Ταξιδευοντας, παρεα με γλαρους και ανεμομυλους

Αν ήμουν πειρατής θα σταμάταγα λίγο έξω απ’ τη Σύρο να φορτώσω λουκούμι Συριανό, χαλβαδόπιτες και το πρόγραμμα απ’ τις θεατρικές παραστάσεις, θα άνοιγα πανιά για Σίφνο για να τρυπώσω στις ταβέρνες και ν’ ανακαλύψω τις συνταγές του Νίκου Τσελεμεντέ και μετά γραμμή για τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής στον Αρτεμώνα και τον Πλατύ Γιαλό. Κι αν τύχει και χόρταινα απ’ τις γεύσεις και τις εικόνες της, γραμμή για τη Σέριφο, τη μαγική, που πέτρωσε απ’ το κεφάλι της Μέδουσας για να ζωντανέψει απ’ τους αέρηδες, ίσως την καλύτερη κινητήρια δύναμη για να καταφέρει να γνωρίσει ο επισκέπτης το νησί.

Σιφνος: τον καλό σου το φλάρο!

Οι Σιφνιοί σίγουρα γνωρίζουν από savoir – vivre και κανόνες ευγενείας απέναντι στους φιλοξενουμένους, τουρίστες, εξηγώντας τους διακριτικά τι μπορούν ν’ απολαύσουν στο νησί τους. Η πρώτη στάση του επισκέπτη είναι υποχρεωτικά στις Καμάρες, στο λιμάνι, όπου μπορεί να φάει, να κολυμπήσει και ν’ αφεθεί στις εικόνες μιας ήρεμης θάλασσας.
Η Σίφνος είναι γνωστή για την πολιτιστική της παράδοση και για τα μεταλλεία χρυσού και αργύρου. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Απολλωνία που έλαβε το όνομά της απ’ το Θεό του φωτός.
Στην Απολλωνία συγκεντρώνεται σχεδόν όλη η νυχτερινή ζωή, ενώ μεγάλο δέλεαρ αποτελούν τα κοσμηματοπωλεία με την εξαιρετική διακόσμηση.
Η Απολλωνία φιλοξενεί και το λαογραφικό μουσείο του νησιού, το οποίο είναι ιδιωτικό και προσπαθεί να «συμβιβάσει» το σημαντικό με το διαφορετικό.
Οι φίλοι του τοπίου και της απέραντης εικόνας, όσοι αγαπούν να βλέπουν τη ζωή – αντί να τη διαβάζουν σε βιβλία τσέπης διακοπών- επιλέγουν να αφεθούν στην παλιά πρωτεύουσα της Σίφνου (μέχρι το 18ο αιώνα), το Κάστρο.
Οι λόζιες (παλιές είσοδοι – στοές) εισάγουν τον επισκέπτη σ’ ένα περιβάλλον με στενά δρομάκια και αποκαλύπτουν βήμα – βήμα ένα ζωντανό μουσείο, σκαρφαλωμένο στα βράχια, ένα μεγάλο κουκλόσπιτο κρεμασμένο σαν σε μπαλκόνι πάνω απ’ τη θάλασσα. Ακόμη κι αν δεν βρεθείτε face to face με κάποιο Καστρινό να κουβεντιάσετε για τη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική όλο και κάπου θα πραφυλάει κάποια γάτα βγαλμένη λες απ’ το παρελθόν.
Για όσους αντέχουν τις δυνατές συγκινήσεις ένας φυσικός χυμός στο πιο περίεργο καφέ των Κυκλάδων, φτιαγμένος απ’ τα χέρια γιατρού που πολέμησε στην Κούβα είναι κερασάκι στην τούρτα των διακοπών.
Αν μείνετε κάποιες μέρες στη Σίφνο και δεν κατορθώσετε να ξεκλέψετε τη συνταγή απ’ το μουσακά της Μερόπης ή απ’ το σιφνιώτικο ριγανάτο, ο Αρτεμώνας αποζημιώνει με τα υπέροχα γλυκίσματα. Πριν από την υποχρεωτική γευσιγνωσία αξίζει μια μεγάλη βόλτα στο χωριό με τα πλημμυρισμένα από λουλούδια, πανέμορφα νεοκλασσικά αρχοντικά. Αν συναντήσετε την Παναγιά της Άμμου και την Παναγία της Κόγχης μην διστάσετε για μια εισαγωγή στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική των εκκλησιών.
