Τα ξεχασμενα δημοτικα ποδηλατα και τα υπερογκα ποσα συντηρησης

Φ. Καζάκου: «Εγκατάλειψη ενός ακόμη έργου της Διοίκησης Πετρίδη που θα μπορούσε να αλλάξει το προφίλ της πόλης μας»

Τα δημοτικά ποδήλατα αποτέλεσαν αυτή τη φορά την αφορμή για την άσκηση κριτικής εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «Εμείς… η πόλη» προς τη διοίκηση του δήμου Κομοτηνής. Σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της παράταξης κ. Φελίνα Καζάκου τονίζει πως ενώ από τον Απρίλιο η διοίκηση του δήμου ενέκρινε ποσό για τη συντήρηση τους, αυτά ακόμη απουσιάζουν από τους χώρους στάθμευσής τους.
 
Παράλληλα η ίδια προτείνει «τον επανασχεδιασμό του τρόπου της λειτουργίας κα της ευαισθητοποίησης των πολιτών πριν δαπανηθούν χρήματα για ακόμη μια φορά, χωρίς σωστό προγραμματισμό» καθώς «η διοίκηση του Δήμου δεν κατάφερε να αναδείξει και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ευρεία χρήση των δημοτικών ποδηλάτων». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Το αυτοματοποιημένο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων εγκαινιάσθηκε και προτάθηκε  στου δημότες μας τον Οκτώβριο του 2013 από τη Διοίκηση Πετρίδη. Ένα πολλά υποσχόμενο έργο, το οποίο αποτελούσε συνέχεια της δημιουργίας και λειτουργίας του  ποδηλατοδρόμου, καθώς σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της πόλης, η χρήση των ποδηλάτων τόσο από τους φοιτητές και όσο και από τους συνδημότες μας θα προσέφερε ένα οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μετακίνησης.
  

Ένα έργο που διαφημίστηκε πολύ κατά την έναρξη του αλλά στη συνέχεια απαξιώθηκε καθώς δεν αναδείχθηκε η λειτουργικότητα του. 
 
Την ίδια στιγμή που σε άλλες πόλεις της χώρας μας (όπως τα Χανιά, την Καρδίτσα, τα Ιωάννινα, το Ρέθυμνο κλπ) τα κοινόχρηστα ποδήλατα αποτελούν δημοφιλή τρόπο μετακίνησης, στην πόλη μας, η διοίκηση του Δήμου δεν κατάφερε να αναδείξει και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ευρεία χρήση των δημοτικών ποδηλάτων καθώς ο σχεδιασμός, η τοποθέτηση των σταθμών αλλά και η πληροφόρηση- ενημέρωση  και  ευαισθητοποίηση των πολιτών για  τη χρήση αυτών ήταν ελλιπής.
 
Απόδειξη όλων το γεγονός ότι τα ποδήλατα δεν βρίσκονται πλέον στη θέση τους, κάποια  έχουν κλαπεί ενώ άλλα καταστραφεί.
  
Στις 11 Απριλίου 2018 η διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής πρότεινε και αποφάσισε την επαναλειτουργία αυτών και ενέκρινε το ποσό των 17.000 ευρώ για την συντήρηση αυτών, πρόταση που η παράταξη μας δεν ψήφισε καθώς το ποσό θεωρήθηκε πολύ μεγάλο. Αν και έχουν περάσει δυο μήνες τα ποδήλατα δεν έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους.
 

Αναμένουμε τις απαντήσεις της διοίκησης καθώς τα ποδήλατα απουσιάζουν από τους χώρους στάθμευσης πάνω από δέκα μήνες, ενώ πρόκειται για την ιδανική  περίοδο χρήσης.
 
Με το σκεπτικό ότι με την  ιδέα της χρήσης των κοινόχρηστων ποδηλάτων είμαστε απόλυτα σύμφωνοι προτείνουμε τον επανασχεδιασμό του τρόπου της λειτουργίας κα της ευαισθητοποίησης των πολιτών πριν δαπανηθούν χρήματα για ακόμη μια φορά, χωρίς σωστό προγραμματισμό. Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και καλές πρακτικές άλλων πόλεων της χώρας μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.