Τα παραδοξα του Καλλικρατη και οχι μονο…

Κανένας δήμος της Ροδόπης δεν επωφελείται από την ευνοϊκή ρύθμιση της απόφασης για το επίδομα θέρμανσης περί αναβάθμισης ζώνης

Στη ζώνη Β παραμένει και φέτος η Ροδόπη για τον υπολογισμό του ύψους του επιδόματος θέρμανσης που λαμβάνουν οι δικαιούχοι, σύμφωνα με την απόφαση για το επίδομα θέρμανσης που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου.
 
Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, η χώρα χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες, με την ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό και την ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κύρια κατοικία να αλλάζει ανάλογα με τη ζώνη.
 
Για παράδειγμα στην Α Ζώνη η Ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό ανέρχεται σε 25 λίτρα, στη Β Ζώνη σε 15 λίτρα, στη Γ Ζώνη σε 8 λίτρα και στη Δ ζώνη σε 5 λίτρα.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος στην απόφαση προβλέπεται πως οι Δήμοι που κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν.3852/2010 ορίζονται ως «ορεινοί», εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη ζώνη από αυτήν στην οποία εντάσσεται ο Νομός στον οποίο ανήκουν. Αυτό όμως δεν επηρεάζει τη Ροδόπη, μιας και κανένας από τους Δήμους της δεν έχει χαρακτηριστεί από τον «Καλλικράτη» ορεινός, με αποτέλεσμα να μένουν όλοι στη Ζώνη στην οποία βρίσκεται η Περιφερειακή Ενότητα στην οποία ανήκουν.
 
Το ίδιο ισχύει για όλους τους Δήμους της Περιφέρειας ΑΜΘ, μιας και οι μόνοι που θεωρούνται ορεινοί είναι οι Δήμοι Κάτω Νευροκοπίου και Παρανεστίου, που όμως επειδή ανήκουν στην ΠΕ Δράμας βρίσκονται ήδη στην ανώτατη Ζώνη.
 
 

Από την Β στην Α Ζώνη ο Έβρος

 
 
Στη Ζώνη Α βρίσκονται φέτος όλοι οι Δήμοι του Έβρου, που στην απόφαση αναβαθμίζεται στην Α Ζώνη, συναντώντας τη Δράμα η οποία από την πρώτη στιγμή βρισκόταν σε αυτή.
 
Αυτό σημαίνει πως για τους κατοίκους του Έβρου σχεδόν διπλασιάζεται η ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης που επιδοτείται, με την ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου ανά τετραγωνικό μέτρο αυξάνεται από το 15 στα 25 λίτρα για την κύρια κατοικία και η συνολική ανώτατη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ανά κύρια κατοικία αυξάνεται από τα 1200 λίτρα στα 2000 λίτρα για τον άγαμο και στα 2500 λίτρα από 1500 λίτρα για τον έγγαμο.
 
Παρόλο που η απόφαση, όπως είναι φυσικό, δεν αιτιολογεί τους λόγους για τους οποίους οι Περιφερειακές ενότητες κατατάσσονται στις διάφορες ζώνες, κάποια στοιχεία μπορούμε να βρούμε στις ανακοινώσεις των βουλευτών του για το θέμα.
 
Συγκεκριμένα με την ανακοίνωση της απόφασης για το επίδομα θέρμανσης, η βουλευτής Έβρου κ. Νατάσα Γκαρά  εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει πως αποκαταστάθηκε άλλη μία αδικία για τον Έβρο, και μεταξύ άλλων τονίζει πως «Αναδεικνύοντας την παράλογη απόφαση ένταξης του Έβρου στη Β’ κλιματική ζώνη, και χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα επιχειρήματα, απευθυνόμενοι με μεθοδικότητα σε μία Κυβέρνηση που αφουγκράζεται τις τοπικές κοινωνίες, που δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, αλλά και τη δέσμευσή της να άρει σιγά – σιγά τις αδικίες, είχαμε πολύ θετικά αποτελέσματα».
 

Στη Ζώνη Β Ροδόπη, Ξάνθη και Καβάλα

 
Αντίθετα στη Ζώνη Β παραμένουν η Ροδόπη, η Ξάνθη και η Καβάλα κάτι που σημαίνει πως  η ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου ανά τετραγωνικό μέτρο παραμένει στα 15 λίτρα για την κύρια κατοικία και η συνολική ανώτατη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ανά κύρια κατοικία στα 1200 λίτρα για τον άγαμο και στα 1500 λίτρα για τον έγγαμο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.