Τα κουνουπια «ενοχλουν» και στο Περιφερειακο Συμβουλιο

Σε έντονους τόνους και με αναφορές στην προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας η συζήτηση επερώτησης

Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις κατοίκων της Περιφέρειας, κυρίως αυτών που διαμένουν σε παράκτιες περιοχές και στη ζώνη γύρω από τον Έβρο, όπου υπήρξαν έντονες οι οχλήσεις από σκνίπες, κουνούπια και άλλα έντομα.
 
Την κατάσταση αυτή περιέγραψε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας ο κ. Φώτης Καραλίδης, επικεφαλής του Περιφερειακού Συνδυασμού «Κοινωνική Συμμαχία» κατά την διάρκεια επερώτησής του που για άλλη μία φορά αποτέλεσε αφορμή για καυγάδες και εντάσεις με τον Περιφερειάρχη, κ. Χρήστο Μέτιο. 

Φώτης Καραλίδης «Σίγουρα φυσικά φταίει το κάθε καιρικό φαινόμενο το οποίο δεν μπορέσατε να προβλέψετε» 

«Μετά από διαβεβαιώσεις μέσα από Δελτία Τύπου ότι θα καταφέρουμε να εξοντώσουμε τους “ενοχλητικούς επισκέπτες”, προκειμένου να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του τουρισμού και την προσέλκυση τουριστών δεν καταφέραμε τίποτα», σχολίασε ο κ. Καραλίδης και απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη συνέχισε σε έντονο τόνο «σίγουρα για άλλη μία φορά δεν φταίτε εσείς, πάντα φταίει κάποιος άλλος. Σίγουρα φταίμε εμείς που κάνουμε το λάθος να ρωτάμε και να σας θυμίζουμε την αναποτελεσματικότητά σας, όπου έχετε εμπλακεί και σίγουρα φυσικά φταίει το κάθε καιρικό φαινόμενο το οποίο δεν μπορέσατε να προβλέψετε. Μετά από ένα δίμηνο ξηρασίας θα έπρεπε να έχετε παρέμβει ώστε να αποφευχθεί η σημερινή κατάσταση».
 
Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε ένα «μείζον ζήτημα που αφορά την δημόσια υγεία», αυτό των δειγματοληψιών αίματος αναφορικά με μεταδοτικές ασθένειες, όπως η ασθένεια του Δυτικού Νείλου και η ελονοσία, ζητώντας να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματά τους ανά Περιφερειακή Ενότητα. 

Χρήστος Μέτιος «Η μέθοδος που πρώτοι εφαρμόσαμε για το τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών έχει υιοθετηθεί από πολλές περιφέρειες» 

«Για άλλη μία φορά με εκπλήξατε! Προσπαθείτε να κάνετε σόου τραβώντας το θέμα από τα μαλλιά, ενώ για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως αυτό της διαχείρισης των κουνουπιών αυτή είναι η πρώτη σας επερώτηση. Η διοίκησή μας ποτέ δεν έβγαλε πανηγυρική ανακοίνωση. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται από τον προηγούμενο Απρίλιο και θεωρώ ότι πέρυσι πήγε καλά, φέτος, ωστόσο έπρεπε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, αφού η εναλλαγή υψηλών θερμοκρασιών με τις βροχές δημιουργούσε εστίες ανάπτυξης», έκρινε ο κ. Μέτιος τονίζοντας με έμφαση πως το θέμα δεν μπορεί να λυθεί με κανέναν άλλον τρόπο πέραν του ψεκασμού.
 
Η Περιφέρεια βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με όλους τους φορείς για να καταγράφονται όλες οι περιοχές με στάσιμα νερά. Καλεί τους πολίτες να επικοινωνούν μέσω της υπηρεσίας όπου υπάρχει ανάγκη, ενώ στήνονται παγίδες κάθε 15 μέρες για την καταγραφή του είδους και του αριθμού των κουνουπιών, υποστήριξε ο Περιφερειάρχης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα της προκαταρκτικής έρευνας που γίνεται για το συγκεκριμένο έργο «η έρευνα της Εισαγγελίας βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, αλλά πιστεύω πως είναι καλό να γνωρίζετε όλοι πως η μέθοδος που πρώτοι εφαρμόσαμε για το τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών έχει υιοθετηθεί από πολλές περιφέρειες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.