«Τα κομματα μπορει να αναδειχθουν σε κατ’ εξοχην θεσμους της συμμετοχικης δημοκρατιας»
Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης παραχωρεί σήμερα στον ΠτΘ ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παντελής Καμάς. Εμφανίζεται βέβαιος για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και πιστεύει ότι πρέπει να αρχίσει ένας ευρύς διάλογος με τους πολίτες για το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης. Ξεκαθαρίζει ότι διαφωνεί με την πολιτική των Μάνου και Ανδριανόπουλου, αλλά τονίζει ότι μόνο μέσα από την αντίθεση μπορεί να επιτευχθεί η σύνθεση των απόψεων.
ΠτΘ: Για τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ τι σημαίνει «μεγάλη δημοκρατική παράταξη», γιατί για πολλούς ο όρος είναι και αβάσιμος και ασαφής…
Π.Κ.: Για εμάς η δημοκρατική παράταξη ταυτίζεται με όσους επιθυμούν την πρόοδο της κοινωνίας, τις διαρκείς αλλαγές, πάντα με άξονα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της κοινωνίας, και των μελών της. Η δημοκρατική παράταξη κοινωνικά εκφράζει, τη Νεολαία, τον κόσμο της εργασίας, τους ανθρώπους που δημιουργικά ασχολούνται με την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας.
ΠτΘ: Αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές, ποιες εκτιμάτε ότι θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ;
Π.Κ.: Το ΠΑΣΟΚ στις 8 του Μάρτη, βασιζόμενο στα επιτεύγματα και το έργο των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, θα πρέπει να επικεντρωθεί στα ζητήματα που απασχολούν τη Νέα Γενιά. Χρειαζόμαστε μια νέα Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, για ένα ευέλικτο και ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό σύστημα, στο σύγχρονο κόσμο, χρειαζόμαστε πολιτικές για περισσότερες και καλύτερες δουλειές για τους νέους ανθρώπους.
ΠτΘ: Ο κ. Παπανδρέου εμμένει στα «νέα πρόσωπα». Η δική σας άποψη; Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ έχει θέση στη νέα εποχή που ανατέλλει; Και αν ναι ποια είναι αυτή η θέση.
Π.Κ.: Σεβόμαστε τα στελέχη που έχουν καταγράψει μια συγκεκριμένη ιστορική διαδρομή. Αυτοί είναι όλοι που υπήρξαν πριν από μας και οφείλουμε και εμείς την ύπαρξή μας, σε αυτούς. Η κάθε εποχή όμως έχει και τους ανθρώπους της, τη γενιά που την εκφράζει. Τη γενιά η οποία συνεχίζει το έργο των προηγουμένων, φέρνοντας όμως νέες ιδέες. Σε αυτή τη γενιά η κύρια συνιστώσα είναι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, όπως έχει διαχρονικά αποδειχθεί.
ΠτΘ: Το θέμα των συνεργασιών, κυρίως με τους Μάνο και Ανδριανόπουλο, εκτιμάτε ότι θα ζημιώσει ή θα ωφελήσει το ΠΑΣΟΚ;
Π.Κ.: Κάθε διεύρυνση της προσπάθειάς μας, με νέα πρόσωπα, αλλά και ιδέες είναι εξ ορισμού θετική. Σαφώς και με τα συγκεκριμένα πρόσωπα, έχω και εγώ διαφορετικές απόψεις. Όμως αυτό δεν με εμποδίζει να θεωρώ ότι είναι αξιοπρεπείς πολιτικοί, με ενδιαφέρουσες ιδέες. Αν μη τι άλλο χαίρομαι που με τέτοιους ανθρώπους μπορούμε να έχουμε δημιουργικές συνεργασίες, αλλά και ανταλλαγή απόψεων. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, σε καμιά περίπτωση ότι ταυτιζόμαστε.
ΠτΘ: Μετά τις εκλογές τι αλλαγές πιστεύετε ότι χρειάζονται στο ΠΑΣΟΚ για να γίνει ένα σύγχρονο κόμμα;
Π.Κ.: Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μια πραγματική ανασυγκρότηση των δυνάμεών του. Αυτή μπορεί να επιτευχθεί με μια χειραφέτηση των μελών του. Είναι αναγκαίες νέες περιφερειακές δομές, αλλά με αρμοδιότητες στους πολίτες και στα μέλη του κινήματος. Ένα σύγχρονο πολιτικό κόμμα, πέρα από ιδεολογίες, δεν μπορεί να εκφράζει μια κεντρική γραφειοκρατία, αλλά το σύνολο των μελών του. Τα κόμματα μπορούν να αποδειχθούν στους κατ΄ εξοχήν θεσμούς της συμμετοχικής δημοκρατίας.
ΠτΘ: Σε ποια σημεία εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει η αντιπαράθεσή σας με τη ΝΔ;
Π.Κ.: Η αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι ιδεολογική. Αυτοί εκφράζουν την αντίληψη μιας κοινωνίας για τους λίγους, ενώ εμείς για τους πολλούς, για την πλειοψηφία. Γι΄ αυτούς η κοινωνία της αλληλεγγύης εκφράζεται μόνο ως φιλανθρωπία, ενώ για μας είναι ιδεολογία. Αυτό σημαίνει ότι εμείς έχουμε στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας την πρόοδο συνολικά της κοινωνίας μας και των μελών της. Η πολιτική άμβλυνσης των όποιων ανισοτήτων είναι αδήριτη προτεραιότητά μας ως αποτέλεσμα της αντίληψής μας.
