Τελευταιο αντιο στον αγωνιστη της πολιτικης και της ζωης Ανδρεα Στογιαννιδη

Τα πλατάνια στην οδό Πρωταγόρα και οι φλαμουριές της Παναγή Τσαλδάρη αποχαιρέτησαν τον τελευταίο από την παλιά γενιά άξιων δημάρχων, τον Αντρέα Στογιαννίδη μαζί με φίλους, γείτονες, συνδημότες του, ανθρώπους που μοιράζονταν μέχρι και το τελευταίο διάστημα απόψεις για την πολιτική και την αυτοδιοίκηση στην Λέσχη Κομοτηναίων. Έφυγε σαν κύριος και πήρε μαζί του τα ευχαριστώ συναγωνιστών, συναδέλφων στην αυτοδιοίκηση και απλών πολιτών που ένιωσαν να κλείνει μαζί του ένα μεγάλο κεφάλαιο της αυτοδιοίκησης.

Λίγο πριν φύγει για το τελευταίο ταξίδι, στην αυλή της Παναγίας, απέναντι από τη Λέσχη Κομοτηναίων, ο Στέλιος Σταμπουλίδης του έστειλε χαιρετίσματα μαζί με την πεποίθηση ότι ο κόσμος καταλαβαίνει την αξία ενός ανθρώπου μόνο όταν χάνεται.

Τρεις θητείες στη διοίκηση του δήμου Κομοτηνής και μια πορεία ζωής για την πολιτική δημοκρατία μέσα από την αυτοδιοίκηση κράτησαν τον Ανδρέα Στογιαννίδη στη μνήμη όλων των Κομοτηναίων με την ιδιότητα του άξιου δημάρχου και πολίτη μέχρι το τέλος της ζωής του. Στη σεμνή τελετή που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής ο ανοιξιάτικος ήλιος ήρθε και στέγνωσε το δάκρυ από το μάγουλο, αφήνοντάς το μόνο στην ψυχή.

Ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Δαμασκηνός, φανερά συγκινημένος, μίλησε για τον πολιτικό βίο του Ανδρέα Στογιαννίδη, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία που επέδειξε σε δύσκολες στιγμές, αλλά και το ρόλο του στην αναβάθμιση όλων των οικισμών του δήμου.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής, Τάσος Βαβατσικλής μίλησε για την πορεία του Αντρέα Στογιαννίδη στη ζωή, την πολιτική, την αυτοδιοίκηση.«Ξεκίνησες, δήμαρχέ μας, φτωχόπαιδο μιας προσφυγικής οικογένειας διωγμένης από την αλησμόνητη πατρίδα της Ανατολικής Θράκης. Με κόπους πολλούς, με βάσανα μεγάλα, προχώρησες στην παιδική κι εφηβική ηλικία. Η ενηλικίωσή σου συνέπεσε με δύσκολους εθνικούς και πολιτικούς καιρούς για την πατρίδα μας, την ξενική κατοχή, τον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, την απελευθέρωση, τον εμφύλιο σπαραγμό, τη μεταπολεμική εξόρμηση για τη δημοκρατία.

Οι συμπολίτες των παλιότερων γενιών σε θυμούνται αγωνιζόμενο νεολαίο, πρωτομαχητή στη Δημοκρατική Ένωση και στην Ένωση Κέντρου του Γέρου της Δημοκρατίας. Σε θυμούνται σε όλα τα ξεσπάσματα της λαϊκής οργής στα χρόνια της αποστασίας. Θυμούνται ακόμα την ασυμβίβαστη στάση σου στα χρόνια της χουντικής επταετίας να μοιράζεις κρυφά με μύριους όσους κινδύνους την περίφημη προκήρυξη του μάρτυρα πολιτικού, του Ιωάννη Ζίγδη, με το ΟΧΙ στο ψευδοσύνταγμα των απριλιανών».

Ο Τάσος Βαβατσικλής μίλησε για τη μαχητική στάση του αείμνηστου Ανδρέα Στογιαννίδη στο πλευρό του Γιώργου Μαμέλη και στη συνέχεια ως δημάρχου Κομοτηναίων από το 1975 μέχρι το 1983 και από το 1987 μέχρι το 1990. «Διοίκησες το δήμο σωστά και συνετά. Ήσουν ο πρώτος αιρετός δήμαρχος της μεταπολίτευσης.

Πάμπολλες και μεγάλες αντιξοότητες που είχαν ορθωθεί μπροστά σου. Κυριότερες η διχοστασία του τοπικού πληθυσμού και η ανημποριά του καθημαγμένου οικονομικά δήμου.

Κατέφερες και αντεπεξήλθες με κύριο γνώμονα την εφαρμογή της αρχής της ισοπολιτείας».

Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Κομοτηνής, Κίμων Καλδιριμτζής ανέλαβε να αποχαιρετήσει με έντονη τη συγκίνηση τον Αντρέα Στογιαννίδη. «Σήμερα που φεύγεις ευτυχισμένος και δικαιωμένος από κοντά μας θέλουμε να σου πούμε αυτά που η μετριοφροσύνη σου δε μάς επέτρεψε να σου πούμε όταν ήμασταν συντροφιά. Ήσουν αυτός που μας οδηγούσε, μάς ενέπνεε δύναμη κι εμπιστοσύνη στον αγώνα.

Όταν το 1986 μού ζήτησες να μετέχω στο συνδυασμό της Ένωσης Τοπικών Δυνάμεων είχα την τύχη να βρίσκομαι δίπλα σ’ έναν άνθρωπο αληθινό, αληθινό αγωνιστή, με οράματα, με στόχους μακριά από τα συμφέροντα». Η ποιότητα και η αξιοπρέπεια ήταν τα χαρακτηριστικά του Αντρέα Στογιαννίδη στην πορεία του στην αυτοδιοίκηση από το 1957. «Ήσουν από εκείνους που έδωσαν πολλά και δεν πήραν τίποτε από την πολιτική. Πάντα έκανες αυτό που θεωρούσες σωστό κι αυτό που πίστευες ότι θα ωφελούσε τον τόπο σου και τους συμπολίτες σου. Ανθρώπινος, ζεστός, με αίσθηση του χιούμορ στην καθημερινή σου ζωή έδωσες το παρόν μέχρι το τέλος και δεν έπαψες ούτε στιγμή να ενδιαφέρεσαι για τον τόπο σου. Ακόμη και στις δύσκολες στιγμές της αρρώστιας σου έδειξες το μεγαλείο της ψυχής σου.

Υπήρξες Άνθρωπος, δημοκράτης, ελεύθερος».

Η Ζωή Κοσμίδου εκ μέρους των υπαλλήλων του Δήμου Κομοτηνής απηύθυνε τον τελευταίο χαιρετισμό στον Ανδρέα Στογιαννίδη.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.