Τα ονειρα του Αγιου Φανουριου

Ο Άγιος Φανούριος γιορτάζει στις 27 Αυγούστου και συνδέεται στη λαϊκή παράδοση με το φανέρωμα κλεμμένων ζώων και χαμένων πραγμάτων. Πίστευαν ότι φέρνει τύχη και φανερώνει το δρόμο τον καλό. Όποιος ήταν τυχερός του έλεγαν ότι «του φέγγει ο Άγιος Φανούριος». Στις εικόνες παριστάνεται να κρατά ένα αναμμένο κερί στο χέρι. Στη λαϊκή παράδοση θεωρείται ευεργέτης απολεσθέντων αντικειμένων ή ενός καλού γαμπρού για τις ανύπαντρες κοπέλες. Οι κοπέλες περιμένουν το βράδυ της παραμονής της γιορτής για να βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους φανουρόπιτα και να ονειρευτούν ποιον θα παντρευτούν. Στη Σάλπη του δήμου Ιάσμου γιορτάστηκε ο Άγιος Φανούριος και διοργανώθηκε μεγάλο γλέντι με την αρωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Σάλπης- Γλυκονερίου.

Η φανουρόπιτα

Η φανουρόπιτα είναι το γλυκό για τον Άγιο Φανούριο, το οποίο παρασκευάζεται με 7 ή 9 υλικά. Η συνταγή που δίνουμε απαντάται στη Θράκη συχνά: μία φλιτζάνα καλαμποκέλαιο, μία φλιτζάνα χυμό πορτοκαλιού, μια φλιτζάνα σταχτόνερο ή ακόμη μία χυμό πορτοκαλιού, μιάμιση φλιτζάνα ζάχαρη, 1 μπέικιν πάουντερ, μισή κουταλιά κανέλα, μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο και λίγη σόδα φαγητού. Προαιρετικά προσθέτουμε μία φλιτζάνα καρύδια, τα οποία τα αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ και ψήνουμε το μίγμα σε ταψί που έχουμε αλείψει με λάδι.

Η ιστορία του Αγίου Φανουρίου

Η Σάλπη από το 1993 έχει το παρεκκλήσι του Αγίου Φανουρίου, το πρώτο στη Ροδόπη. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Αθανάσιο, αλλά ο Άγιος Φανούριος συγκεντρώνει στη γιορτή του πολύ κόσμο. Ο πάτερ Γιάννης Τσαπακίδης μιλά στον ΠτΘ για την ιστορία του Αγίου Φανουρίου. «Ο μητροπολίτης Ρόδου, Νείλος το 1.400 μ.Χ. βρήκε ένα ναό στη Ρόδο με τη βοήθεια του Αγίου Φανουρίου. Από τότε άρχισε να συνδέεται το όνομά του με τα θαύματα και να φανερώνεται και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο Άγιος Φανούριος φανερωνόταν σαν στρατιώτης και οι πιστοί τού έδειχναν εμπιστοσύνη και προσεύχονταν σ’ αυτόν». Ο πάτερ Γιάννης πληροφορεί ότι από το 1993 έχει καθιερωθεί να πανηγυρίζει ο ναός του Αγίου Φανουρίου στη Σάλπη και να συγκεντρώνεται κόσμος από κάθε σημείο της Ροδόπης και όχι μόνο. «Μέσα από τα πανηγύρια δίνεται ζωή στον κόσμο των χωριών, που έχουν στην κυριολεξία αδειάσει. Αναπτύσσεται η επικοινωνία ανάμεσα σε γνωστούς και συγγενείς που ζουν σε άλλες περιοχές». Για τον πάτερ Γιάννη ο κάθε άνθρωπος έχει κι ένα ζητούμενο και μέσα από το κομματάκι της φανουρόπιτας αναζητά μια βοήθεια και μια ευλογία.

Ενας δραστήριος σύλλογος

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Σάλπης- Γλυκονερίου, κ. Νούλα Νασούδη σημειώνει ότι με το χτίσιμο της εκκλησίας πριν 7 χρόνια καθιερώθηκε να πανηγυρίζει στη γιορτή του Αγίου Φανουρίου με την αρωγή του συλλόγου τους. «Δειλά – δειλά ξεκινήσαμε και κάθε χρόνο προχωράμε όλο και καλύτερα. Καλούμε και άλλους πολιτιστικούς συλλόγους, από δήμους της Ροδόπης, για να γνωριστούμε, να επικοινωνήσουμε και να δώσουμε ζωή στο χωριό». Φέτος ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση οι σύλλογοι γυναικών από το Μεγάλο Κρανοβούνιο και το Νέο Σιδηροχώρι. Στήθηκε με επιτυχία ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι, με λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια και οι συμμετέχοντες χόρεψαν με την ψυχή τους.

Στο πανηγύρι παρευρέθησαν ο νομάρχης, Άρης Γιαννακίδης, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, Μιχάλης Αθανασιάδης, η τέως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρύσα Μανωλιά και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Ιάσμου, πλην του δημάρχου κ. Καζάκη που συμμετέχει στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα.

Η κ. Νασούδη ευχαριστεί όλους για την παρουσία και τη βοήθειά τους και ιδιαίτερα τον κ. Καζάκη για την ηθική και οικονομική συμπαράσταση.

Στο πανηγύρι συμμετείχαν άτομα από Βέροια και την Ξάνθη και γενικότερα παραθεριστές του Φαναρίου.

Ο σύλλογος των γυναικών φρόντισε να προσφερθούν αναψυκτικά, μπίρες και φαγητό στους καλεσμένους, που απόλαυσαν μια γνήσια παραδοσιακή βραδιά. Η επιτυχία οφείλεται στην προσωπική δουλειά των γυναικών του συλλόγου, που δίνουν το επόμενο ραντεβού την επόμενη χρονιά.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.