Τελετη εορτασμου της επαναλειτουργιας της Χαρτοποιιας Κομοτηνης Εlina

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Χαρτοποιίας Κομοτηνής ΑΒΕΕ Elina στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, τελετή εορτασμού της επαναλειτουργίας της.

Η Χαρτοποιία Κομοτηνής Elina, ιδρύθηκε το 1979, εγκαινιάσθηκε από τον υπουργό Σταύρο Δήμα και από τότε λειτουργεί συνεχώς, πλην συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, κατά τη διάρκεια του οποίου η εταιρεία ήρθε αντιμέτωπη με ανοικτά οικονομικά ζητήματα σε σχέση με τη λειτουργία της.

Μετά από έντονη όμως δραστηριοποίηση του Προέδρου της κ. Γεωργίου Γραβουνιώτη
και των οικονομικών επιτελών της αλλά και τη συνδρομή πολλών υπουργών της απελθούσας κυβέρνησης μεταξύ των οποίων πρώτος ο κ. Πέτρος Δούκας, πρώην υφυπουργός Οικονομικών, ο κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, πρώην υφυπουργός Απασχόλησης, εσαεί ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, νυν υπουργός Παιδείας και τοπικών παραγόντων, όπως ο νομάρχης Ροδόπης, κ. Άρης Γιαννακίδης, ο δήμαρχος Κομοτηναίων, κ. Δημήτρης Κοτσάκης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κ. Παντελής Μαγαλιός, η εταιρεία Elina κατάφερε να υπαχθεί στο άρθρο 44 και από τον Αύγουστο του 2007 να επαναλειτουργήσει.

Σήμερα στην τελετή εορτασμού της επαναλειτουργίας της, που ξεκίνησε με αγιασμό από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Κωνστάντιο Παναγιωτακόπουλο, παρόντες ήταν ο εκπρόσωπος του Υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο Νομάρχης Ροδόπης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Νίκος Αγγελίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων του νομού μας κ. Γεώργιος Νικολαϊδης, εκπρόσωποι τραπεζών και οι εργαζόμενοι της εταιρείας.

Μετά την ομιλία του προέδρου και τον χαιρετισμό της επαναλειτουργίας της από τους προαναφερθέντες φορείς, ο πρόεδρος κ. Γεώργιος Γραβουνιώτης απένειμε τιμητικές πλακέτες ευχαριστιών στο νομάρχη κ. Γιαννακίδη, στο δήμαρχο κ. Κοτσάκη, στον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Αγγελίδη, στον εκπρόσωπο της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χριστόδουλο Αντωνιάδη, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Μαγαλιό και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων κ. Νικολαϊδη. Ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και μπουφές για το σύνολο των εργαζομένων και των παρευρισκομένων στον εορτασμό.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης επάξια διεκπεραίωσε η κ. Φωτεινή Αγηνορίτου, ενώ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων που συμμετείχε στον εορτασμό και προσφώνησε ήταν ο κ. Κώστας Δεληδημητράκης.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους ο κ. Γεώργιος Γραβουνιώτης ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Εκδήλωση συνεορτασμού της χαράς επαναλειτουργίας μας

«Μοιρασθήκαμε μαζί σας την προσπάθεια και μοιραζόμαστε μαζί σας και την χαρά της επαναλειτουργίας μας.

Η τελετή αυτή γίνεται λίγο αργοπορημένα, γιατί εμείς λειτουργούμε ήδη από τον Αύγουστο. Έχουμε λοιπόν να σας πούμε ότι ήδη παράγουμε, ήδη μπήκαμε στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού, ήδη είμαστε πάνω από το πλάνο μας. Κάναμε ήδη 2,5 εκατομμύρια ευρώ πωλήσεις σε μόλις δύο μήνες και πάνω από 1 εκατομμύριο εξαγωγές.

Είχαμε άριστη αποδοχή από την αγορά και πετύχαμε ένα μικρό θαύμα, σαν να μην είχαμε σταματήσει ποτέ. Για αυτό ευχαριστώ ιδιαίτερα τους εργαζόμενους μας. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να νοιώθουν ιδιαίτερη χαρά αυτοί που βοήθησαν να κερδίσουμε το στοίχημα, που όλοι μαζί βάλαμε πριν από δύο χρόνια περίπου.

Στα 25 χρόνια κάναμε τζίρο πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ

Η Χαρτοποιία Κομοτηνής έχει μια μεγάλη ιστορία. Συνδέεται με την Βιομηχανική Επανάσταση της περιοχής που άρχισε το 1979.

