Τελευταια συνεδριαση Δημοτικου Συμβουλιου Κομοτηνης

Η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το πρωί στις ένδεκα στην αίθουσα του Πολυλειτουργικού Κέντρου και αφορούσε δύο ξεχωριστές συνεδριάσεις η μια εκ των οποίων αφορούσε την έγκριση του ισολογισμού των αποτελεσμάτων της χρήσης για το οικονομικό έτος 2009, η οποία και υπερψηφίστηκε ομοφώνως από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας και με τελικά αποτελέσματα ένα έλλειμμα της τάξεως των τριών εκατομμυρίων ευρώ για το δήμο Κομοτηνής.

Αντιδράσεις για την μετατροπή της ΔΕΣΚΟΜ και ΔΕΤΑΚΟΜ σε κοινωφελείς επιχειρήσεις

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο κομμάτι της συνεδρίασης ο κ. Κοτσάκης εισηγήθηκε την μετατροπή της Δημοτικής Επιχείρησης ΔΕΣΚΟΜ σε δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση με ταυτόχρονη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου για κάλυψη οποιασδήποτε πιθανής αρνητικής θέσης και μεταφορά του υφιστάμενου προσωπικού της στη νέα κοινωφελή επιχείρηση, καθώς επίσης την μετατροπή της υφιστάμενης Δημοτικής Επιχείρησης ΔΕΤΑΚΟΜ σε κοινωφελή επιχείρηση με ταυτόχρονη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου για κάλυψη οποιασδήποτε πιθανής αρνητικής θέσης και μεταφορά του υφιστάμενου προσωπικού της σε νέα κοινωφελή επιχείρηση. Τέλος αποφασίστηκε η λύση και εκκαθάριση της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Κομοτηνής. Όπως είναι γνωστό οι δήμοι είχαν την συμβατική υποχρέωση μέχρι της 31 Δεκεμβρίου του 2010 ουσιαστικά να διαλύσουν αμιγείς δημοτικές επιχειρήσεις και να τις μετατρέψουν σε κοινωφελείς επιχειρήσεις, ώστε να είναι συμβατές με το νέο θεσμικό πλαίσιο, πλην όμως εξαιτίας των οικονομικών ανοιγμάτων που υπήρχαν σε ό,τι αφορά την ΔΕΣΚΟΜ και την ΔΕΤΑΚΟΜ θα είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η τελική λύση στο πρόβλημα, καθώς οποιαδήποτε, σύμφωνα με τον κ. Κοτσάκη, ενέργεια, πέραν αυτής που επελέγη τελικά, δηλαδή η μετατροπή τους από αμιγώς δημοτικές επιχειρήσεις σε δημοτικές κοινωφελείς, θα είχε ως αποτέλεσμα τα χρέη των επιχειρήσεων να επιβαρύνουν προσωπικά τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων τους, με αποτέλεσμα ο νομοθέτης να κινηθεί εναντίον της προσωπικής τους περιουσίας. Ο κ. Κοτσάκης έφερε την τελευταία στιγμή το θέμα στο συμβούλιο προκειμένου να γίνουν αυτές οι μετατροπές, έτσι ώστε να μην υπάρξει θέμα για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων αυτών των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Πετρίδης επιφυλάχθηκε δηλώνοντας ότι θα απέχει από την ψηφοφορία, όχι εξαιτίας ουσιαστικής διαφωνίας με τον κ. Κοτσάκη αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν είχαν την επαρκή ενημέρωση και το χρόνο να γνωρίζουν την ακριβή οδό που ακολουθήθηκε για να ληφθεί αυτή η απόφαση.

Επιφυλάξεις ως προς τη νομιμότητα των ενεργειών θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξέφρασε και ο νομικός σύμβουλος του δήμου κ. Τακάς σημειώνοντας πως είναι λάθος ο όλος χειρισμός του θέματος και ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν νομικές εμπλοκές, ζητώντας παράλληλα να καταγραφούν οι απόψεις του στα πρακτικά, προκειμένου να υπάρχει επισήμως αποτυπωμένη η θέση του για τις επιφυλάξεις που εξέφρασε.

