Tα βουνα «ξαναπαιρνουν» γονεις και παιδια

Ορειβατικές διαδρομές από την ομάδα ΠαΙΖΩ-ΠοΡία του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής

Από την ίδρυσή του ο Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής δεν παρέμεινε μια κλειστή ομάδα ορειβατών, αλλά έκανε προσπάθειες να εντάξει στους κόλπους του νέα μέλη, να γνωρίσει την ορειβασία στο ευρύ κοινό και να μυήσει νέους ανθρώπους στον τρόπο ζωής του ορειβάτη, του λάτρη της φύσης και του βουνού.

Μία από τις πρώτες σημαντικές αυτές προσπάθειες ήταν το πρόγραμμα “Νέοι και Βουνό”, στο οποίο συμμετείχαν μαθητές γυμνασίου και λυκείου, που με τη συνοδεία των μελών του συλλόγου πραγματοποιούσαν ορειβατικές διαδρομές στο νομό μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Από το πρόγραμμα αυτό αναδείχθηκαν νέοι ορειβάτες με πάθος και θέληση οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν αναλάβει σήμερα τη συνέχιση του συλλόγου και την εκπλήρωση των στόχων του.

Στο πλαίσιο αυτού του ανοίγματος του συλλόγου στον κόσμο της πόλης που δείχνει ενδιαφέρον να δοκιμάσει την άθληση στο βουνό και όντας πολλά από τα μέλη νέοι γονείς με μικρά παιδιά άρχισε σιγά σιγά να γεννιέται η ιδέα υλοποίησης ενός προγράμματος που να απευθύνεται σε γονείς με μικρά παιδιά, ώστε να δοθεί η δυνατότητα τόσο στους γονείς όσο και στα μικρά παιδιά να έρθουν σε επαφή με το βουνό και η ιδέα της ορειβασίας να γίνει φιλική και προσιτή και σε αυτές τις πολύ νεαρές ηλικίες, αλλά και στους γονείς τους που μπορεί να τους φαίνεται αποτρεπτική ή τρομακτική ακόμη.

Το όνομα του προγράμματος ΠαΙζΩ-ΠοΡίΑ δόθηκε για να φανερώσει το συνδυασμό της άθλησης με το παιχνίδι στη φύση.

Η πρώτη απόπειρα ξεκίνησε το 2015 με πεζοπορία στα στενά του Νέστου Ποταμού και με πρωτοφανή ανταπόκριση. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος επέλεξαν διαδρομές χαμηλού βαθμού δυσκολίας, αισθητικού κάλλους και ιστορικού ή περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, τις συνδύασαν με πικ-νικ, παιχνίδι και ξενάγηση και προσέλκυσαν τις οικογένειες στο βουνό. Για το 2018 αποφασίστηκε πλέον η ένταξη του προγράμματος ΠαΙζΩ-ΠοΡίΑ στο κανονικό πρόγραμμα του συλλόγου, ώστε να πραγματοποιούνται ενιαίες εξορμήσεις της ορειβατικής ομάδας με την ομάδα των παιδιών και των γονέων τους σε διαδρομές με τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στο πρόγραμμα και ενδείκνυνται για αρχαρίους και παιδιά. 

Πρώτη διαδρομή στο δασάκι της Νυμφαίας

Έτσι η αρχή θα γίνει αύριο με πρώτο προορισμό το δασάκι της Νυμφαίας. Η διαδρομή θα εκκινήσει από το τουριστικό περίπτερο και θα διακρέσει περίπου δύο ώρες.
Οι διοργανωτές συμβουλεύουν τους επίδοξους συμμετέχοντες να είναι ντυμένοι με ζεστά ελαφριά ρούχα (ισοθερμικά εσώρουχα, φλις, ελαφρύ αδιάβροχο μπουφάν, γάντια, σκούφος), να προτιμήσουν ορειβατικά αρβύλα ή τρακτερωτά αθλητικά παπούτσια και να έχουν σε ένα σακίδιο πλάτης μια αλλαξιά ρούχα, κολατσιό και νερό. 

Δε χρειάζεται δήλωση συμμετοχής. 

Info
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για πληροφορίες και υποβολές αιτήσεων με τους υπευθύνους κκ. Χριστίνα Σόφτα και Γεώργιο Πετροσιάν στα τηλέφωνα 6981994810 και 6979666298.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.