Ταξη στα δεσποζομενα προσπαθει να βαλει ο Δημος Ξανθης

Θα μπορέσει με το τσιπάρισμα να περιορίσει τον αριθμό των αδέσποτων;

Να προσκομίσουν στη Δ/νση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης αντίγραφο Πιστοποιητικού Ηλεκτρονικής Σήμανσης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς τους καλεί τους ιδιοκτήτες το Γραφείο Αδέσποτων Ζώων της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης.
 
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1η του άρθρου 5 του Ν. 4039/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από τον Ν. 4235/2014, «ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς έχει την υποχρέωση να προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του».
 
Μάλιστα η παράλειψη προσκόμισης στον οικείο Δήμο του αντιγράφου του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης, σύμφωνα με τις διατάξεις των ανωτέρω Νόμων επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ.
 
Το κόστος του τσιπαρίσματος ενός ζώου συντροφιάς ξεκινά από τα περίπου 25 ευρώ, ανάλογα και με την ποιότητα της ηλεκτρονικής σήμανσης που χρησιμοποιείται, όμως θα πρέπει να τονίσουμε πως η πρωτοβουλία αυτή από το Δήμο Ξάνθης είναι πολύ θετική όχι τόσο για τον έλεγχο των δεσμοζόμενων, αλλά των αδέσποτων.
 
Και αυτό γιατί δυστυχώς, με το μέσο όρο ζωής ενός αδέσποτου ζώου να είναι σχετικά μικρός, και τους περισσότερους Δήμους να «τρέχουν» προγράμματα στείρωσης, ο αριθμός αδέσποτων δεν θα έμενε μεγάλος αν δεν «εμπλουτιζόταν» συνεχώς από δεσποζόμενα τα οποία οι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες τους εγκατέλειπαν στο δρόμο, για αυτό και το μέτρο του τσιπαρίσματος, που δυστυχώς στην Ελλάδα παρόλο που ισχύει με τη μία ή την άλλη μορφή για πάνω από μία δεκαετία, δεν έχει εφαρμοστεί.
 
Απομένει λοιπόν να δούμε αν ο Δήμος Ξάνθης, όπως θα έπρεπε να κάνουν και άλλοι Δήμοι, εφαρμόσει μόνιμα αυτή την τακτική. Κ.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.