Αποφασίσθηκε ομοφώνως η έγκριση προγραμματικής συμφωνίας σύμπραξης ου δήμου Κομοτηνής με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ευρωπαϊκή Προοπτική» για τη διεκπεραίωση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Απαισιοδοξία Κοτσάκη για την εφαρμογή του «Καλλικράτη»

Ο κ. Κοτσάκης αναφέρθηκε στη διαδρομή του στο δημοτικό συμβούλιο με την ευκαιρία της τελευταίας του παρουσίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τη διοίκησή του βρήκε απέναντί του κατά την διάρκεια της τετραετίας ανυπέρβλητα εμπόδια από την ελληνική γραφειοκρατία καθώς και από τον «άφιλο» όπως σημείωσε τρόπο με τον οποίο η ελληνική διοίκηση και οι κατά καιρούς ηγεσίες του υπουργείου Εξωτερικών συμπεριφέρθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση, αναφέρθηκε δε στην δραματική μείωση των ΚΑΠ και της εισροής τους προς τα ταμεία των δήμων και βεβαίως επεσήμανε το γεγονός ότι το μνημόνιο επιβάλλει και περαιτέρω περικοπή άλλων πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Σημείωσε πως η τέταρτη δόση της ΣΑΤΑ, που έτσι και αλλιώς ήταν περικομμένη λόγω των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο, δεν έχει καταφτάσει ακόμη, ενώ τόνισε ότι σταμάτησε και η ροή των χρηματοδοτήσεων από την προηγούμενη νομοθετική πρωτοβουλία Παυλόπουλου ήδη από το έτος 2008, σύμφωνα με την οποία θα άρχιζαν σταδιακά επιστροφές χρημάτων από τους παρακρατηθέντες φόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διάρκεια 1990-2008. Είπε ο κ. Κοτσάκης ότι, αν και αρχικώς εισέρρευσαν στα ταμεία του δήμου χρήματα από αυτή την κυβερνητική απόφαση, από το 2009 και μετά λόγω της οικονομικής στενότητας πάγωσε η εφαρμογή της απόφασης με αποτέλεσμα να γίνει ακόμη πιο έντονο το πρόγραμμα της ρευστότητας στο δήμο της Κομοτηνής.

Ο κ. Κοτσάκης δήλωσε απαισιόδοξος για την εφαρμογή του Καλλικράτη καθώς επεσήμανε ότι στη χώρα μας όλα γίνονται στο και πέντε και τόνισε ότι από την πρώτη του μηνός που θα εφαρμοστεί ο νόμος δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το πώς θα λειτουργήσουν ενοποιημένα οι δήμοι Κομοτηνής, Αιγείρου και Νέου Σιδηροχωρίου και πώς θα διαρθρωθούν οι υπηρεσίες, αφού δεν θα υπάρχει εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας και πρέπει από τη μια μεριά να καταργηθεί ο υφιστάμενος και να μεσολαβήσει ένα μεσοδιάστημε μέχρις ότου δημιουργηθεί ο νέος στη βάση των διαταγμάτων και των εγκυκλίων του Καλλικράτη

 

Αποχαιρετισμοί αποχωρούντων δημοτικών συμβούλων

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που αποχωρούν από το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασαν όλοι τους τις ευχαριστίες τους προς τους συναδέλφους τους για τη συνεργασία που είχαν. Η κ. Γιαμουστάρη επεσήμανε ότι χρειάζονται συνθέσεις και συναινέσεις έτσι ώστε να παράγεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ότι η ίδια θα είναι παρούσα στο δημοτικό συμβούλιο ως ενεργή πολίτης.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε προς τον κ. Στυλιανό Σταμπουλίδη, καθώς αποχωρεί από το δημοτικό συμβούλιο μετά από παρουσία περισσότερη των τριάντα ετών, εξελέγη για πρώτη φορά το 1978, ενώ ειδική μνεία έγινε από τον κ. Κυπριανίδη σε ό,τι αφορά την δωρεά του προς το ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων Παίδων Κομοτηνής.

Επίσης αποχαιρετισμό εξέφρασε και ο κ. Αλή Μέρτογλου που μετά από είκοσι χρόνια συνεχούς παρουσίας αποχωρεί από το δημοτικό συμβούλιο, ενώ από την πλευρά του και ο κ. Πετρίδης, ο νέος δήμαρχος, σημείωσε ότι θα ήταν ευχή του οι σύμβουλοι που δεν εξελέγησαν να είναι και την επόμενη φορά υποψήφιοι, γιατί τους θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράταξής του και να είναι βέβαιοι ότι θα αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο ώστε να υπάρχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το δήμο της Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.