«Τα παιδια τα φερνει ο πελαργος» στην κεντρικη σκηνη

Στο στούντιο του ΠτΘ, στην εκπομπή «Βομβιστές Δυτικών Προαστίων» βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Γιώργος Ναβροζίδης και Δημήτρης Παπασταμάτης συζητώντας για το «Όνειρο του Σκιάχτρου» και την ανταπόκρισή του στα μικρά παιδιά, όπως και για τα σχέδιά τους για το θέατρο. Στη χειμερινή σαιζόν επέλεξαν το έργο των Ρέππα – Παπαθανασίου «Τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός και το καλοκαίρι προγραμματίζουν ν’ ανεβάσουν τη «Λοκαντιέρα» του Γκολντόνι, παραγωγές με τις οποίες θα περιοδεύσουν σε πόλεις της περιφέρειας ΑΜ-Θ, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του θεάτρου.

Ο κ. Ναβροζίδης έμεινε εντυπωσιασμένος από την ανταπόκριση των σχολείων της Κομοτηνής και της περιφέρειας στην παράσταση που στηρίζεται στο εξαιρετικό κείμενο του Ευγένιου Τριβιζά. «Παρακολούθησα μερικές παραστάσεις μαζί με τα παιδιά και διαπίστωσα ότι το απολαμβάνουν και μάλιστα χρησιμοποιούν εκφράσεις των ηθοποιών. Ήταν μια παράσταση μέσα από την οποία βγήκαν μηνύματα, όπως είναι η φιλία, η ελευθερία. Θέλω να πιστεύω ότι οι δάσκαλοι που την παρακολούθησαν, παίρνοντας αφορμή από κάποια συγκεκριμένα σημεία της παράστασης, θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε συζήτηση μέσα στην τάξη και ν’ αξιοποιήσουν τις ιδέες που περνάει η παράσταση».

Οι παραστάσεις για τα σχολεία θα δοθούν μέχρι τα μέσα Μάρτη και θ’ ακολουθήσει μια μικρή περιοδεία στην περιφέρεια, σύμφωνα και με την προγραμματική σύμβαση του ΔΗΠΕΘΕ με το υπουργείο Πολιτισμού.

Στη συνέντευξη τύπου που είχαν δώσει –για την παραγωγή της παιδικής σκηνής- είχαν μεταφέρει την επιθυμία τους να συνεργαστούν με άλλα ΔΗΠΕΘΕ. Ο κ. Ναβροζίδης είχε πει ότι ο ίδιος και το διοικητικό συμβούλιο βρίσκονται σε φάση ανίχνευσης και διαλόγου. «Επιδιώκουμε να βρούμε τους δρόμους για την επέκταση των δραστηριοτήτων του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Σκεφτόμαστε να έρθουμε σε επαφή με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με άλλα ΔΗΠΕΘΕ, ν’ ανταλλάξουμε απόψεις με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές, να διαπιστώσουμε πώς σκέφτονται και ποια είναι τα σχέδιά τους. Τα ΔΗΠΕΘΕ είναι πολλά και θα πρέπει να δούμε και την ποιότητα της προσφοράς τους».

