Τελος στο χαρτι θελει να δωσει το ΥΠΕΣ στο Ελληνικο Δημοσιο

Από τις αρχές του 2017 στα υπουργεία και μέχρι το τέλος του ίδιου έτους στους OTA

Ποσό της τάξης των 800 εκατ. ευρώ θέλει να εξοικονομήσει για τα έτη 2017-2018 το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και εγγράφων, προωθώντας νομοθετική ρύθμιση για τη διαδικασία έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και άλλων εγγράφων στο Δημόσιο αποκλειστικά μέσω Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Αυτή περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και εγγράφων στο Δημόσιο Τομέα» που είχε δοθεί σε διαβούλευση από το Υπουργείο.
 
Η ψηφιοποίηση αποτελεί το «ιερό δισκοπότηρο» της Δημόσιας Διοίκησης από τις αρχές της κρίσης, όμως οι προσπάθειες για την υιοθέτησή της δεν έχουν καταφέρει να κάνουν πολλά. Μάλιστα υπαλληλικά στελέχη του ευρύτερου Δημόσιου τομέα θεωρούν πως η υιοθέτηση εξολοκλήρου ψηφιακών διαδικασιών θα προσκρούσει τόσο στην έλλειψη των κατάλληλων υποδομών που απαιτούνται για τη διακίνηση των εγγράφων εντός υπηρεσιών, καθώς και στην έλλειψη εκπαίδευσης των στελεχών του δημόσιου τομέα στις διαδικασίες που απαιτούνται. Υπενθυμίζουν δε πως σε τέτοιου είδους νόμους έχει παρατηρηθεί, και παλιότερα, η τάση οι ημερομηνίες να πηγαίνουν πιο πίσω κατά χρόνια, μέχρι να στηθούν τα κατάλληλα συστήματα. 

Δημιουργία Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων 

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 22 του σχεδίου νόμου, οι διαδικασίες που καταλήγουν στην έκδοση διοικητικών πράξεων εκ μέρους των φορέων του Δημοσίου καθώς και λοιπές διαδικασίες χειρισμού εγγράφων εντός της κάθε υπηρεσίας θα πραγματοποιούνται μέσω Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων με χρήση προηγμένης ψηφιακής υπογραφής και χρονοσήμανσης. Όμως στο νομοσχέδιο -και εδώ κρίνεται ότι μπορεί να δημιουργηθούν καθυστερήσεις- τονίζεται πως κάθε φορέας του δημόσιου τομέα μεριμνά για την απόκτηση προηγμένης ψηφιακής υπογραφής από την Αρχή Πιστοποίησης Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ) και για τη λειτουργία Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων (ΣΗΔΕ), χωρίς να έχει πρόβλεψη για την προμήθεια ή τη διαχείριση, αλλά και πως υπάλληλοι διαφορετικού γνωστικού επιπέδου και ικανοτήτων θα εκπαιδευτούν στη χρήση αυτών των συστημάτων.
 
Επίσης η όλη διάταξη καθίσταται πιο «αδύναμη» από το γεγονός ότι με κοινή απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιου για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και του αρμόδιου Υπουργού μπορούν να οριστούν εξαιρέσεις από την εφαρμογή του. Απλούστερες όμως είναι οι διατάξεις για τις ψηφιακές υπογραφές, μιας και αυτές αποδίδονται εύκολα στους δικαιούχους, ενώ η εφαρμογή τους μέχρι τώρα, παρόλο περιορισμένη, (χαρακτηριστικά στο Δήμο Κομοτηνής χρησιμοποιούνται μόνο για τους διαγωνισμούς και μόνο αυτή του Δημάρχου) δεν έχει αντιμετωπίσει τεχνικά προβλήματα. 

Μείωση γραφειοκρατίας και εξόδων υπόσχεται το νέο σύστημα 

Η κυβέρνηση προωθεί μετ' επιτάσεως αυτή την πρόβλεψη κρίνοντάς την ως αναγκαία στον στόχο που έχει θέσει για: μείωση των γραφειοκρατικών δομών, εξοικονόμηση κόστους και ανθρωποωρών εργασίας, διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση και δημόσια διοίκηση πιο φιλική προς το περιβάλλον.
 
Με την εφαρμογή της ρύθμισης θα επιτευχθεί, όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, μέγιστη δημοσιονομική εξοικονόμηση της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ κατά έτος σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ (2014).
 
Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης επισημαίνει πως αν και από το 2001 υφίσταται το νομικό πλαίσιο για την εισαγωγή της προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, το Ελληνικό Δημόσιο έχει δαπανήσει τα τελευταία 15 έτη περίπου 6 δισ. ευρώ εμμένοντας στη χρήση χαρτιού και έντυπης διαδικασίας δημιουργίας και ροής εγγράφων.
 
Θεωρεί δε πως η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται υπερκαλύπτει το όποιο κόστος δημιουργίας και συντήρησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων, και με δεδομένη την κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας με βάση και την τριετή συμφωνία δανειοδότησης 2015-2018, το Δημόσιο μπορεί άμεσα να εξοικονομήσει για τα έτη 2017-2018 ποσό της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ.
 
Η ισχύς της ρύθμισης αρχίζει για το σύνολο των υπουργείων από την 1η Ιανουαρίου 2017. Δίνεται όμως και μια διασταλτική δυνατότητα στο χρονοδιάγραμμα, καθώς ορίζεται ότι η έναρξη ισχύος δύναται να παραταθεί έως την 1η Ιουνίου 2017 με κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιου για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού. Μεγαλύτερη «άνεση» χρόνου για την ημερομηνία έναρξης ισχύος – αλλά όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2017 – δίνεται για τους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου, όπως τα ΝΠΔΔ, οι ανεξάρτητες και ρυθμιστικές Αρχές, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και οι ΟΤΑ α' και β' βαθμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.