Ήμασταν από τους πρώτους που θεμελίωσαν, από τους πρώτους που λειτούργησαν και οι πρώτοι που καθιέρωσαν τότε τρεις βάρδιες και 30 ημέρες παραγωγής τον μήνα. Ξεκινήσαμε με μια μικρή τότε χαρτοποιητική μηχανή με παραγωγή 3500 τόνους το χρόνο. Μεγαλώναμε κάθε χρόνο με συνεχείς επενδύσεις, βάλαμε άλλες δύο χαρτοποιητικές μηχανές, το 1999 αντικαταστήσαμε τη μία με μια απόλυτα σύγχρονη χαρτοποιητική, και σήμερα η παραγωγική μας δυνατότητα είναι περίπου 30000 τόνοι δηλαδή δέκα φορές παραπάνω.

Ξεκινήσαμε με 15 εργαζόμενους και μόνο στην Κομοτηνή και φθάσαμε σε χρόνους αιχμής 140 στην Κομοτηνή και 220 συνολικά στην Ελλάδα.

Οι πιο πολλοί εργαζόμενοι στην ELINA δουλεύουν εδώ τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Ήλθαν παιδιά και τώρα έγιναν παππούδες. Ζήσαμε και μεγαλώσαμε μαζί και αυτό ήταν, είναι και θα είναι ο ισχυρός σύνδεσμος, που συνδέει όλες τις προσπάθειές μας.

Στα 25 χρόνια λειτουργίας μας, πετύχαμε πολλά. Τα επόμενα 25 χρόνια θα πετύχουμε περισσότερα.

Αυτό είναι το καινούργιο στοίχημά μας, αυτή είναι η υπόσχεση που δίνουμε στον εαυτό μας, γι’ αυτό είμαστε εδώ.

Στα 25 χρόνια κάναμε τζίρο πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ, φέραμε πάνω από 100 εκατομμύρια πολύτιμο συνάλλαγμα από εξαγωγές, δώσαμε πάνω από 20 εκατομμύρια για μισθούς και ημερομίσθια που ξοδεύτηκαν στην τοπική αγορά. Και δεν ήταν αυτά μόνο που μπήκαν στην τοπική αγορά. Εξαιρουμένων των υλικών που υποχρεωτικά έρχονται από αλλού, τα ποσά που πληρώθηκαν στην Κομοτηνή αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ στην περίοδο που αναφέρω. Κάναμε όμως και άλλα που δεν μετρώνται σε ευρώ.

Η Εlina πρεσβευτής της Κομοτηνής στο εξωτερικό


Το όνομα της Κομοτηνής που συνόδευε τη Χαρτοποιία Κομοτηνής, έγινε γνωστό παντού. Μπήκαμε στα ελληνικά νοικοκυριά, ήμασταν πρεσβευτές ποιότητας, συνέπειας και εμπορικού ήθους σε όλες τις γειτονικές χώρες, αλλά και αλλού αφού οι εξαγωγές μας έφθασαν στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, στη Σαουδαβική Αραβία μέχρι την Τανζανία.

Η Χαρτοποιία Κομοτηνής ή τo Komotini paper mill ήταν μια cart visit που μοιραζόταν διεθνώς, μια πρόσκληση για επίσκεψη, μια διασπορά επώνυμου προϊόντος προέλευσης Κομοτηνής. Μακάρι τα βιομηχανικά προϊόντα της περιοχής μας να έχουν όλα τέτοια διασπορά, τέτοια διεθνή απήχηση και αποδοχή.

Όλα αυτά πάντα με σεμνότητα πάντα με περηφάνεια, πάντα με ηθική, πάντα με σκληρή δουλειά, πάντα με προσήλωση στο έργο μας. Στα χρόνια αυτά αναδείξαμε στελέχη, κάναμε μαστόρους, κάναμε τεχνίτες του χαρτιού, προσφέραμε στην κοινωνία μας και η κοινωνία μας το ανταπέδωσε όταν το χρειασθήκαμε.

Η ανάπτυξη στην περιοχή δεν είναι πλέον ένα ανέκδοτο

Τον λόγο ύπαρξής μας, το θεωρούμε λόγο προσφοράς και αυτό το έχουμε αποδείξει και θα το αποδείξουμε και στο μέλλον. Ένα μέλλον που προοιωνίζεται πλέον λαμπρό, τόσο για μας ειδικά, αλλά και για την περιοχή μας γενικότερα.

Ανοιχτά σύνορα πλέον γύρω μας, υποδομές που λειτουργούν, υποδομές που συνεχίζονται, κοινωνικά προγράμματα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της περιοχής, αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, νέες βιομηχανίες, νέοι πόλοι απασχόλησης. Μα πιο πολύ από όλα το ανθρώπινο δυναμικό, σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης και της κοινωνίας.

