Τα παιδια των αποδημων Ελληνων οι καλυτεροι πρεσβευτες μας στις πατριδες τους

Ο Δημοτικός Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης (ΔΟΝΑ), η Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής Ανάπτυξης (ΔΕΤΑΚΟΜ) και το Κέντρο Λαϊκών Δρωμένων του Δήμου Κομοτηνής, συμμετέχοντας και φέτος ως φορείς υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Οργάνωση Επισκέψεων παιδιών και νέων Αποδήμων στην Ελλάδα για το 2002», σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών Δημοσίας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και την Ε.Ε.Τ.Α.Α.Ε. είχαν προσκαλέσει στην περιοχή μας παιδιά αποδήμων Ελλήνων από την Βουλγαρία και από την Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος του ΔΟΝΑ Κομοτηνής κ. Κούλης Ταξιλδάρης σε επικοινωνία του με τον ΠτΘ ανέφερε τα παρακάτω για το πρόγραμμα φιλοξενίας των παιδικών στις κατασκηνώσεις της Πανδρόσου.

«Φέτος το καλοκαίρι προγραμματίσαμε 3 περιόδους. Η πρώτη περίοδος για διάστημα 20 ημερών, αφορούσε 40 παιδιά απόδημων Ελλήνων από τη Βουλγαρία και από την Ουκρανία, τα οποία φιλοξενήθηκαν στις κατασκηνώσεις Πανδρόσου από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου μέχρι το Σάββατο 10 Αυγούστου.

Είναι το πρόγραμμα της Γ.Γ.Α.Ε. που υλοποιείται σε συνεργασία με τους δήμους, στο οποίο για δεύτερη χρονιά συμμετέχουμε κι εμείς, καθώς επίσης και σε συνεργασία με τη ΔΕΤΑΚΟΜ, στην οποία ανήκουν οι εγκαταστάσεις και με το Κέντρο Λαϊκών Δρωμένων που είχε την ευθύνη για το πολιτιστικό κομμάτι
». Ο κ. Ταξιλδάρης υπογράμμισε επίσης ότι τα παιδιά των απόδημων Ελλήνων, που φιλοξενήθηκαν στις κατασκηνώσεις Πανδρόσου, «έμειναν ενθουσιασμένα, γνώρισαν τη Θράκη, την Κομοτηνή, έμαθαν ορισμένα ελληνικά, έμαθαν ελληνικούς χορούς.

Νομίζω ότι θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας, γυρνώντας πίσω στην πατρίδα τους
».

Όσον αφορά στο δεύτερο δεκαήμερο πρόγραμμα, το οποίο αφορά στα παιδιά του Δήμου Κομοτηνής, σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Ταξιλδάρη, «σ΄ αυτή τη φάση φιλοξενούνται 30 παιδιά, τα οποία θα βρίσκονται στην κατασκήνωση για 3 μέρες ακόμη. Από τις 22 έως 31 Αυγούστου θα τρέξει το τελευταίο δεκαήμερο, πάλι για τα παιδιά του Δήμου μας. Αυτό το πρόγραμμα έχει, κατά κάποιον τρόπο, μια κατεύθυνση αθλητικού περιεχομένου. Μαζί με τους εξειδικευμένους γυμναστές έχουμε οργανώσει ένα πολύ καλό πρόγραμμα γνωριμίας των παιδιών με αθλήματα και άσκηση, μια και οι εγκαταστάσεις μας στην Πάνδροσο διαθέτουν μια πισίνα 15 μέτρων, γήπεδα τένις, μπάσκετ, βόλεϊ, καθώς και γήπεδο mini football 5Χ5, που τελειοποιείται τώρα. Δηλαδή, έχουμε πολύ καλές εγκαταστάσεις από αθλητικής πλευράς, ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί ένα πολύ καλό πρόγραμμα για παιδιά μέχρι τον αριθμό των 50».

Τα παιδιά σιτίζονται με φαγητό από το Τουριστικό Περίπτερο Νυμφαίας, το οποίο είναι καλής ποιότητας, σύμφωνα με την εμπειρία από την περσινή χρονιά.

Για όσους ενδιαφέρονται ο κ. Ταξιλδάρης ανέφερε ενημερωτικά ότι υπάρχουν ακόμα αρκετές θέσεις για το τελευταίο δεκαήμερο. Η χρηματική συμμετοχή για το 10ήμερο ανέρχεται στα 100 ευρώ. Σ΄ αυτό το πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν παιδιά ηλικίας από 9 έως 13 ετών. Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλ. 0531070581, στα γραφεία του ΔΟΝΑ, Κούλογλου 4 (διαγώνια πίσω από το μάρκετ του Γανίτη στον πεζόδρομο της Βενιζέλου).



«Είναι μια πολύ καλή εμπειρία για να συνηθίσουν τα παιδιά σ΄ ένα τέτοιο περιβάλλον. Είναι απαραίτητο για τη διαπαιδαγώγησή τους
», τόνισε με έμφαση ο κ. Ταξιλδάρης.

«Από την 1η Σεπτέμβρη θα εξυπηρετηθούν κάποιες ομάδες που θα βρεθούν στην Κομοτηνή για πολιτιστικούς και αθλητικούς λόγους. Από την ερχόμενη περίοδο λογαριάζουμε αυτά τα προγράμματα να ξεκινήσουν στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Φέτος δεν το καταφέραμε, γιατί δεν ήταν εύκολο να περατωθούν το γήπεδο και η πισίνα πριν από το τέλος του Ιουνίου», σημείωσε ο κ. Ταξιλδάρης, εκτιμώντας πως από φορά σε φορά γίνονται καλύτεροι και οι υπηρεσίες που παρέχουν είναι πιο ολοκληρωμένες και πιο σωστές, επειδή υπάρχει εμπειρία από αρκετούς συναδέλφους που βρίσκονται στο χώρο του ΤΕΦΑΑ, οι οποίοι έχουν προϋπηρεσία σε οργανωμένες κατασκηνώσεις.

«Υπάρχει η τεχνογνωσία και μπορούμε να τρέξουμε ακόμα περισσότερα προγράμματα, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε να γίνει κατανοητό στον κόσμο πως πρέπει αρκετά νωρίς να δίνει στα παιδιά του τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα, να μάθουν να λειτουργούν στην ομάδα, να «αποφύγουν», κατά κάποιον τρόπο, την ευθύνη των γονιών τους, σ΄ ένα περιβάλλον το οποίο είναι προγραμματισμένο με τις αρχές της σύγχρονης παιδαγωγικής, ώστε να προσαρμόζονται τα παιδιά στο αύριο και να μείνουν ελεύθερα».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.