Θέατρο και εκπαίδευση

Ο Δημήτρης Παπασταμάτης θέλησε να τονίσει ότι ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ είναι αναγκαίο να συνεχίσει να υπάρχει. «Έχει προσφέρει, με όλες του τις παραλείψεις και τις αδυναμίες, πάρα πολλά. Τα ΔΗΠΕΘΕ υπήρχαν στον ευρωπαϊκό χώρο αμέσως μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε μια ισοπεδωμένη Γερμανία αρχίζει και δημιουργείται ο θεσμός, όπως και στο Βέλγιο και στη Γαλλία που είχε χρόνια παράδοσης και πριν από τον πόλεμο. Τα ΔΗΠΕΘΕ κατάφεραν κι ανέβασαν τον πήχη και στους πολίτες της περιφέρειας. Το ζήτημα είναι ότι τα ΔΗΠΕΘΕ οφείλουν να συμβάλουν στο ανέβασμα της ποιότητας του πολιτισμού στην περιφέρεια, να κάνουν καλές θεατρικές παραστάσεις ή να βοηθούν αυτούς που ασχολούνται με το θέατρο – οποιαδήποτε ερασιτεχνική μορφή κι αν έχουν – ν’ αντιλαμβάνονται το θέατρο. Οι σχέσεις που οικοδομούνται μέσα από μια θεατρική παράσταση είναι τελείως διαφορετικές από αυτές που δημιουργούνται σε μια διογκωμένη οθόνη». Ο κ. Παπασταμάτης, προσεγγίζοντας το ρόλο του θεάτρου στην εκπαίδευση και στις δυνατότητες που δίνονται στους εκπαιδευτικούς να επικοινωνήσουν με τρόπο διαφορετικό με τους μαθητές, είπε. «Βλέποντας καλές θεατρικές παραστάσεις, οι εκπαιδευτικοί μπορούν όπου συγκροτούν θεατρικές παραστάσεις, αυτές να τις στηρίζουν στη γλώσσα του σώματος του ηθοποιού, στη γλώσσα του θεάτρου κι όχι της τηλεοπτικής εικόνας».

Ο κ. Ναβροζίδης
θεωρεί μεγάλο πλεονέκτημα την παρουσία 10.000 και πλέον φοιτητών στην πόλη, οι οποίοι αντιμετωπίζονται και ως κοινό και ως μέλη ερασιτεχνικής ομάδας. «Θέλουμε το θέατρο να λειτουργεί σαν εργαστήρι πολιτισμού και να έχουμε σε καθημερινή βάση μέσα στο θέατρο φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς, απλούς πολίτες. Μέρα με τη μέρα διαπιστώνω ότι όλοι έχουν ανεπτυγμένη την επιθυμία ν’ ασχοληθούν με το θέατρο. Με σταματούν άτομα στο δρόμο και μου εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους να έρθουν στο θέατρο. Είμαστε και θα είμαστε κοντά στις προσπάθειες συλλόγων, αλλά και ανθρώπων που ενδιαφέρονται, στο βαθμό που δεν κωλύεται το κυρίως έργο μας που είναι το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων, σύμφωνα με τις συμβατικές μας υποχρεώσεις».

Ο κ. Παπασταμάτης σημείωσε ότι οι ερασιτεχνικές παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ φροντίζουν να έχουν επαγγελματικές προδιαγραφές, ενώ πρόσθεσε ότι τους ενδιαφέρει να προσεγγίσουν τη νεολαία στα στέκια της και θύμισε παραστάσεις που είχαν ανεβάσει στο παρελθόν σε μπαράκια της πόλης με πολύ μεγάλη επιτυχία και απήχηση στο κοινό.

Σχέδια – προγραμματισμός

Ο κ. Ναβροζίδης μίλησε για τις δυο επόμενες παραγωγές που σχεδιάζουν. «Στην κεντρική σκηνή θ’ ανεβάσουμε το έργο των Ρέππα – Παπαθανασίου «Τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός», μια κωμωδία που ανεβαίνει εδώ και 2- 3 χρόνια στην Αθήνα με επιτυχία. Αφού διερευνήσαμε με τον κ. Παπασταμάτη πώς θ’ αναβαθμίσουμε τη χειμερινή περίοδο καταλήξαμε στο συγκεκριμένο έργο. Το καλοκαίρι θ’ ανεβάσουμε τη «Λοκαντιέρα» του Γκολντόνι και μ’ αυτές τις δυο παραγωγές το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής θα βγει και προς την περιφέρεια και πιστεύουμε πως θα έχουμε επιτυχία».