Η Σίφνος έχει 365 εκκλησίες, η κάθε μία διαφορετική και γοητευτική. Η Παναγία της Χρυσοπηγής όμως συνδυάζει την ηρεμία του εσωτερικού χώρου με μια όμορφη θέα πάνω απ’ τους μικρούς κόλπους με τα καταγάλανα νερά που αποκλείεται να τους αντισταθεί ο επισκέπτης.
Στα τουριστικά θέρετρα της Σίφνου ανήκει και ο Πλατύς Γιαλός, με εκτεταμένη παραλία και εργαστήρια κεραμικής στο χωριό.
Το νησί σηκώνει πολύ περπάτημα για να μην χάσετε ούτε μια σταγόνα απ’ το τοπίο, τις γεύσεις, την επαφή με τους ανθρώπους.
Ανάμεσα στους τουρίστες πολλοί Ευρωπαίοι που επισκέπτονται το νησί επί χρόνια.
Κάποιοι μάλιστα έχουν ήδη αγοράσει θερινές κατοικίες. Τα σκήπτρα κρατούν οι Γάλλοι, ενώ ακολουθούν οι Γερμανοί, ο Ιταλοί, κάποιοι Άγγλοι. Τους συναντάς σε κάθε πιθανή και απίθανη παραλία, γνωρίζουν σχεδόν τα πάντα απ’ την ιστορία και τις ομορφιές του νησιού, υποχωρούν όμως σημαντικά απ’ τη νυχτερινή διασκέδαση.
Αν συμβεί να μείνετε στις Καμάρες μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το κάθε εργαστήριο αγγειοπλαστικής και βέβαια να εφοδιαστείτε με κούπες, γάστρες και φλάρους. Ο φλάρος είναι κεραμικό διακοσμητικό που τοποθετείται στην καπνοδόχο, έχει διάφορα μεγέθη και σχήματα που παραπέμπουν σε καλειδοσκόπιο.
Μην πιστεύετε τις παροιμίες που σχολιάζουν «τον κακό σας φλάρο», γιατί μπορεί κάλλιστα να είναι και καλός. Το πολύ περπάτημα προϋποθέτει ένα γερό πρωινό και οι φούρνοι με τα νόστιμα αρτοσκευάσματα είναι ό,τι πιο εκλεκτό. Για κάθε γούστο η μέρα αρχίζει και τελειώνει με Πίπη (βλέπε φούρνος), με την προϋπόθεση να προηγηθούν κάποια ποτά στο Folie της Απολλωνίας, με την καλύτερη μουσική.
Στη Σίφνο συμβαίνει το εξής εξαιρετικό: δεν χορταίνεις ν’ απολαμβάνεις τις γεύσεις και τις εικόνες πρωί και βράδυ, απορείς όμως με το περιοριστικό ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων. Μετά τις 3.00 δεν κουνιέται φύλλο και η Αστυνομία δεν την χαρίζει σε κανέναν. Ο λόγος; Τις περασμένες χρονιές, όπως μας είπαν οι κάτοικοι, το ελικόπτερο πηγαινοέφερνε καθημερινά τραυματίες. Με τον περιορισμό στο ωράριο όλα βαίνουν καλώς.
Η Σίφνος έχει πολλές παραλίες και χωριά και προσφέρεται για τις τρεις εποχές του χρόνου. Φιλοξενεί τουρίστες το φθινόπωρο και την άνοιξη και προσφέρει καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping) για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Ακόμη και για όσους δυσκολεύονται να βρουν κάποιο συνοδό οι Σιφνιοί είναι καλοί συζητητές και πάντα φιλόξενοι.
Μεταξύ άλλων, αξίζει να δοκιμάσετε ρεβιθάδα, ρεβιθοκεφτέδες (με μπόλιο άνιθο), μυζήθρα, καππαροσαλάτα, μπουρέκι, και πεντζούλα (κανταΐφι).
Η Σίφνος συνδέεται με τη γειτονική Σέριφο και τις Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Τήνο, Σύρο, Φολέγανδρο, Ίο, Σαντορίνη, Κρήτη …

