτερη σκέψη.
 
Σχετικά με τις προτάσεις της επιτροπής, σημείωσε πως προτείνει κατάργηση  των χωρικών αντιπεριφερειαρχών, την αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, να δοθεί δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους πολίτες της ΕΕ, καθώς και ψήφο στους 17ρηδες.
 
Σε άλλα σημεία χαλαρώνει τις προϋποθέσεις για τον αριθμό ατόμων στους συνδυασμούς, την καθιέρωση αριθμού υποψηφίων στο  +10% από το +50% των εκλεγόμενων συμβούλων, αλλά και την απλή αναλογική, με απλή κατανομή μόνο στον πρώτο γύρο και εκλογή Περιφερειάρχη, αν δεν πιάσει το απαραίτητο ποσοστό, στο δεύτερο.
 
Επιπλέον προτείνεται η κατάργηση της οικονομικής επιτροπής, με πέρασμα αρμοδιοτήτων στο περιφερειακό συμβούλιο ή στην εκτελεστική επιτροπή, αλλαγή και της εκτελεστικής, συμμετοχή των εργαζομένων στα συμβούλια, τοπικά δημοψηφίσματα χωρίς προεδρικό διάταγμα κάτι στο οποίο ο ίδιος δήλωσε πως συμφωνεί επί της αρχής, αν και έχουν σημασία οι λεπτομέρειες.
 
Την ίδια ώρα υπάρχει η πλήρης κατάργηση του υποχρεωτικού ελέγχου νομιμότητας, με ελέγχους είτε κατόπιν προσφυγής είτε αυτεπάγγελτα.
 
 

Ναι στη απλή αναλογική, αλλά…

 
Την άποψη ότι η πρόταση της επιτροπής προς το Υπουργείο εκφράζει την κυβερνητική θέση, εξέφρασε ο επικεφαλής της «Κοινωνικής Συμμαχίας» κ. Φώτης Καραλίδης, τονίζοντας πως η κύρια αλλαγή που φέρνει είναι το αναλογικό σύστημα και ο χρόνος εκλογής των νέων περιφερειακών και αυτοδιοικητικών θεσμών της χώρας.
 
Κατ’ αρχήν, σημείωσε, είναι υπέρ του αναλογικού συστήματος, όμως υπάρχουν ζητήματα της εκλογής του Περιφερειάρχη, των συναινέσεων, ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους Περιφερειακούς Συμβούλους και όχι κατά ΠΕ, προτείνοντας αν θέλουν να προχωρήσουν παραπέρα να εκλέγεται ο Περιφερειάρχης από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
 
Τέλος επισήμανε πως η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αποκτήσει δικούς της πόρους, αν θέλουμε  να απεξαρτηθεί από την κεντρική διοίκηση και να μην κηδεμονεύεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
 
 

Έμφαση στην ανάπτυξη

 
Από την πλευρά της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης ο κ. Σπύρος Τουρτούρης στήριξε αναφανδόν τις προτάσεις που τέθηκαν από την επιτροπή του υπουργείου εσωτερικών, τονίζοντας πως κακώς επικεντρώνονται οι προτάσεις που ακούστηκαν στο συμβούλιο στο εκλογικό σύστημα, αλλά θα πρέπει να δίνουν έμφαση στο ποιος θα είναι ο ρόλος της Περιφέρειας στο ζήτημα της ανάπτυξης.
 
Το σύστημα της απλής αναλογικής, σημείωσε, θα έρθει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη, προωθώντας τις πολιτικές συναινέσεις, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια μας που θα γίνει διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος.
 
 

Βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα η αυτοδιοίκηση

 
Την απόλυτη συνέχεια του αστικού κράτους, βλέπει στην πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγές στον Καλλικράτη ο κ. Χρήστος Τρέλλης, της Λαϊκής Συσπείρωσης, σημειώνοντας πως αποτελεί προσπάθεια εκ νέου εναρμόνισης με τις μνημονιακές πολιτικές, με μόνο μέλημα το πώς θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που θα αξιοποιήσουν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ώρα που θα επιβληθούν επιπλέον φόροι για να καλύψουν την μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.
 
Όσο για το εκλογικό σύστημα, επανέλαβε τη πάγια θέση της παράταξής του για απλή, ανόθευτη αναλογική και της έμμεσης εκλογής των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων από τα Συμβούλια, θεωρώντας πως οποιοδήποτε άλλο «καλπονοθευτικό» σύστημα θα τους βρίσκει πάντα αντίθετους.
 
 

Αρνητική η κατάργηση των χωρικών

 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης επικέντρωσε την κριτική του τόσο στην κατάργηση του θεσμού του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, που μέχρι τώρα λύνει τα προβλήματα και είναι επικεφαλής πολλών υπηρεσιών που ασχολούνται με τις τοπικές ανάγκες κάθε περιοχής, όσο και στην εκλογή Περιφερειάρχη στο δεύτερο γύρο, με τους περιφερειακούς συμβούλους να εκλέγονται στον πρώτο βαθμό.
 
«Ουσιαστικά, η πρόταση περιορίζει διοικητικά, οργανωτικά και οικονομικά την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυξάνοντας τις δυσλειτουργίες και συντελεί στην αποξένωση των πολιτών από το θεσμό, σε μια χώρα που δεν έχει τις δομές και τη νοοτροπία να αντιμετωπίσει αυτές τις αλλαγές, και σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
 
 

Πολιτικές σκοπιμότητες και λάθος συνταγές

 
Πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την απλή αναλογική εντόπισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παύλος Δαμιανίδης, ο οποίος τόνισε πως χρειάζεται ένα αναλογικότερο σύστημα, με μικρότερες μεν υπαρκτές δε πλειοψηφίες.
 
Άλλωστε σημείωσε πως η όλη ιδέα αποτελεί μια λάθος αντιγραφή ευρωπαϊκών μοντέλων, όπου εκλέγονται μεν συμβούλια με απλή αναλογική, όμως από τα ίδια, και όχι από τους πολίτες, γίνεται η εκλογή του διοικούντα.
 
Τέλος ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Οντέρ Μουμίν εξέφρασε την άποψη πως δεν μπορούν να αλλάζουν βασικά κομμάτια ενός σύγχρονου κράτους ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ιδέες της εκάστοτε κυβέρνησης, προτείνοντας να γίνονται δημοψηφίσματα για να καθοριστεί ένα σύστημα για 30 χρόνια. Θεωρεί δε πως η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα δημιουργήσει «μπάχαλο άνευ προηγουμένου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.