Τεσσερα προσωπα μιλουν για τον Αλεξη Τσιπρα

Για τους επαγγελματίες της πολιτικής η εκλογή Τσίπρα στην ηγεσία του Συνασπισμού μετριέται στο πόσα θα πάρουν πόσα θα χάσουν, δηλαδή σε ψήφους. Για κάποιους νέους ανθρώπους που ανήκουν ή δεν ανήκουν σε πολιτικό χώρο συγκεκριμένο είναι κάτι καινούριο, ένας τριαντάρης αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος και μια νέα αφετηρία για διάλογο με τα κόμματα και προσέγγιση της κοινωνίας και των κοινωνικών κινημάτων. Σε κάθε περίπτωση είναι ευκαιρία για διάλογο πάνω σε πολιτική βάση, όπως υποστηρίζουν και τέσσερα μέλη του Συνασπισμού μιλώντας στον «Παρατηρητή».

Π. Πατρικουνάκος: «Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι η κοινωνία έχει ανάγκη τους νέους»

Ο Πατρίκιος Πατρικουνάκος είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του Συνασπισμού και σχολίασε για την εκλογή Τσίπρα και την αντανάκλαση που έχει στη νεολαία αλλά και στα άτομα που αμφισβητούν την πολιτική.

ΠτΘ: Πώς βλέπετε την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα και όλη τη συζήτηση που ξεκίνησε το τελευταίο διάστημα, την ανταπόκριση που έχει στη νεολαία αλλά και σ’ ένα χώρο της κοινωνίας που αμφισβητεί την πολιτική στη χώρα και περιμένει κάτι εναλλακτικό που θα βάλει σε νέα βάση θέματα δημοκρατίας και κοινωνίας;

Π.Π.:
Αποτυπώνεται ένα νέο κοινωνικό ρεύμα που δεν είναι πρωτοφανές, δεν προέκυψε ξαφνικά μετά την εκλογή του Τσίπρα, αλλά είναι μια συνολική αμφισβήτηση η οποία ξεκίνησε και από την περίοδο των εκλογών, οπότε είχαμε την άνοδο της Αριστεράς και την πτώση του δικομματισμού και συνεχίζεται μ’ αυτά τα υψηλά ποσοστά για την Αριστερά.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι η κοινωνία, όπως και η Αριστερά, έχει ανάγκη τους νέους, έχει ανάγκη αυτή τη στρατηγική επιλογή του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς να τη δούμε και να τη μελετήσουμε.

Σ. Γιαννακίδης: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εκφράζει μόνο ψηφοφόρους του ΣΥΝ»

Ο Στάθης Γιαννακίδης είναι μέλος της Νεολαίας του Συνασπισμού, γραμματέας της Νεολαίας στην Κομοτηνή και τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει μια πλειοψηφία ανθρώπων και οι θέσεις του είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και πολιτικής.

ΠτΘ: Πώς βλέπετε την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα;

Σ.Γ.:
Η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για μας. Είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε σε μια ακόμη μεγαλύτερη άνοδο της Αριστεράς κι ενεργότερη συμβολή της Αριστεράς στα δρώμενα της πολιτικής και της κοινωνίας γενικότερα.

Θεωρώ πως ο κόσμος και κύρια η νεολαία, έχει απογοητευτεί από το υπάρχον πολιτικό σκηνικό και είχε την ανάγκη να εμφανιστούν νέα πρόσωπα και πολιτικές, ένα κόμμα που θα μπορεί να εκφράζει τους νέους ανθρώπους, το οποίο σαφώς είναι και στηρίζει τα κοινωνικά κινήματα και θέλει να πετυχαίνει νίκες τόσο για τη νεολαία όσο και για τον εργαζόμενο κόσμο, τους φοιτητές και το σύνολο της κοινωνίας.