Χρήσιμα τηλέφωνα:
Δήμος: 0284-31345, 31110, 32388
Λιμεναρχείο: 33617
Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματείων: 31333

Στη Σέριφο γίνεσαι πουλί…
 

Το πέρασμα απ’ τη Σίφνο στη Σέριφο είναι σύντομο καθώς η απόσταση ανάμεσα στα δύο κυκλαδίτικα νησιά είναι μικρή. Μόλις πατήσετε το πόδι στο Λιβάδι (ή Λειβάδι) που είναι το λιμάνι και η ψυχή του νησιού ξεχνάτε οτιδήποτε σας έχει συμβεί. Με τις βαλίτσες στα χέρια η πρώτη επιθυμία (και καθόλου κακή επιλογή) είναι μια βουτιά στη θάλασσα. Το νερό είναι διάφανο, πεντακάθαρο και δροσερό.
Εξάλλου, απ’ την πρώτη ακόμη μέρα στο νησί γίνεται αντιληπτό ότι είναι ευκολία καθώς και απόλαυση το να κολυμπάς, ενώ ταλαιπωρία το ν’ αποφασίσεις να μετακινηθείς με μέσο μεταφοράς, με εξαίρεση τη Χώρα για την οποία τα λεωφορεία φεύγουν ανά μισή ώρα και η διαδρομή παρουσιάζει ενδιαφέρον.
Η μυθολογία καταγράφει ότι ο Περσέας με το πέρας της αποστολής του, έφερε το κεφάλι της Μέδουσας στον βασιλιά της Σερίφου Πολυδεύκη, ο οποίος στην όψη της πέτρωσε, όπως και κάθετι όμορφο γύρω του.
Δικαιολογούνται επομένως τόσο τα βράχια που σχηματίζουν μικρούς και μεγάλους κόλπους, όσο και η ομορφιά.
Στη Σέριφο, ο χώρος και ο ήλιος μπορούν να καθηλώσουν τον επισκέπτη στο Λιβάδι με τις μέρες, με βουτιές στη θάλασσα, βόλτες στο διπλανό Λιβαδάκι και τις πολλές επιλογές για φαγητό και διασκέδαση.
Αν η πρώτη εντύπωση είναι ότι το Λιβάδι είναι μικρό η διαμονή αποδεικνύει ότι σας περιμένουν ένα ακόμη πρωινό στο μπαλκόνι, μια ακόμη νύχτα για φυσικό χυμό στο Romane (με λίγη κουβεντούλα με το Γερμανό αρχιτέκτονα και ιδιοκτήτη του για τις περίεργα όμορφες μουσικές επιλογές) ή για χορό μέχρι τις μικρές ώρες στο Yachting Club.
Ακόμη κι αν μετά από μερικές μέρες θεωρήσετε ότι εξαντλήσατε όλα τα μαγαζιά στο Λιβάδι (πράγμα καθόλου εύκολο) όλο και κάποιο κουτσομπολιό θα μένει να μάθετε για τους διάσημους επισκέπτες και ιδιοκτήτες κατοικιών στο νησί (βλέπε ήσουν κι εσύ στο κότερο;). Μην απορήσετε ακόμη κι αν συμβεί να χορεύετε στο ίδιο μπαράκι με γνωστούς ηθοποιούς.
Η γοητεία και το διαμάντι της Σερίφου πέρα απ’ τους «Σεραφίνους» είναι η πανέμορφη Χώρα και οι παραλίες. Καλώς ή κακώς οι Σερίφιοι δεν κατάφεραν να εξελίξουν το οδικό δίκτυο και η πρόσβαση στις καταγάλανες ακτές (αν δεν διαθέτε μηχανή ανωμάλου, τζιπ ή τρακτέρ) γίνεται επιλεκτικά από ταξί ή από την Κατερίνα που εκτελεί δρομολόγια με βαν. Η Ψιλή Άμμος είναι αποζημίωση ακόμη και γι’ αυτούς που πέρασαν δύσκολο χειμώνα, όχι μόνο για την άμμο που μοιάζει με πούδρα αλλά και για την ήρεμη διάθεση που δημιουργεί η θάλασσα. Δεν είναι καθόλου απίθανο να χάσετε την αίσθηση του χρόνου. Ίσως η ιδέα για φαγητό στο Μανόλη (με τον παραδοσιακό φούρνο) να ξυπνήσει τα γήινα ένστικτα.
