Τελωνεια Εβρου: Χωρις ιδιαιτερες μεταβολες οι οδικες αφιξεις Τουρκων επισκεπτων το πρωτο εξαμηνο του ‘19

Τι έδειξε η επεξεργασία των δεδομένων από την ΟΕΕΘ

Στο πλαίσιο της συστηματικής καταγραφής και επεξεργασίας στοιχείων που αφορούν στη συμπεριφορά επισκεπτών από την Τουρκία σε Μακεδονία και Θράκη, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης  έδωσε στη δημοσιοποίηση τα στατιστικά  στοιχεία των Οδικών Αφίξεων Τούρκων υπηκόων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μέσω των συνοριακών σημείων διέλευσης των Κήπων και των Καστανέων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.
 
Όπως εξηγεί σε σχετική του δήλωση ο Πρόεδρος της ΟΕΕΘ κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ για το οικονομικό «κλίμα» γύρω από το οποίο έγιναν οι καταγραφές «το Δελτίο πρώτου εξαμήνου βρίσκει την τουρκική οικονομία για μία ακόμη περίοδο σε δεινή κατάσταση με τις προοπτικές να διαφαίνονται αρνητικές και την τουρκική λίρα να καταγράφει υψηλές τιμές με την αναλογία ευρώ – τουρκικής λίρας να βρίσκεται σταθερά επάνω από το 1:6. Μία οικονομία η οποία επιβαρύνεται περαιτέρω από την επιβολή οικονομικών και μη κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και τα αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


 
Παρά ωστόσο τους αρνητικούς «οιωνούς» σε οικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με τον ίδιο σε επίπεδο εξαμήνου δεν υφίστανται ιδιαίτερες μεταβολές στο τρέχον έτος σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018 με την καταγραφή των στοιχείων να δίδει οριακή βελτίωση της τάξεως του 0,76% και περισσότερους από διακόσιες ενενήντα χιλιάδες Τούρκους (291.635) να εισέρχονται στην Ελλάδα από τις δύο οδικές πύλες εισόδου στο Νομό Έβρου.
 
Πιο συγκεκριμένα κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2019 οι  ρυθμοί των τουρκικών αφίξεων είναι αρνητικοί, τον Μάρτιο παρατηρείται αύξηση, ακολουθεί ένα διάστημα δύο μηνών όπου οι αφίξεις είναι οριακά αμετάβλητες συγκριτικά με το 2018, ενώ εκτίναξη των αφίξεων με 14.000 νέες εισόδους και 72.500 συνολικά να καταγράφονται τον Ιούνιο, μήνα λήξης για το 2019 του Ραμαζανιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εξαμηνιαία ανωτέρω θετική επίδοση οι αφίξεις στις Καστανιές είναι εκείνες που επιδρούν για πρώτη φορά καταλυτικά καθώς οι αντίστοιχες αφίξεις στο συνοριακό σημείο υψηλής διελευσιμότητας των Κήπων κινούνται από την αρχή της χρόνιας έως και τον Μάιο αρνητικά.
 

Το πρώτο τρίμηνο του έτους οι οδικές τουρκικές αφίξεις διαμορφώνονται σε εκατόν δεκαπέντε χιλιάδες (114,875), μειωμένες κατά 9,18% συγκριτικά με το αντίστοιχη περυσινό χρονικό διάστημα, ενώ για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2019 οι αντίστοιχες είσοδοι είναι αυξημένες κατά 8,48% με δεκατέσσερις χιλιάδες (13.824) περισσότερες αφίξεις και το συνολικό αριθμό οδικών αφίξεων Τούρκων υπηκόων να ανέρχεται λίγο κάτω από τις εκατόν εβδομήντα επτά χιλιάδες (176.760) συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2018.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.