Ταχυτητα στους «Επιταχυντες Απασχολησης Εβρου»

Στην τελική φάση υλοποίησης εισήλθε το πρόγραμμα «Επιταχυντές Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας του Νομού Έβρου» που θα ενισχύσει τους δύο «πυλώνες» ανάπτυξης το Κέντρο Υποδοχής Επενδυτών και τις Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης, πραγματώνοντας την υπόσχεση του νομάρχη Έβρου κ. Νίκου Ζαμπουνίδη «θα στρώσουμε το κόκκινο χαλί για τους επενδυτές».

Έχουν ήδη δημιουργηθεί και προβλέπεται μέσα στο Μάιο να εγκαινιαστούν, επίσημα πια, τα επτά γραφεία Επιταχυντών σε Αλεξανδρούπολη, Φέρρες, Σουφλί, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Δίκαια, Σαμοθράκη, τα οποία στελεχώθηκαν με προσωπικό τριών ατόμων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και με ειδικότητες οικονομίας, διοίκησης επιχειρήσεων και κοινωνιολόγους.

Παράλληλα στην Αλεξανδρούπολη έχει στελεχωθεί με προσωπικό επτά ατόμων που διαθέτουν πρόσθετα προσόντα , προϋπηρεσία, μεταπτυχιακούς τίτλους, το Γραφείο Μονάδας Τεκμηρίωσης και Τεχνογνωσίας. Η Μονάδα συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και αξιολογεί τα στοιχεία που στέλνονται από τους κατά τόπους Επιταχυντές, ενώ τους τροφοδοτεί με ενημερωτικό πληροφοριακό υλικό σχετικά με προγράμματα, χρηματοδοτήσεις κλπ, των υπουργείων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνολικά 28 άτομα στελεχώνουν τους Επιταχυντές Έβρου, τα οποία ήδη έχουν ξεκινήσει μια πρώτη καταγραφή της επιχειρηματικής πραγματικότητας και διερεύνηση των αναγκών σε εξειδικευμένο προσωπικό. Παράλληλα ενημερώνουν με τακτικές επαφές τους επιχειρηματίες για καινοτόμες δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή, με δεδομένα την γεωπολιτική θέση του νομού, την κατασκευή μικρών και μεγάλων έργων υποδομής, το φυσικό αέριο κλπ.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Αναπτυξιακής κ. Ελένη Τσιαούση επισημαίνει «το πρόγραμμα έχει βασικό του στόχο τη δημιουργία δομών για την ενίσχυση της δραστηριότητας των επιχειρηματιών, τη δημιουργία νέων μικρών επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης σε νέους, γυναίκες και ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως και να προσελκύσει νέους επενδυτές στον Έβρο, ενημερώνοντάς τους για τις δυνατότητες που ο νομός προσφέρει. Είναι μια ουσιαστική παρέμβαση για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα. Χωρίς να υποκαθιστά κανένα από τους υπάρχοντες φορείς φέρνει σε άμεση επαφή τον επιχειρηματία με τον άνεργο και ενισχύει την απασχόληση. Μπορούμε να μιλούμε πια για ουσιαστική εκπαίδευση των ανέργων και όχι για συνεχή σεμινάρια κατάρτισης που δεν αποδίδουν τελικά κανένα αποτέλεσμα.

Ήδη το προσωπικό που προσλήφθηκε συγκεντρώνει το υλικό για την κατάρτιση μελετών που απαιτούνται από το πρόγραμμα. Μας ενδιαφέρει να αξιοποιήσουμε κάθε καινοτόμα προσπάθεια και ιδέα».

Η αξιολόγηση των προτάσεων, που κατατίθενται από τους κατά τόπους Επιταχυντές για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και δράσεων, σε πρώτη φάση γίνεται από την μονάδα τεκμηρίωσης και στη συνέχεια από την Επιτροπή Συντονισμού και το Επιστημονικό Συμβούλιο, του οποίου επικεφαλής είναι ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ Κ. Χατζηκωνσταντίνου. Στο άμεσο μέλλον και στη πορεία του προγράμματος οι ίδιοι οι επιχειρηματίες θα μπορούν μέσω του διαδικτύου να συνδιαλέγονται με τους Επιταχυντές και τη Μονάδα Τεκμηρίωσης για να καταθέτουν προτάσεις προς βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Ε.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.