Τελευταια μερα για την επιστρεπτεα προκαταβολη

Λίγες ώρες απομένουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υποβολή αιτήσεων

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης στην ειδική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) myBussinessSupport από όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να λάβουν την «επιστρεπτέα προκαταβολή», συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που δύνανται να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος πρέπει να έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού.

Η επιλογή των επιχειρήσεων θα γίνει με βάση έναν αλγόριθμο ενώ η εκταμίευση των ποσών θα πραγματοποιηθεί απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων όπως έχουν δηλωθεί από τις επιχειρήσεις στο TAXIS,  τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

Οι αιτούντες θα λάβουν ειδοποίηση με την οποία θα ενημερώνονται για τους όρους αποπληρωμής.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, η εξόφληση θα πραγματοποιηθεί σε 5 έτη με περίοδο χάριτος το πρώτο έτος και με χαμηλό επιτόκιο. Το ποσό που θα λάβει κάθε επιχείρηση θα βεβαιωθεί ως οφειλή εφόσον την αποδεχθεί.

Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν από 1 έως 500 άτομα όπως επίσης ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, εταιρίες περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιριών οι οποίες δεν απασχολούν προσωπικό.

Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» θα επιστραφεί είτε στο σύνολο της είτε μερικώς, ανάλογα με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Το ανώτατο ποσό που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ, είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστέο.

Βασική προϋπόθεση είναι η εταιρία να μην προχωρήσει σε απολύσεις.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο το συγκεκριμένα μέτρο να επαναληφθεί και το Μάιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.