Ο Αλέξης έχει ξεπηδήσει από τα σπλάχνα της Νεολαίας Συνασπισμού, είναι ένας νέος άνθρωπος ο οποίος εκφράζει και τη δική μας αντίληψη για το πώς θα πρέπει να είναι η πολιτική. Σίγουρα η πολιτική δεν είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα με τα σκάνδαλα Ζαχόπολου, την Siemens και τις μίζες. Η πολιτική σημαίνει ενεργό συμμετοχή των πολιτικών στα δρώμενα της κοινωνίας είτε σε κεντρικό είτε σε τοπικό επίπεδο. Ως Νεολαία Συνασπισμού θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την ανάπτυξη τοπικών κι όχι μόνο κινημάτων και θα συμβάλλουμε στην προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται και σε άλλους πολίτες που δεν ψήφιζαν μέχρι τώρα Συνασπισμό ή Αριστερά και ζητούν κάτι διαφορετικό;

Σ.Γ.: Σίγουρα το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα αγγίζει και άλλους ανθρώπους κι όχι μόνο ψηφοφόρους του ΣΥΝ. Εκφράζει μια μεγάλη πλειοψηφία, κύρια στις νεαρές ηλικίες. Δεν είναι, όμως, μόνο ζήτημα προσώπων. Είναι θέμα πολιτικής, θέσεων, τρόπου διεκδίκησης, τι εκφράζεις και για ποια πράγματα αγωνίζεσαι. Επομένως, σαφέστατα, η εκλογή ενός νέου προσώπου είναι κάτι το ενθαρρυντικό, αλλά δεν είναι το μοναδικό που θα μας οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων μας. Η πολιτική του Συνασπισμού και της Νεολαίας προφανώς δεν ήταν μόνο θέμα προσώπων και δεν επικεντρώνεται στα πρόσωπα. Είναι η όλη πολιτική αντίληψη που έχουμε, είναι η συλλογική δουλειά που κάνουμε κι όλοι μαζί προχωράμε. Ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει μια μερίδα ανθρώπων που έχουν συνδιαμορφώσει πολιτικό πρόγραμμα κι έχουν κοινούς αγώνες.

Θ. Θεοδωρίδης: «Ανοίγεται χώρος στη νέα γενιά»

Ο Θέμις Θεοδωρίδης είναι μέλος της Νεολαίας του ΣΥΝ και υποστήριξε την ικανοποίηση της Νεολαίας από την εκλογή Τσίπρα και μια νέα τρόπο τινά αφετηρία για να μπει δυναμικά το κόμμα στα κοινωνικά κινήματα. Σημείωσε ότι η εκλογική άνοδος που εμφανίζει ο Συνασπισμός οφείλεται στην πολιτική γραμμή που ακολούθησε το κόμμα προεκλογικά και στο γεγονός ότι «πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση δεν κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει έναν ρηξικέλευθο λόγο, ξεκάθαρα αντιπαραθετικό κι αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία και δημιουργεί τις νέες πλειοψηφίες».

ΠτΘ: Πώς αντιμετωπίζετε την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα και τη μέχρι στιγμής αντανάκλασή της στην πολιτική και την κοινωνία;

Θ.Θ.:
Το κόμμα μας βγαίνει από το τακτικό του συνέδριο κατά βάση ανανεωμένο, τόσο σε επίπεδο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής όσο και σε επίπεδο αρχηγίας με τον Αλέξη Τσίπρα. Ως Νεολαία Συνασπισμού είμαστε πολύ χαρούμενοι μ’ αυτό και με το χώρο που ανοίγεται στη νέα γενιά, ώστε να παίξει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση είμαστε ικανοποιημένοι που το κόμμα μας ξεκινά αυτήν την προσπάθεια πιο μαζικά από όλους.

Για μας το σημαντικό είναι να δούμε τις πολιτικές αποφάσεις που βγήκαν από αυτό το συνέδριο και τις κεντρικές κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα κινηθεί ο Συνασπισμός το επόμενο διάστημα, ειδικά ενδυναμώνοντας τη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ και βαθαίνοντας την πολιτική ανάλυση.

Είναι μια προσπάθεια να μπει δυναμικά το κόμμα στους κοινωνικούς αγώνες, όπως αυτοί θα εξελίσσονται, μέσα στους οποίους θα είμαστε συμμέτοχοι, ενώ θα προσπαθήσουμε να εντείνουμε την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τα αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνει. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συμβάλλει σημαντικά σ’ αυτόν τον αγώνα ως ένας νέος πολιτικός, πολλά υποσχόμενος. Για μας, υπάρχει ένα ρεύμα πολιτών το οποίο διακρίνουμε καθαρά ότι δεν αντιπροσωπεύεται από το δικομματικό πολιτικό σύστημα που έχει έρθει στα όριά του και θα είναι μείζονος σημασίας το να μπορέσουμε όχι να γίνουμε εκφραστές αυτής της δυσαρέσκειας αλλά να καταφέρουμε να το εμβαθύνουμε, να το ριζοσπαστικοποιήσουμε και να το οδηγήσουμε σε νέους πολιτικούς αγώνες.