Η ανάπτυξη στην περιοχή δεν είναι πλέον ένα ανέκδοτο. Έγινε συνείδηση, έγινε όραμα, έγινε καθημερινή εργασία.

Η αρχή της δημιουργίας της κρίσιμης μάζας, είναι πλέον δεδομένη και η έμπνευση τεκμηριωμένη και υλοποιήσιμη. Είναι μεγάλη πλέον η ευκαιρία για την περιοχή μας να ξεφύγει οριστικά και αμετάκλητα από την μετριότητα, από την υποαπασχόληση. Και είναι μεγάλη η ευκαιρία της Κομοτηνής στο πρόσωπο του Ευριπίδη Στυλιανίδη, αλλά και όχι μόνο του Ευριπίδη.


Ποτέ η Κομοτηνή στο παρελθόν δεν είχε τέτοια εκπροσώπηση στην Κυβέρνηση στην πολιτική σκηνή, στα κέντρα αποφάσεων. Ποτέ άλλοτε η Κομοτηνή δεν είχε τέτοιο επίπεδο αρχόντων Διοίκησης. Ποτέ άλλοτε η Κομοτηνή δεν είχε τέτοια σύμπτωση κουλτούρας αναπτυξιακής και ποτέ άλλοτε δεν είχε ως συνειδητή επιλογή την βιομηχανία, την παραγωγή, την απασχόληση στην παραγωγή.

Το Εργατικό Κέντρο συμπαρίσταται σε κάθε υγιή προσπάθεια επαναλειτουργίας

Ξεκινήσαμε πρώτοι και σχεδόν μόνοι και τώρα η βιομηχανική περιοχή σφύζει από κίνηση και ζωή. Έκλεισαν βέβαια κάποια εργοστάσια, όπως έκλεισαν παντού, όπως έκλεισαν και μικρές επιχειρήσεις παντού.

Εάν όλοι βοηθήσετε με επιμονή και πίστη θα ανοίξουν και πάλι. Είναι το ίδιο καλό να ανοίξουν με κάθε τρόπο αυτά που έκλεισαν όσο και το να ανοίξουν νέα. Η ζωή και η επιχειρηματικότητα τα έχουν αυτά, αλλά δεν συνιστούν παράγοντα μιζέριας. Πρέπει ψύχραιμα και λογικά να αντιμετωπίζεται η κάθε περίπτωση με τη θετική πλευρά και όχι με την ελαφρά κριτική από το σαλόνι του σπιτιού μας ή το κλειστό μας γραφείο.

Έτσι όπως για παράδειγμα κάνει το Εργατικό Κέντρο, που συμπαρίσταται με δυναμισμό σε κάθε υγιή προσπάθεια επαναλειτουργίας. Κι αυτό από μόνο του δικαιώνει το ρόλο του. Και αυτό από μόνο του θα δικαιώσει το ρόλο του και στο μέλλον, όταν το δικό μας καλό παράδειγμα το ακολουθήσουν και άλλα εργοστάσια για το άνοιγμα των οποίων παλεύει.

Η επόμενη επένδυσή μας το 2009

Το έθνος ολόκληρο οφείλει στην περιοχή. Την κράτησε για πολλά χρόνια απομονωμένη, φτωχή, υπανάπτυκτη. Κάποτε ήμασταν ο τελευταίος νομός σε ανάπτυξη. Σήμερα όχι μόνο δεν είναι ο τελευταίος, αλλά έχει λαμπρό μέλλον.

Οικονομικά αναπτυγμένη Θράκη, σημαίνει ήρεμη και ευτυχισμένη Ελλάδα. Και είναι σημαντικό να το επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία. Εμείς έχουμε σκοπό να βαδίσουμε παράλληλα με την πρόοδο της περιοχής. Το πρώτο στάδιο της σταθεροποίησής μας θα είναι σύντομο.

Η ανάπτυξή μας θα είναι συνεχής και συνεπής.Τα πρώτα στάδια θα έχουν σημείο αναφοράς το κόστος, την ανακύκλωση νερών και υλών και θα τελειώσουν το Μάρτιο.

Κάναμε την τελευταία επένδυσή μας, κόστους 10 εκατομμυρίων ευρώ το 1999. Την επόμενη θα την κάνουμε το 2009. Η αγορά μας θέλει, και τώρα η αγορά είναι μεγάλη για εμάς. Θέλουμε να είστε πάντα κοντά μας, να παρακολουθείτε τις προσπάθειές μας και να είστε σίγουροι για την πρόοδό μας.»

Τ.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.