Στη νοτιοανατολική πλευρά της Σερίφου κυριαρχούν οι μαγευτικές παραλίες και τα σχεδόν εγκαταλειμμένα χωριά Μεγάλο Λιβάδι και Κουταλάς που αποτελούσαν ως τις αρχές του 20ου αιώνα οικονομικό κέντρο του νησιού, λόγω των μεταλλείων.
Στον Όρμο Κουταλά υπάρχει η Βαγιά, ο Κουταλάς και το Γάνεμα με βότσαλο και άμμο για γυμνιστές.
Ανάμεσα στα άξια επίσκεψης είναι και το Μοναστήρι των Ταξιαρχών.
Για να φτάσετε τηλεφωνείστε πρώτα στον πάτερ Μακάριο (51027) για να σας ξεναγήσει και να σας τρατάρει καφέ με λουκουμάκι.
Ο πληθυσμός της Σερίφου, κάτω από 1.000 κάτοικοι, μεταφέρεται το χειμώνα σχεδόν στην πλειοψηφία του στη χώρα. Όσοι έχουν ξεχάσει να περπατούν και να σκαρφαλώνουν θα το θυμηθούν. Τα σπίτια, παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, σε οδηγούν μέσα απ’ τα στενά δρομάκια που τα συνδέουν ψηλά στο κάστρο με την υπέροχη θέα. Στη Χώρα νοιώθεις να κατοικείται και η τελευταία πέτρα. Ο πληθυσμός είναι ντόπιος, τα παιδιά με τα ποδήλατα παίζουν το χειμώνα στα ίδια σοκάκια.
Μετά το «προσκύνημα» στην εξαίσια θέα απ’ το πιο ψηλό σημείο της Χώρας, εκεί που θάλασσα, γη και ουρανός ισορροπούν μια στάση στη «Θύμηση» είναι απόλαυση. Η Γεωργία δημιούργησε απ’ τον περασμένο μήνα ένα μικρό και φιλικό μαγαζί με souvenirs χειροποίητα, βάζοντας μέσα το μεράκι της και τα έπιπλα της γιαγιάς. Προσπαθήστε ν’ αντισταθείτε στο λαβομάνο και το παλιό καναπεδάκι (γιατί δεν πουλιούνται) κι επιλέξτε κάποιο ξυλόγλυπτο ή κεραμικό για το καλό.
Αφήνοντας το ενετικό κάστρο, κρατήστε τον κυκλαδίτικο αέρα για να κατηφορίσετε μέχρι το Πέρασμα στην Κάτω Χώρα για φαγητό.
Στη Σέριφο παραμένει το κοκκινοκαφέ χρώμα απ’ τα εγκαταλελειμμένα μεταλλεία που θυμίζουν πόλη φάντασμα, κυριαρχεί όμως το λευκό και το γαλάζιο, απ’ τα σπίτια, τον ουρανό και τη θάλασσα. Ίσως γι’ αυτό μια κρυφή σας επιθυμία μπορεί να είναι το ν’ αποκτήσετε ένα σκάφος ή αλλιώς … να μεταμορφωθείτε σε πουλί για να την ταξιδέψετε!

Χρήσιμα τηλέφωνα:
Αστυνομία: 0281-51300,
Ένωση ξενοδόχων: 51366,
Ταξί: 51245, 51435,
Camping: 51500.

Υ.Γ.1: Μην κάνετε το λάθος να προγραμματίσετε ταξίδι στη Σέριφο χωρίς να διαθέτετε σπορτίβ γκαρνταρόμπα, ήτοι αθλητικά, φουτεράκια, αντιανεμικά.
Και προσοχή! Απαγορεύονται τα ψηλοτάκουνα και για τις επτά ημέρες της εβδομάδας.
Υ.Γ.2: Στο Λιβάδι της Σερίφου αποκλείεται να πεινάσετε. Οι δύο φούρνοι που λειτουργούν στο κέντρο επί 24ωρου βάσεως έχουν τεράστια και νόστιμη ποικιλία από τυροπιτοειδή και αρτολιχουδιές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.