ΠτΘ: Ένα κρίσιμο θέμα για τη νεολαία είναι το θέμα της Παιδείας. Ποιες είναι οι θέσεις της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ πάνω σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα; Τάσσεστε υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών ιδιωτικών πανεπιστημίων;
Π.Κ.: Είναι γεγονός ότι στην παιδεία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν δημιουργήσει όλο το σύγχρονο πλαίσιο της εκπαιδευτικής λειτουργίας στη χώρα μας. Η δική μας παράταξη έχει ιστορικά, επενδύσει στην εκπαίδευση, έχει κάνει τις μεγάλες τομές του σήμερα που οδηγούν στο μέλλον. Αδήριτη, ανάγκη επίσης είναι ότι η ανώτατη παιδεία, τα πανεπιστήμια δηλαδή και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας οφείλουμε να τα συνδέσουμε με την προσπάθεια για περιφερειακή ανάπτυξη. Αυτή λοιπόν η αναγκαιότητα οδηγεί στην αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος στην περιφερειακή διάταξή του, άρα και στην απομάκρυνση από τα στενά όρια του κράτους ως γραφειοκρατική δομή.
ΠτΘ: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε «ευρύ κοινωνικό διάλογο» πριν από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Υποκρύπτει αυτό κάτι αρνητικό;
Π.Κ.: Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Πιστεύει ότι η κεντρική κυβερνητική πολιτική πρέπει να έχει τη στήριξη της κοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της. Αυτή άλλωστε είναι και η έννοια της συμμετοχικής δημοκρατίας. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να επιταχύνουμε την οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ανάπτυξη της χώρας. Αυτή είναι άλλωστε και η βασική προϋπόθεση για να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη στα οφέλη από την ανάπτυξη.
ΠτΘ: κ. Καμά, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ από τα πρώτα της χρόνια μας είχε συνηθίσει σε δυναμικές εκδηλώσεις και σε ουσιαστικές παρεμβάσεις. Σε αυτήν την προεκλογική περίοδο η Νεολαία ΠΑΣΟΚ βοήθησε ενεργά το κόμμα και με ποιο τρόπο;
Π.Κ.: Ο τρόπος συνδρομής της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική εκστρατεία, νομίζουμε ότι έχει υπάρξει καθοριστικός. Η συμμετοχή μας σε όλες τις εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ, η ανάδειξη θεμάτων με πολιτικές παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα, οι κεντρικές μας πρωτοβουλίες όπως η εκδήλωσή μας στο ΜΕΤΣ, σηματοδοτούν έναν ενεργό ρόλο πρωτοπορίας στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για τη νέα νίκη στις 7 του Μάρτη.
ΠτΘ: Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αφήνει το θέμα αλλαγής ανοικτό το θέμα αλλαγής συμβόλων και ονόματος μετά τις εκλογές; Τι λέει γι΄ αυτό ο Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ;
Π.Κ. : Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει αφήσει κανένα τέτοιο θέμα ανοιχτό. Είμαστε περήφανοι για το όνομα και τα σύμβολά μας, έχουμε σταθερές αξίες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι νέες πολιτικές και τις διαμορφώνουμε.
ΠτΘ: Ένα μεγάλο τμήμα της εκλογικής βάσης εμφανίζεται ελαφρώς μουδιασμένο στο άκουσμα των μεταγραφών του κόμματος. Και ήδη πολλοί έχουν αρχίσει να εκφράζουν την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε αποϊδεολογικοποίηση της φυσιογνωμίας του κόμματος. Τι απαντάτε;
Π.Κ.: Το ΠΑΣΟΚ παραμένει ένα προοδευτικό ριζοσπαστικό κίνημα και αριστερό πολιτικό κόμμα.
Παραμένουμε ένα κίνημα του δημοκρατικού σοσιαλισμού, στην πολιτική μας προσπάθεια είμαστε ανοιχτοί σε όλους τους πολίτες.
Είμαστε ανοιχτοί σε πολιτικούς, ακόμα και αν δε συμφωνούμε μαζί τους οι οποίοι διαθέτουν ανοιχτό και ζωηρό μυαλό, ρηξικέλευθες ιδέες. Εμείς ξέρετε ποτέ δεν έχουμε υπάρξει δογματικοί και δε θα γίνουμε τώρα.
ΠτΘ: Ποια είναι το προσωπικό σας όραμα για το Νεολαία ΠΑΣΟΚ; Τι δυνατότητες και τι προοπτικές έχει;
Π.Κ.: Έχω αγωνιστεί μαζί με το σύνολο των συντρόφων μου, πέρα από θεμιτές διαφωνίες, για τη δημιουργία μιας ανοιχτής, σε κάθε νέο άνθρωπο, σε κάθε νέα ιδέα πολιτικής οργάνωσης.
Πιστεύω ακράδαντα ότι είμαστε πολύ κοντά στο να δημιουργήσουμε, μια μη δογματική οργάνωση, με ευρωπαϊκούς ορίζοντες. Μια πολιτική νεολαία που θα καινοτομεί, θα είναι ριζοσπαστική και ανεξάρτητη. Πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να περάσουμε σε μια νέα εποχή.
Από την αυτονομία δηλαδή στην ανεξαρτησία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, των νέων σοσιαλιστών στη χώρα.
Αυτό είναι άλλωστε και το μεγάλο στοίχημά μας.
Θέλω, κλείνοντας τη συνέντευξη, να σας ευχαριστήσω θερμά για το χώρο που μας παραχωρήσατε στη σημαντική σας εφημερίδα. Μια εφημερίδα, η οποία τιμά την περιφερειακή δημοσιογραφία.
ΠτΘ : Σας ευχαριστώ πολύ.
Π.Κ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Συκάκης Τάσος
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
