Τα «Βυζαντινα εσπερινα» σε μουσικη και στιχους Γιαννη Βουλτσιδη στην Αθηνα και σε Γερμανια, Λουξεμβουργο, Ολλανδια

Στην Αθήνα παρουσιάστηκαν ενταγμένα σε κύκλο εκδηλώσεων του Σίμου Παπαδόπουλου-Στην Ευρώπη θα παρουσιασθούν από τις 7 και έως τις 24 Φεβρουαρίου - Και επίσης ετοιμάζεται νέος κύκλος ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΝΤΑΣ»

«Βυζαντινά Εσπερινά» λέγεται η πρόσφατη μουσική δουλειά του Γιάννη Βουλτσίδη που μια μορφή της σε στίχους -μουσική Γιάννη Βουλτσίδη παρουσιάστηκε στον εξαίσιο πολυχώρο τέχνης «Αίτιον», κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης στην Αθήνα.
 
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, και σε συνδυασμό μ’ ένα κύκλο εκδηλώσεων τέχνης και λόγου, που επιμελείται και διοργανώνει σε τακτικά διαστήματα ο καθηγητής -θεατρολόγος κ. Σίμος Παπαδόπουλος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
 
Η ίδια δουλειά παρουσιάζεται από τις 7 μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2016 σε διάφορες χώρες τέχνης της Ευρώπης, σε Κολονία, Στουτγκάρδη, Φρανκφούρτη, Λουξεμβούργο και Ολλανδία.
 
«Η φρεγάδα του μάχιμου Ελληνικού – και δει Θρακιώτικου – πολιτισμού δεν σκουριάζει, χαζεύοντας άνευρα και άραχλα- μάτι ηλίθιου φάρου σε “λιμνάζοντα ύδατα”», ανέφερε για τη νέα του ευρωπαϊκή περιοδεία ο σκηνοθέτης και καραγκιοζοπαίχτης, ιδρυτής του Θρακικού Θεάτρου Σκιών Γιάννης Βουλτσίδης. 

Ο νέος κύκλος ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΝΤΑΣ»

Γιάννης Βουλτσίδης, «Κουβεντιάζοντας αντί μονολογώντας- ουσιαστικά δηλαδή αυτιστικά παραμιλώντας»
 
Συγχρόνως, όπως μας ανέφερε ο Γιάννης Βουλτσίδης, «Ο Μικρός Διάκοσμος» κάνει παραγωγή έναν νέο κύκλο ντοκιμαντέρ με γενικό τίτλο «Κουβεντιάζοντας».
 
Τη σκηνοθετική επιμέλεια της δουλειάς την έχει ο ίδιος, τη διεύθυνση παραγωγής ο Κομηνέας Τζανέτος – στέλεχος και του διεθνούς φεστιβάλ Ολυμπίας- και ο διευθυντής φωτογραφίας ο Γιάννης Κάσσης.
 
Ερωτώντας γιατί επέλεξε τον τίτλο «Κουβεντιάζοντας», ο κ.Βουλτσίδης μας εξήγησε ότι το κουβεντιάζοντας ετέθη αντί του «μονολογώντας- ουσιαστικά δηλαδή αυτιστικά παραμιλώντας-.
 
Στην Ελλάδα τον αντίπαλο μάθαμε μόνο να τον δυσφημούμε, μέσω σαθρών γενικοτήτων κι όχι να καθόμαστε στην αγορά να συζητήσουμε τις διαφωνίες μας και τις συμφωνίες μας με επιχειρήματα. Αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα, διότι ο κάθε χώρος, πολλές φορές και η κάθε «σημαίνουσα» προσωπικότητα, λειτουργεί σαν μαντρί με οπαδούς και τον γκουρού τους. 

Η πρώτη «κουβεντιαστή» συνάντηση με τον Φίλιππο Δρακονταειδή

Πρώτη συνάντηση ήταν αυτή με τον συγγραφέα – μεταφραστή κ. Φίλιππο Δρακονταειδή, του οποίου το ύφος το χαρακτηρίζει μια πυκνότητα άλλης εποχής -γιατί την δική μας την χαρακτηρίζει η φλυαρία-, πράγμα που όπως ισχυρίζεται κι ο ίδιος, “χρωστώ στην ενασχόλησή μου κύρια, με δύο σημαντικούς συγγραφείς τον Γκρασιάν που μετέφρασα τις «Ρήσεις» του και τον «Ήρωα» και στον Μονταίν, τα «Δοκίμιά» του.
 
Συγγραφείς άλλης εποχής, αλλά με μια πυκνότητα ζωής και λόγου αφάνταστη. Στην Ελλάδα δυστυχώς, δεν ανοιχθήκαμε στα ξένα γράμματα όσο θα’ πρεπε, και όπου έγινε αυτό, έγινε αποσπασματικά και χωρίς μέθοδο. Τον δέκατο όγδοο και δέκατο ένατο αιώνα πχ. τα Γαλλικά γράμματα δέσποζαν στον κόσμο, κι όμως οι μεταφράσεις αξιόλογων συγγραφέων, όπως του Σταντάλ, του Φλωμπέρ, του Προυστ, του Σατωμπριάν, δεν υπήρχαν διότι το αναγνωστικό κοινό μάλλον ή ήταν ελάχιστο ή ήξεραν Γαλλικά και διάβαζαν από το πρωτότυπο…”.
 
Οι κουβέντες συνεχίζονται, ξεκινώντας από το ειδικό, το τι κάνει το κάθε πρόσωπο, πώς και σε τι και με τι ξοδεύει τον χρόνο του και κατόπιν έρχονται και τα γενικά συμπεράσματα!
 
 Αυτό το ταξίδι συνομιλίας με διάφορες προσωπικότητες αλλά και χώρους μπήκε στο αυλάκι, και σιγά σιγά θα παρουσιάζονται – γιατί αυτή η σειρά θα μείνει ανοιχτή.».
 
Καλή τους επιτυχία!!!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.