Τελετη αναγορευσης του Καθηγητη Γενετικης Κωνσταντινου Κριμπα

Σε τελετή που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης στην Πρυτανεία του Δ.Π.Θ., ο επί 33 χρόνια καθηγητής της Γενετικής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρωτεργάτης στην πρώτη έδρα Γενετικής που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 1961, 77χρονος σήμερα Κωνσταντίνος Κριμπάς αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας από τον πρύτανη του Δ.Π.Θ. καθηγητή Κωνσταντίνο Σιμόπουλο και τον πρόεδρο του τμήματος καθηγητή Γεώργιο Παπάζογλου.

Το έργο του κ. Κριμπά παρουσίασε ο καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Νικόλαος Ξηροτύρης. Ακολούθησε η καθιερωμένη τελετή περιένδυσης με την τήβεννο του τμήματος και επίδοση μεμβράνης, διπλώματος και ψηφίσματος ενώ τέλος, ο κ. Κριμπάς προέβη σε ομιλία με θέμα: «Δαρβινισμός και ιστορία».

Αρχικά, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κριμπάς ο οποίος δήλωσε συγκινημένος «γιατί το Πανεπιστήμιο Θράκης με τιμά και πρέπει να πω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι. Είχα παρευρεθεί ως Πρύτανης τότε, στα εγκαίνια του Πανεπιστημίου το 1975, όταν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Στασινόπουλος έκανε τα εγκαίνια, είχαμε διαβάσει ψηφίσματα. Είναι τελείως διαφορετικό. Τότε ήταν τα εγκαίνια στην Κομοτηνή σε ένα Γυμνάσιο το όποιο δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη, τώρα βέβαια δεν αναγνωρίζεται είναι τελείως διαφορετικές εποχές. Είχα έρθει και τη δεκαετία του 1990 στο Πρυτανικό Μέγαρο».

Νικόλαος Ξηροτύρης, καθηγητής του τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας

«Πολύπλευρο το έργο του κ. Κριμπά»

Έπειτα τον λόγο πήρε ο κ. Ξυροτύρης ο οποίος εξήρε το επιστημονικό έργο του κ. Κριμπά:

«Ο κ. Κριμπάς είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στον πνευματικό κόσμο της Ελλάδας γιατί συνδυάζει την κατάρτιση των θετικών επιστημών μαζί με την κλασική παιδεία κάτι το οποίο σήμερα είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Είναι η σπανιότητα αυτή ένα δείγμα της α-πνευματικής ζωής που κυριαρχεί σήμερα στον τόπο μας. Ο καθηγητής Κριμπάς ουσιαστικά θεμελίωσε την εξελεγκτική θεωρία στην Ελλάδα τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο και έχει βγάλει μια μεγάλη σειρά άξιων επιστημόνων, άξιων μαθητών, οι οποίοι σήμερα είναι καθηγητές στα πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού. Το έργο του είναι πολυπλευρο, έχει ασχοληθεί και με την γενετική των πληθυσμών της Ελλάδος, με αποτελέσματα που είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα».

Γεώργιος Παπάζογλου καθηγητής, πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας

«Ανθρωπιστής επιστήμων ο κ. Κριμπάς»

Στη συνέχεια, για τον κ. Κριμπά μίλησε ο κ. Παπάζογλου ο οποίος αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική διάσταση της επιστήμης: «Από πρώτη ματιά ίσως θα φάνταζε παράξενο ένα θεωρητικό τμήμα να τιμά έναν γενετιστή. Βεβαίως τα σύγχρονα τμήματα έχουνε διευρύνει τους ορίζοντες και το περιεχόμενο των σπουδών τους αλλά απ’ την άλλη πλευρά ο κ. Κριμπάς είναι ό,τι θα έπρεπε να χαρακτηρίσει έναν σύγχρονο επιστήμονα: πρακτικός μεν στις επιστημονικές του επιδόσεις, ανθρωπιστής δε με βαθειά ανθρωπιστική παιδεία. Μάλιστα και ως άνθρωπος και ως επιστήμονας. Και πιστεύω ότι αυτό το στοιχείο, ο «ανθρωπισμός» είναι αυτό που πρέπει να διέπει έναν επιστήμονα σήμερα».

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.