Τερμα οι εκδρομες των Χριστουγεννων και της Πρωτοχρονιας
Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στον τόπο τους φαίνεται ότι επιλέγουν οι περισσότεροι συμπολίτες μας για φέτος, μιας και στην οικονομική συγκυρία, που διανύουμε, γυρίζουν την πλάτη στους άλλοτε δημοφιλέστατους εντός και εκτός συνόρων τουριστικούς προορισμούς, που «βούλιαζαν» από επισκέπτες τα προηγούμενα χρόνια. Αν και οι τιμές, που προσφέρονται από τους τουριστικούς πράκτορες για 3ήμερες και 4ήμερες εκδρομές, θεωρούνται ελκυστικές και σε κάθε περίπτωση πολύ χαμηλότερες από παλαιότερα, εντούτοις η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα περιορισμένη και μόλις και μετά βίας καθίσταται δυνατό να στελεχωθούν τα γκρουπ, για να πραγματοποιηθούν οι εκδρομές.
Συνεργασία με άλλες πόλεις, για να μην ακυρώνονται εκδρομές
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Δημήτρη Δολιανίτη, πολλές φορές απαιτείται να συνεργαστούν πράκτορες από τις 5 πόλεις της Περιφέρειας, προκειμένου να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενδιαφερομένων, προκειμένου να μην ακυρωθεί εκδρομή, λόγω μικρής συμμετοχής. «Είναι αδύνατο πλέον να συγκεντρώσουμε κόσμο για ένα γκρουπ από μια μόνο πόλη», υπογράμμισε, αντιπαραβάλλοντας το φαινόμενο με παλαιότερες εποχές, που κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, όπως σημείωσε, «είχαμε πρωινή και μεσημεριανή αναχώρηση από 3 τουλάχιστον λεωφορεία».
Χαμηλές τιμές, αλλά κακή ψυχολογία και οικονομική αδυναμία του κόσμου
Ανάμεσα στους δημοφιλείς προορισμούς, που προγραμματίζονται εκδρομές για την περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, είναι η Καλαμπάκα και ο Όλυμπος στο εσωτερικό, όπου παρέχεται μάλιστα δυνατότητα χρήσης δελτίων κοινωνικού τουρισμού ΟΓΑ και ΕΟΤ, και στο εξωτερικό το Μπάνσκο και η Σόφια της Βουλγαρίας, αλλά και η Κωνσταντινούπολη, Φιλιππούπολη και η Προύσα της Τουρκίας. Οι τιμές, που αντιστοιχούν σε 4ημερες εκδρομές για τους παραπάνω προορισμούς, κυμαίνονται μεταξύ 180 και 250 ευρώ κατ’ άτομο με ημιδιατροφή. Ενδεικτικά, για 4ημερη εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη σε ξενοδοχείο 4 αστέρων, μαζί με το ρεβεγιόν, η τιμή ανέρχεται στα 189 ευρώ, για το χιονοδρομικό του Μπάνσκο με ημιδιατροφή στα 180 ευρώ, ενώ για την περιοχή της Καλαμπάκας στα 190. Κατά τον κ. Δολιανίτη, όχι μόνο είναι χαμηλότερες οι τιμές, που προσφέρουν φέτος οι τουριστικοί πράκτορες, αλλά παράλληλα σε ορισμένους προορισμούς, όπως η Κωνσταντινούπολη, οι τιμές στα ξενοδοχεία και για τα ρεβεγιόν έχουν ακριβύνει κατά πολύ. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα τουριστικά πακέτα, που προσφέρονται στην περιοχή μας είναι ανταγωνιστικά, με τα αντίστοιχα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι αφενός δεν υπάρχει ψυχολογία στο κοινό, για να ανταποκριθεί, κι αφετέρου βαρύνεται από μια σειρά από άλλα έξοδα, που δεν έχει τι να προπληρώσει.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