Σ. Σακελλίων: «Η εκλογή ενός νέου ανθρώπου είναι μια τομή»

ΠτΘ: Πώς αντιμετωπίζετε την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα και την αντανάκλασή της στην κοινωνία που είναι το σημαντικότερο κομμάτι αυτής όπως και στους πολιτικούς, οι οποίοι θα προβληματιστούν μόνο όταν δουν να μειώνονται τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων;

Σ.Σ:
Η εκλογή του συντρόφου Αλέξη Τσίπρα στην προεδρεία του κόμματος ανοίγει μια νέα σελίδα στα πολιτικά πράγματα κι αυτό το λέω με όρους πολιτικούς κι όχι με όρους ενός επαρχιακού μαγαζιού της ΕΒΓΑ. Οι αντιδράσεις, κύρια του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΚΚΕ από την άλλη, δείχνουν μια τεράστια αμηχανία ως προς την προσπάθεια του ΣΥΝ να πάει λίγο πιο μπροστά τα πράγματα τα οποία ξεκίνησε με την προεδρεία του συντρόφου Αλαβάνου, όπως τα θέματα της παιδείας, της υπεράσπισης του δημόσιου χώρου.

Έχει ενδιαφέρον να πούμε ότι ως ΣΥΝ προτείναμε δημόσια και στο ΠΑΣΟΚ μέσα στη Βουλή να συνεργαστούμε πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα. «Υπερασπίζεστε το δημόσιο χώρο; Υπερασπίζεστε τα θέματα της δημόσιας παιδείας»

Σιγή ασυρμάτου.

Κάποιοι μας κατηγορούν για σεχταρισμό, αλλά το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης κι αυτό το καταλαβαίνει κι ο κόσμος. Από τη μία είναι ένα ΠΑΣΟΚ εγκλωβισμένο σ’ έναν κυβερνητισμό παρελθόντων ετών, από την άλλη ένα ΚΚΕ που βρίσκεται στην απομόνωσή του. Βλέπουν ότι ο Συνασπισμός προσπαθεί να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα σημαντικά προβλήματα του τόπου. Ασφαλώς, η εκλογή ενός νέου ανθρώπου της γενιάς των 30άρηδων στην προεδρεία ενός κοινοβουλευτικού κόμματος είναι μια τομή. Αυτό δείχνει ότι θα δώσει αέρα και σε άλλους ανθρώπους νέους, τόσο στον ΣΥΝ όσο και αλλού, ν’ ανακατευτούν με τα κοινά της χώρας, αλλά θα είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι η εκλογή ενός νέου ανθρώπου από μόνη της είναι αυτή που θα μας ωθήσει. Δεν πάσχουμε από συμπλέγματα μικρομεγαλισμού, το κόμμα ωρίμασε και σήμερα υπάρχει αισιοδοξία για μια σοβαρή δουλειά.

Στους φίλους του ΠΑΣΟΚ θα έλεγα να προσέξουν τι λέει ένα από τα ιστορικά στελέχη, ο Κώστας Λαλιώτης*, όσον αφορά στο σημαινόμενο της εκλογής του συντρόφου Αλέξη στην προεδρεία του κόμματος και την άνοδο του ΣΥΝ.

Μαρία Αμπατζή

* Κατά τον Κ. Λαλιώτη, επιδίωξη του ΣΥΝ είναι «η βελτίωση των συσχετισμών στο εσωτερικό της προοδευτικής παράταξης. Είναι διαφορετικό να μιλάς από το ποσοστό του 5% και πολύ διαφορετικό από το 10% ή το 12%». Και αυτό το δεδομένο καλείται, κατά τη γνώμη του Κ. Λαλιώτη, να επεξεργαστεί σοβαρά ο Γιώργος Παπανδρέου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.