«Τα κουνουπια δεν γνωριζουν συνορα»

Πρόσκληση με σκοπό την ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας του «Νομαρχιακού Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών» της Νομαρχίας Ξάνθης είχαν ο Δήμος Αιγείρου και ο Δήμος Ιάσμου.

Σήμερα σε δήλωσή του στον ΠτΘ σχετικά με αυτό το θέμα ο Δήμαρχος Αιγείρου, κ. Ευάγγελος Λίτσος, μετέφερε: «Η πρόσκληση απευθύνθηκε στους Δήμους Αιγείρου και Ιάσμου, επειδή είναι όμοροι με τον Νομό Ξάνθης. Το πρόγραμμα καταπολέμησης που εφαρμόστηκε στο Νομό Ξάνθης, είχε κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία φυσικά είχαν σχέση και με τις δικές μας περιοχές».

Δίνοντας αναλυτικά την εικόνα του θέματος ο κ.Λίτσος τόνισε: «Μέσω του Νομαρχιακού Κέντρου η Ξάνθη έκανε κάποιο πρόγραμμα καταπολέμησης, παρατήρησε ότι υπήρξαν πολύ σημαντικά αποτελέσματα σε περιοχές απομακρυσμένες από τη Βιστωνίδας. Πλησιάζοντας στην περιοχή του Πόρτο Λάγους παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα από επιμολύνσεις δηλαδή ενώ καθαριζόταν μια περιοχή από τα κουνούπια μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα παρουσιαζόταν ξανά το πρόβλημα, γιατί τα κουνούπια από τη δικιά μας περιοχή πήγαιναν εκεί».

Ο Δήμος Αιγείρου είχε ενημερωθεί για τον τρόπο της λειτουργίας του Νομαρχιακού Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών της Ξάνθης καθώς δέχτηκε και την πρόταση για τη συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ως προς την απάντηση στην πρόταση αυτή, ο Δήμαρχος Αιγείρου κ.Λίτσος μεταφέρει ότι «ακόμα είναι υπό συζήτηση» η απόφαση του Δήμου Αιγείρου για το τι σκοπεύει να κάνει.

«Χρειάζεται μια επιπλέον χρηματοδότηση για να μπορέσουμε να συμμετέχουμε και στο Πρόγραμμα της καταπολέμησης κουνουπιών της Ξάνθης.

Το σημαντικό όμως είναι ότι αυτά τα δύο προγράμματα που εφαρμόζονται στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, θα πρέπει να λειτουργήσουν παράλληλα, να συμπληρώνουν το ένα το άλλο, γιατί αλλιώς δεν θα έχουμε αποτελέσματα. Τα κουνούπια δεν γνωρίζουν σύνορα».


Αυτός ήταν ο σκοπός της επίσκεψης των Δημάρχων Αιγείρου και Ιάσμου, κ.κ. Ευάγγελου Λίτσου και Σταύρου Καζάκη στην Ξάνθη.

Αναφερόμενος στο θετικό του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών, ο κ. Ε. Λίτσος τόνισε τα εξής: «Αυτό το Κέντρο είναι ένα μόνιμο κέντρο που έχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, μελετάει διαρκώς τα δεδομένα και εφαρμόζει διαφορετικές μεθόδους καταπολέμησης των κουνουπιών ανάλογα με τις ιδιομορφίες της κάθε περιοχής».

Στο τέλος ο Δήμαρχος Αιγείρου υπογράμμισε ότι «είναι θετική εξέλιξη αυτή η προσπάθεια να γίνει σε συντονισμό Ν. Ροδόπης και Ν. Ξάνθης, όπως και το γεγονός ότι ήδη ετοιμάζονται για τη νέα περίοδο.

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα καταπολέμησης των κουνουπιών είναι ότι συνήθως ξεκινάει αργά, δηλαδή από τη στιγμή που έχει ήδη εμφανιστεί το πρόβλημα, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ξεκινά νωρίτερα”
.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.