Τα παιδια της Κομοτηνης οικειωνονται το βιβλιο

Ξεκίνησαν οι δράσεις βιβλιοφιλίας και αναγνωστικών εμψυχώσεων στη βιβλιοθήκη Κομοτηνής

Με τα παιδιά του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής ξεκίνησαν τη Δευτέρα 6 Μαρτίου οι δράσεις βιβλιοφιλίας και αναγνωστικών εμψυχώσεων που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Κοινωνικών Πολιτικών και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε μέρα μέχρι τις 7 Απριλίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
 
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, η ομάδα του Τμήματος Φιλολογίας, με συντονίστρια την πρόεδρο, κ. Ζωή Γαβριηλίδου, και την Υπεύθυνη Πρακτικής Άσκησης  κ. Ειρήνη Κορρέ, καθώς και φοιτητές του τμήματος, κάποιοι από τους οποίους κάνουν την πρακτική τους στη βιβλιοθήκη, θα επικεντρωθεί σε  δραστηριότητες που αποσκοπούν στην προώθηση της ανάγνωσης, την παρακίνηση  στο διάβασμα, καθώς και  στην  πιο άμεση  επαφή με το βιβλίο, απευθυνόμενοι κυρίως στις μικρότερες ηλικίες
 
 

Νίκος Σωτηρακόπουλος «Για να αγαπήσεις κάτι, όπως το βιβλίο, θα πρέπει να το γνωρίζεις» 

Η συνεργασία αυτή αποτελεί συνέχεια της πολύ καλής συνεργασίας που έχει ο Δήμος Κομοτηνής με το ΔΠΘ, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Πολιτικών κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, αναφέροντας πως σε αυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλά σχολεία και νηπιαγωγεία, με στόχο να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το βιβλίο, εκτός μαθήματος.
 
«Για να αγαπήσεις κάτι, όπως το βιβλίο, θα πρέπει να το γνωρίζεις. Όταν κάποιος φέρει το παιδί σε επαφή με έναν όμορφο τρόπο σαν παιχνίδι με το βιβλίο, τότε το παιδί αγαπάει το βιβλίο, το διαβάζει και πλουτίζει την φαντασία, τα συναισθήματά, τη σκέψη αλλά και το λεξιλόγιό του» σημείωσε ο κ. Σωτηρακόπουλος, τονίζοντας πως μέσα από το βιβλίο τα παιδιά αποφεύγουν και την πενία των λέξεων, αλλά και τη μοναξιά.
 
Με την ευκαιρία, ο κ. Σωτηρακόπουλος υπενθύμισε πως πρόσφατα εγκρίθηκε η αγορά καινούριων βιβλίων, περίπου 260 λογοτεχνικών και 220 παιδικής λογοτεχνίας για τη δημοτική βιβλιοθήκη, πράγμα που αποδεικνύει, σύμφωνα με τον ίδιο, την έμπρακτη στήριξη της δημοτικής βιβλιοθήκης αλλά και τη συνεχή προσπάθεια για τακτική ανανέωση του καταλόγου της βιβλιοθήκης ώστε να μπορούν να έρχονται οι συμπολίτες μας και τα παιδιά για να διαβάσουν. 

Ζωή Γαβριηλίδου «Οι εμψυχώσεις που θα κάνουμε έχουν σαν στόχο να χαλαρώσουν τα παιδιά και να απολαύσουν την ανάγνωση και να γνωρίσουν βιβλία» 

Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει από το 2012, τόνισε η πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Ζωή Γαβριηλίδου, όταν μια εθελοντική ομάδα που είχαν τότε στο ΔΠΘ μίλησε με τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης για να πραγματοποιήσουν αυτές τις δράσεις εμψύχωσης.
 

Η βιβλιοθήκη αρχικά, και ο Δήμος στη συνέχεια, ξεκίνησαν αυτές τις αναγνωστικές εμψυχώσεις, με στόχο τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο. «Τα παιδιά δεν αγαπούν το βιβλίο γιατί το μυαλό τους το έχουν συνδέσει με το σχολείο. Αυτό το στόχο έχουν και οι εμψυχώσεις που θα κάνουμε, να χαλαρώσουν τα παιδιά και να απολαύσουν την ανάγνωση και να γνωρίσουν βιβλία».
 
Για να το πετύχουν αυτό βοηθούνται από τους φοιτητές τους που κάνουν πρακτική άσκηση στη βιβλιοθήκη σε δύο πόλους, στις εμψυχώσεις και στη διοικητική υποστήριξη, και με αυτό τον τρόπο βοηθούν στην φιλαναγνωσία και καλλιεργούν τον εθελοντισμό, ανοίγοντας το Τμήμα στην κοινωνία της Κομοτηνής. 

Μαρία Αποστολοπούλου «Ακόμα και σε μια τέτοια δύσκολη εποχή μπορείς να έχεις πρόσβαση σε πολλά βιβλία» 

«Αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία η πρακτική άσκηση στη δημοτική βιβλιοθήκη», σημείωσε η φοιτήτρια κ. Μαρία Αποστολοπούλου, γιατί αν ανήκουν στις αναγνωστικές εμψυχώσεις αποκτούν μια πρώτη γεύση από την παιδαγωγική, ενώ αν ανήκουν στο διοικητικό τμήμα γνωρίζουν από κοντά τη βιβλιοθήκη, και κατατοπίζονται τόσο ως προ τα βιβλία και τα λεξικά ή και το δανειστικό πρόγραμμα της βιβλιοθήκης.
 
«Σε προσωπικό επίπεδο μου άνοιξε πολλούς ορίζοντες αλλά το σημαντικότερο είναι πως ανοίγει και ορίζοντες στα παιδιά, μιας και ακόμα και σε μια τέτοια δύσκολη εποχή τους εξοικειώνει με το βιβλίο και τους υπενθυμίζει πως μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πολλά βιβλία μέσω της βιβλιοθήκης» σημείωσε χαρακτηριστικά η ίδια.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.