Τελος στις πλαστικες σακουλες και για την αγορα της Κομοτηνης

«Συμμορφωμένη» με το νέο μέτρο η πλειοψηφία των καταστηματαρχών, σε «μεσοβέζικη» κατάσταση λίγοι

«Συμμορφωμένη» με το νέο μέτρο για το τέλος χρήσης της πλαστικής σακούλας, εμφανίστηκε στην συντριπτική της πλειοψηφία η αγορά της Κομοτηνής, η οποία χθες, μετά τη διήμερη αργία, έκανε «πρεμιέρα» λειτουργίας για το νέο έτος.
 
Η δεύτερη ημέρα του έτους, βρήκε λιγοστά και συνοικιακά κατά κύριο λόγο καταστήματα ανοιχτά, με αποτέλεσμα το πρώτο «κρας τεστ» για την εφαρμογή του νέου μέτρου, να πραγματοποιείται χθες, Τετάρτη, όπου η αγορά ήταν ανοιχτή συνολικά.
 
Μία βόλτα στην αγορά της πόλης, αλλά και στα σουπερ μάρκετ, έδειξε πως οι επαγγελματίες ξεκίνησαν από την ενημέρωση των καταναλωτών για την ισχύ του μέτρου, με κάποιους ωστόσο επαγγελματίες να αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω των απαραίτητων τροποποιήσεων στις ταμειακές μηχανές και τα λογιστικά λογισμικά που απαιτούνταν και δεν πρόλαβαν να κάνουν.
 
Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες και οι καταναλωτές στην πλειοψηφία τους φαίνεται πως υιοθέτησαν το νέο μέτρο, με βάση το οποίο πλέον χρεώνονται πλαστικές σακούλες μεταφοράς, έναντι 3 λεπτών τη σακούλα (4 λεπτά με ΦΠΑ), χρέωση η οποία από την 1/1/2019 θα ανέλθει στα 9 λεπτά ανά σακούλα, ενώ υπήρχαν και οι περιπτώσεις εκείνες που καταναλωτές επαναχρησιμοποιούσαν δικές τους σακούλες για να μην πληρώσουν το τέλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας μικρός, αλλά όχι ασήμαντος, αριθμός καταναλωτών εμφανίστηκε, κυρίως σε σούπερ μάρκετ, με επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες πολλών χρήσεων που διατίθενται σε κάποιες αλυσίδες, δηλώνοντας «μυημένοι» στο μέτρο εδώ και καιρό.
 
Με τη σειρά τους οι επιχειρήσεις από τις αρχές του έτους υποχρεούνται να εισπράττουν και να αποδίδουν ειδικό περιβαλλοντικό τέλος, ανά τεμάχιο καθώς η Ελλάδα εναρμονίστηκε με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ενώ εκτός μέτρου προς το παρόν μένουν περίπτερα και λαϊκές αγορές. 

Κική Κωνσταντινίδου «Νέα χρονιά με επιπλέον επιβάρυνση» 

«Η χρονιά ξεκινά με μία επιπλέον επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις» σχολίασε σχετικά η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου υπογραμμίζοντας τον προαιρετικό χαρακτήρα της αγοράς σακούλας για τους καταναλωτές.

«Το περιβαλλοντικό τέλος μπαίνει στο τιμολόγιο ως είδος ανάλογα με την ποσότητα την οποία αγοράζει ο καταναλωτής, ενώ όσο αφορά την απόδειξη λιανικής υπάρχει συγκεκριμένο κουμπί στην ταμιακή μηχανή, που όλοι, φαντάζομαι, έχουμε διορθώσει για να λειτουργούν νομότυπα» ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά για να επισημάνει πως  πρόκειται για ένα επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις, το οποίο ουσιαστικά θα μετακυληθεί στους καταναλωτές «θέλοντας και μη». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.