Ο κ. Παπασταμάτης
εξήγησε ότι βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης συντελεστών για τις δύο παραγωγές, αρχής γενομένης από σκηνοθέτη. «Το έργο των Ρέππα – Παπαθανασίου θ’ ανέβει για τα Ελευθέρια Θράκης και θα κάνουμε αισθητή την παρουσία μας στις εκδηλώσεις». Θύμισε την πολύ πετυχημένη συνεργασία που είχαν πέρυσι με τη ΔΕΠΑΚ στο αφιέρωμα για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη που έλαβε χώρα στην Πολιτιστική Κίνηση με την πολύτιμη αρωγή της Βυζαντινής Χορωδίας του Δήμου Κομοτηνής. «Με τη Βυζαντινή Χορωδία θα επαναλάβουμε τη συνεργασία κι έχουμε ήδη συζητήσει με τον αρχιχορωδό, τον κ. Σαλαμάνη για να παρουσιάσουμε το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο την περίοδο του Πάσχα».

Ο κ. Ναβροζίδης αναφέρθηκε και σ’ ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα που θα πραγματοποιήσουν σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και μαθητές της Β/ θμιας Εκπαίδευσης. «Το αντικείμενο του προγράμματος είναι η διαφορετικότητα των μαθητών. Θα διοργανωθεί μια ημερίδα με προσκεκλημένους καθηγητές πανεπιστημίου από την Αθήνα και ειδικούς για το θέμα, οι οποίοι θα συνομιλήσουν με τους εκπαιδευτικούς. Η συγκεκριμένη ομάδα θα μπει στις σχολικές αίθουσες, θα υλοποιηθούν 20 με 25 συναντήσεις στο θέατρο ή στην τάξη, με τη συμμετοχή ομάδας μαθητών – εκπαιδευτικών – ηθοποιών και θεατρολόγων».

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μια εβδομάδα πριν το Πάσχα και θα ολοκληρωθεί μια εβδομάδα μετά.

Οικονομικά και ΔΗΠΕΘΕ

Ο κ. Ναβροζίδης εξήγησε ότι ο όλος προγραμματισμός των δράσεων στηρίζεται στις οικονομικές δυνατότητες που έχουν και σύμφωνα με τη σύμβαση που υπάρχει ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο Κομοτηνής και το ΔΗΠΕΘΕ. «Έχουμε σκέψεις και μεγαλόπνοα σχέδια που θέλουμε να υλοποιήσουμε. Λόγω πολιτικών συγκυριών, καθώς έχουμε στο νομό μας έναν υφυπουργό, τον κ. Στυλιανίδη και σύμφωνα με την εκφρασμένη ευαισθησία και στήριξη του δημάρχου κ. Κοτσάκη θα μπορέσουμε ν’ απευθυνθούμε προς το κέντρο για ν’ αντλήσουμε περισσότερα έσοδα για την καλύτερη πορεία του ΔΗΠΕΘΕ. Σε μια συζήτηση που έκανα με τον κ. υφυπουργό υπήρξε η σκέψη ν’ ανεβάσουμε την επόμενη χρονιά μια παραγωγή μεταξύ χωρών της Βαλκανικής και Παρευξεινίων. Θα εξετάσουμε μέσα από ποια προγράμματα μπορούν να εξευρεθούν χρήματα για να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας.

Τη δεδομένη περίοδο θα κινηθούμε σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που διαθέτουμε. Ο κ. Κοτσάκης μας δήλωσε ότι θα είναι κοντά μας και θα συνδράμει».

Ο κ. Παπασταμάτης
μετέφερε από την πλευρά του ότι θα επιδιώξουν τη διεύρυνση των εσόδων του ΔΗΠΕΘΕ.

Ο κ. Ναβροζίδης σημείωσε ότι θα επιδιώξουν την παρουσία του ΔΗΠΕΘΕ στο Φεστιβάλ Μαρώνειας που θα λάβει χώρα το καλοκαίρι.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.