Τα συγχρονα προβληματα του Ποινικου Δικαιου

Συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της διημερίδας που διοργάνωσε ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Το ενδιαφέρον της Πανεπιστημιακής Νομικής Κοινότητας της χώρας μας το διήμερο 4 και 5 Δεκεμβρίου ήταν στραμμένο στην Κομοτηνή.
 
Αφορμή στάθηκε η διημερίδα που διοργάνωσε ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα  «Σύγχρονα Προβλήματα του Ποινικού Δικαίου» στη μνήμη του Ομότιμου Καθηγητή Κώστα Κωνσταντινίδη, «εκλεκτού» στελέχους της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, ειδική μνεία στον οποίον έγινε στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.
 
Η διημερίδα, η οποία διοργανώθηκε με την υποστήριξη των Εκδόσεων «Σάκκουλας», του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης αλλά και της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΔΠΘ, αποτέλεσε σημείο συνάντησης εκπροσώπων του συνόλου των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στα οποία διδάσκεται ελληνικό ποινικό δίκαιο, καθώς οι καλεσμένοι εισηγητές προέρχονταν από τις τρεις Νομικές Σχολές της χώρας μας, καθώς και Νομικών Σχολών της Κύπρου.
 
Το γεγονός αυτό υπογράμμισε κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Διευθυντής του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του ΔΠΘ κ.Στέφανος Παύλου , καθώς επίσης και ο κ. Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης, καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, οι οποίοι σήμαναν και την έναρξη των εργασιών της διημερίδας.

 

Κωνσταντίνος Κοσμάτος
«Στόχος των νέων διατάξεων που προωθεί το υπουργείο η δημιουργία μίας αντιρατσιστικής κουλτούρας»

 
Ανάμεσα στους «εκλεκτούς» καλεσμένους που έδωσαν το «παρών»  ήταν και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και λέκτορας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, κ.Κωνσταντίνος Κοσμάτος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην εναρκτήρια εκδήλωση, επισημαίνοντας πως ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης πρωτοπορούσε πάντα στις επιστημονικές εκδηλώσεις του χώρου.
 
Ο ίδιος στάθηκε και στη θεματολογία της διημερίδας τονίζοντας πως «περιμένουμε με ανυπομονησία τα όσα σημαντικά θα αναδειχθούν κατά τη διάρκεια του διημέρου ώστε να τα λάβουμε υπόψη μας σε επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες στο υπουργείο».
 
Ο κ. Κοσμάτος έθεσε ως βασικό στόχο του υπουργείου Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο που κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα και αφορά στο σύμφωνο συμβίωσης αλλά και μία σειρά άλλων διατάξεων που αφορούν σε ρατσιστικά εγκλήματα, διατάξεις ανηλίκων καθώς και κάποιες διατάξεις που αφορούν γενικότερα τη δικαιοσύνη και έχουν επείγοντα χαρακτήρα και οι οποίες σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου «να συντείνουν στη δημιουργία μίας αντιρατσιστικής κουλτούρας, με την βαρύτερη τιμώρηση σε περίπτωση επιλογής ρατσιστικών χαρακτηριστικών και σε επίπεδο προσβολής της αξιοπρέπειας και τιμής του ανθρώπου». 
 
Παράλληλα όπως εξήγησε δουλεύουν οι επιτροπές του ποινικού κώδικα, του κώδικα ποινικής δικονομίας και του σωφρονιστικού κώδικα, με στόχο «στα μέσα της επόμενης χρονιάς να έχουμε τον καρπό στο σύνολο όλων αυτών των νομοθετημάτων προκειμένου να δώσουν μία νέα πνοή  στο ισχύον ποινικό σύστημα της χώρας».
 

Αθανάσιος Καραμπίνης
«Σε μια εποχή που αλλάζει γρήγορα οι νόμοι θα πρέπει να συμβαδίσουν»
 

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ο οποίος επεσήμανε πως «σε μία εποχή που αλλάζει τόσο γρήγορα οι Νόμοι θα πρέπει να συμβαδίσουν».
 
Να σημειωθεί τέλος ότι μεταξύ άλλων στο κοινό βρέθηκαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής κ. Νότης Χαραλαμπίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ.Οντέρ Μουμίν, καθώς και καθηγητές και αρκετοί φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, οι οποίοι ενημερώθηκαν γύρω από τα σύγχρονα προβλήματα του ποινικού δικαίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.